09 Mart 2015 02:02

Pikolo; çocuk işçiliğini önlemek üzerine bir deneme

Ordu’da Mevsimlik Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan ‘Pikolo, Bir Yaş Daha Büyümek’ isimli belgeselin gösterimi Ortaköy’deki Feriye Sineması’nda yapıldı.

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

Ordu’da Mevsimlik Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan ‘Pikolo, Bir Yaş Daha Büyümek’ isimli belgeselin gösterimi Ortaköy’deki Feriye Sineması’nda  yapıldı.

‘Pikolo-Daha İyi Bir Geleceğe Büyümek’ belgeselinin devamı olan belgesel film, Ordu’da mevsimlik işçi olarak çalışan ailelerin çocuklarını konu ediniyor. Ordu’da fındık bahçelerinde çalışan çocukların işçiliği üzerine bir inceleme de olan belgeselde çocukların kendi ağızlarından anlattıkları hikayeler, Türkiye’nin gerçeklerinden biri aynı zamanda. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün çocuk işçiliğini önlemek üzere yaptığı projede, Bahçeşehir Üniversitesi Sinema-TV bölümü akademisyenlerinden Deniz Gürgen ve iletişim stratejileri hazırlayan Erkut Ertürk bu belgeseli hazırladı. 2013 ve 2014 yıllarında fındık hasadı dönemini içeren 15’er günlük çekimlerle Pikolo belgesellerini hazırlayan Gürgen ile Erkut, fındık hasadında çalışan aileleri de kameraya alıyor. Deniz Gürgen, “Olabildiğince meseleyi ajite etmeden, duygu sömürüsüne dayandırmadan, mümkün olduğunca daha nesnel bir şekilde çocukların çalışma koşullarını anlatan ve çocuk işçiliğinde böyle bir modelin ne kadar etkili olabileceğini göstermek istedik” diyor. Çocuk işçiliği konusunda çözüme yönelik bir projede yer aldıkları için olabildiğince nesnel kalmaya çalıştıklarını söyleyen Gürgen, o çocuklarla çalışmanın çok güzel olduğunu belirtiyor. . 2 senede 15’er gün çalıştıklarını söyleyen Gürgen, en başta çocukları nasıl motive edeceklerini düşündüklerini söylüyor. Çocukların ilgili ve keyifli yaklaştığını vurgulayan yönetmen Gürgen, çocukların sürekli sorular sorduğunu, ne yaptıklarını, film çekmeye geldiklerini söylediklerinde de çocukların film çekmeyi öğret dediklerini aktarıyort. Genel olarak Kürt ailelerin çocukları olduğu için dil problemi yaşadınız mı diye sorduğumuz Gürgen, “Bir kere iki dil biliyorlar, keşke Kürtçe konuşabilseydim onlarla ama bir sorun olmadı, buradaki dert bana konuşmak istemeleriydi ve bunu da gayet güzel yaptılar” diyor. 

Çocukların çok erken yaşta çalışma hayatına katılmasıyla beraber gelişim problemleri yaşandığı belirtilen projeyle beraber çocukların tarlaya gitmesi yerine okula yönlendirmesi ve normalde yaşadıkları yerdeki okula devam etme oranının da arttığını belirtiliyor. Çok sayıda konuğun katıldığı belgeselin gösteriminde sanatçı Meltem Cumbul ve Şebnem Sönmez de destek için yer aldı.  

BİR YERDEN BAŞLAMAK LAZIM

Projeye katılan öğretmenler çocuk işçiliği önlemekten ziyade eğitim almaları önemli olduğunu söylüyor, projenin pilot uygulamaya benzer bir tarzda olduğunu söyleyen öğretmenler, “Bizden sonra başka bir hasada gidiyorlar. Gittikleri yerlerde de bir ortam sağlanması lazım ama bir yerden başlamadan da her yerde olmuyor. Bizimki bir başlangıç umarım devamı gelir. 
Belgeselin yapımcısı Erkut Ertürk, bundan sonraki amaçlarının belgesel filmle birlikte çeşitli festivallere katılmak olduğunu söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Dünya yoksulun sırtında

SONRAKİ HABER

Yemen: İkili iktidar ve eksen savaşları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa