10 Mart 2015 16:09

Dünya Kadın Yürüyüşü’nün Antakya ayağı gerçekleşti

Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) Antakya programı dahilinde bir araya gelen binlerce kadın, yürüyüş düzenleyerek miting gerçekleştirdi. Mitingde Kobanê'de direnen kadınlar selamlanırken Kürt, Türk, Arap, Ermeni kadınların dayanışma ve ortak mücadele mesajları ön plana çıktı.

Paylaş

Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) Antakya programı dahilinde bir araya gelen binlerce kadın, yürüyüş düzenleyerek miting gerçekleştirdi. Mitingde Kobanê'de direnen kadınlar selamlanırken Kürt, Türk, Arap, Ermeni kadınların dayanışma ve ortak mücadele mesajları ön plana çıktı. 

DKY, Antakya programı dahilinde Antakyalı kadınlarla Doğuş Okulları önündeki alanda bir araya gelerek Uğur Mumcu alanına yürüyüş gerçekleştirdi. Beş dilde "Kadın yaşam özgürlük" yazılı ana pankartı, "Kadın cinayetlerine, emperyalist savaşa, şiddete, emek sömürüsüne, tacize, tecavüze karşı direnişi büyütüyoruz" pankartını taşıyan kadınlar, "Söz bizim karar bizim", "Kadınım güçlüyüm örgütlüyüm", "İsyan sokak dayanışma" yazılı dövizleri taşıyan kadınlar sık sık "Jin jiyan azadi", "Kadınlar isyanda isyan her yerde" sloganlarını attı. Yürüyüş sırasında katledilen kadınların ve Kobanê direnişinde yaşamını yitiren Arin Mirkan, Kader Ortakaya, Sibel Bulut, ve Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin de resimlerinin basılı olduğu dövizler taşındı. Yürüyüşe kadınların coşkusu hakimken Arap ve Alevi kadınların giydikleri yöresel kıyafetler dikkat çekti. Gezi Direnişlerinde yaşamını yitirenlerin aileleri de mitinge katılım gösterdi. 

'DÜNYA KADINLARI ÖZGÜR OLANA DEK MÜCADELEYE DEVAM'

Antakya Kadın Dayanışması adına açıklama yapan Hatice Can, evde, sokakta, işyerinde, gözaltında, savaşta şiddet ve taciz, tecavüzlerin olmaması için sokaklarda olduklarını belirterek, "Başka Özgecanların katledilmemesi için yaşamlarımıza sahip çıkarak isyanı büyütüyoruz" dedi. 

Ardından söz alan KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy da bütün dünya kadınları özgür olana kadar kadın mücadelesini sürdürmeye devam edeceklerinin altını çizdi. 

'GERİCİLİĞE KARŞI YÜRÜYÜŞÜMÜZ SINIRLARI AŞTI'

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy ise, IŞİD'e karşı Antakya sokaklarında direnen kadınlara seslenerek, "Sınırları aşan bu yürüyüşü Antakya'da gericiliğe karşı direnen kadınlarla büyütüyoruz. Biz kadınlar barış istiyoruz. Çünkü savaş en çok kadınları vuruyor. Suriyeli kadınlar IŞİD barbarları tarafından işkenceye, tecavüze maruz kalıyor" dedi. 

'DİRENEN KOBANÊ'Lİ KADINLARIN YANINDAN GELİYORUZ'

DKY Türkiye Koordinatörü Yıldız Temürtürkan da, kadın yürüyüşünü neden gerçekleştirdiklerinden bahsetti. Temürtürkan, "burada olmak bir tesadüf değil. Bizler direnen kadınların yanından geliyoruz. Kobanê'de direnen kadınların direnişini Antakya'da direnen kadınlarla buluşturduk" dedi. Konuşmaların ardından Halkevleri Çocuk Korosu sahne alarak kitleyi coşturdu. Mor Dayanışma Kadın Derneği Kadın Tiyatro grubu tarafından kadına yönelik şiddeti anlatan Arapça tiyatro oyunu sergilendi. AKA-DER Kadın Korosu'da Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Ermenice ezgileriyle kadınları coşturdu.

Miting Pınar Aydınlar'ın konserinin ardından çekilen halaylar ve sloganlarla son buldu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Küp içinde insan kemikleri bulundu

SONRAKİ HABER

DEMYÖM: Açlık grevi değil toplu eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...