09 Mart 2015 09:00

Erdoğan'ı eleştirdiği için valilik talimatıyla işten atıldı!

Çanakkale'de, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki profilinden hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştiren taşeron firmada temizlik işçisi A.S. adlı kadın için, Çanakkale Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü 'gizli' damgalı resmi yazısıyla 'gereğinin yapılmasını' istedi.

Paylaş

Taylan YILDIRIM

Çanakkale'de, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki profilinden hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştiren taşeron firmada temizlik işçisi A.S. adlı kadın için, Çanakkale Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü 'gizli' damgalı resmi yazısıyla 'gereğinin yapılmasını' istedi.

Bu yazı üzerine A.S.'yi işten çıkarmayan taşeron firma, avukat Mehmet Bülent Ötkün'den hukuki yardım istedi. Ötgün, "Bu talep, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen hükümlerine, ayrıca emsal kararlarına aykırıdır" dedi.

Çanakkale'de de Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün temizlik departmanı çalışanı A.S., sosyal paylaşım sitesi Facobook'taki kişisel profilinden, hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştiren paylaşımlarda bulundu. A.S.'nin, yolsuzluk operasyonları ile hükümetin politikalarını eleştirdiği paylaşımlar, Sağlık Bakanlığı birimlerince kendilerine gelen ihbar üzerine fark edildi.

Bu gelişme üzerine Çanakkale Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü, A.S. hakkında gerekli işlemin yapılması istenen, 'gizli' damgalı resmi yazıyı, taşeron firmaya gönderdi. Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük adıyla yazılmış olan yazının en üst bölümünde, 'gizli' ibaresi yer aldı. 'T.C. Çanakkale Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü' başlıklı resmi yazının 'konu' ölümünde ise 'temizlik elemanı A.S.' yazması dikkat çekti.

Taşeron firmaya gönderilen Müdürlük yazısında, 'Şirketiniz bünyesinde, ilimiz, toplum sağlığı merkezinde, temizlik personeli olarak görev yapan A.S.'nin, internet sosyal paylaşım sitesinde (facebook), sayın Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız ile ilgili yayımladığı mesajlar, ihbar olarak Halk Sağlığı Müdürlüğümüze intikal ettirilmiş olup, yazımız ekinde gönderilmiştir. Konunun, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre değerlendirilerek en geç 18.12.2014 tarihine kadar müdürlüğümüze yazılı bilgi verilmesi hususunda, gereğini rica ederim' denildi. Resmi yazınını yanı sıra, A.S.'nin paylaşımları da yine yazıya ek olarak firmaya ulaştırıldı.

ŞİRKET AVUKATA BAŞVURDU

Bu yazı üzerine A.S.'yi işten çıkarmayan taşeron firma, avukat Mehmet Bülent Ötkün'den hukuki yardım istedi. Dosyayı inceleyen Ötgün, "Bu talep, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü düzenleyen hükümlerine, ayrıca AİHM'in emsal kararlarına aykırıdır" dedi.

A.S. İŞTEN ÇIKARTILMIŞ

Bu arada, A.S.'yi, işten çıkarmayan firmanın, yenilenen ihaleyi kazanamadığı öğrenildi. Bunun sonrasında gelen yeni firmanın ise A.S.'yi işten çıkarttığı, eski firma yetkililerince ifade edildi.

ÇANAKKALE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük tarafından yapılan yazılı açıklamada, A.S.’nin yeni firma tarafından işe alınmadığı belirtildi. Müdürlük A.S.’nin durumu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: "İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Merkez İlçe Toplum Sağlığı Merkezi'nde temizlik personeli olarak görev yapan A.S.'nin internet sosyal paylaşım sitesinde (Facebook) Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ile ilgili yayımladığı mesajlar ihbar olarak Müdürlüğümüze intikal ettirilmiştir. Bunun üzerine Müdürlüğümüzce Ulusal medyada da yayımlanan yazımız ile ihbarla ilgili 4857 Sayılı İş kanununa göre değerlendirmesinin firmanın yetkisinde olduğu düşünülerek bilgi verilerek cevap istenmiştir. Firma tarafından verilen 16.12.2014 tarihli yazılı cevapta ‘Söz konusu kişinin bu eylemleri adli kavuşturmanın konusu olabilecek olup, bu konuda yetkili makamlar ise Türkiye Cumhuriyet Savcılıkları ve Mahkemeleri olup, bu konuda adli makamlar yerine geçilerek işlem yapılmasının mümkün olmadığı, bu nedenle ilgi de kayıtlı yazınız gereği şirketimizce iş akdi ile ilgili bir işlem yapılması mümkün olmamış olup, kamu kurumu olarak Sayın Müdürlükçe konunun adli makamlara aktarılması ise Sayın Müdürlüğün tasarrufunda yetkisindedir.’denilmiştir. Müdürlüğümüzce konu hakkında başkaca bir işlem yapılmamıştır. Ayrıca, bahsi geçen firmanın 31.12.2014 tarihinde sözleşmesi sona ermiş ve 01.01.2015 tarihi itibariyle ihaleyi başka bir firma alarak elemanlarla yeni firma sözleşme imzalamıştır. Yeni firmanın haberde adı geçen temizlik elemanı ile sözleşme imzalayıp imzalamaması konusunda Müdürlüğümüzce her hangi bir yazışma veya talimatlandırma olmamıştır. Yeni firma ile adı geçen şirket elemanı sözleşme imzalamamıştır. Valilik makamından adı geçen kişinin işten çıkartılması ile ilgili olarak herhangi bir talimat verilmemiştir." (Çanakkale/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Fırat suyu üzerinde 8 Mart kutlaması

SONRAKİ HABER

Eylemdeki işçiler 301. günde ölen 301 arkadaşını unutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...