08 Mart 2015 09:12

'Yaşar Kemal'e Nobel'i Baksi engelledi' iddiasına yalanlama

Nobel Edebiyat Ödülleri’ni veren İsveç Akademisi’nin Kalem Şefi Odd Zschiedrich ve İsveçli Yazar Olof Tandberg, Türkiye medyasında yer alan Mahmut Baksi’nin Yaşar Kemal’in Nobel Ödülü almasını engellediği iddialarının gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Nobel Edebiyat Ödülleri’ni veren İsveç Akademisi’nin Kalem Şefi  Odd Zschiedrich  ve İsveçli Yazar Olof Tandberg, Türkiye medyasında yer alan Mahmut Baksi’nin Yaşar Kemal’in Nobel Ödülü almasını engellediği iddialarının gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

5 Mart günü Yaşar Kemal’in manevi oğlu Ahmet Güneştekin’in Yaşar Kemal’e Nobel Ödülü verilmesini Gazeteci-Yazar Mahmut Baksi’nin engellediğine dair demeçleri yayımlanmıştı.

Güneştekin, “Nobel’e aday olduğunda, İsveç’te yaşayan bazı sözde Kürt ve Türk aydınları, Nobel Ödül Komitesi’nden etkili bir üyeye gidip, ‘Yaşar Kemal’e ödül vermeyin. Beşinci sınıf bir yazardır. Türk devletinin adamıdır. Devletle anlaşma yaptı’ diye gammazlamışlar. Bu sözler üzerine ödül ona verilmemiş. Bunları bana o dönemki Nobel Genel Sekreteri Olof Tandberg söyledi” ifadelerini kullanmıştı.

Gazeteci Muhsin Kızılkaya ve Eyüp Burç da, Mahmut Baksi’nin Yaşar Kemal’e Nobel Ödülü verilmesini engellediğini iddia etmişlerdi.

Nobel Edebiyat Ödülü’nün kime verileceğine 18 üyeden oluşan İsveç Akademisi karar veriyor. Nobel Genel Sekreteri olduğu iddia edilen İsveçli Yazar Olof Tandberg hiçbir zaman Nobel Ödüllerini veren akademi bünyesinde yer almadı.

1962-70 yılları arasında İsveç UNESCO Konseyi Genel Sekreterliği, 1970-1997 yılları arası Kraliyet Bilim Akademisi Yurt-Dışı Sekreterliği yapan  ve 1966 yılında İnsan Hakları İsveç Komitesi’ni kuran Tanberg yaşamını Stockholm’de sürdürüyor.

‘TAMAMEN YALAN’

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Olof Tandberg, medyada kendisine atfen verilen haberin tamamen yalan olduğunu, hiç kimseyle Yaşar Kemal veya başka bir yazara Nobel Ödülü verilmesi ile ilgili her hangi bir konuşma yapmadığını söyledi.
 Nobel Edebiyat Ödülü’nü veren Komite içinde yer almadığı gibi, kendisinin ve Baksi’nin Nobel Komitesi’ni etkilemelerinin mümkün olmadığını söyleyen Tandberg, “Bu iddialar çok saçma. Bu tür iddiaları ortaya atanlar ciddi işlerle uğraşsınlar. Ben ne Mahmut ne de başka biriyle Yaşar Kemal’e Nobel Ödülü verilmesi konusunu konuştum. Hiç kimseye birileri Yaşar Kemal’e Nobel Ödülü verilmesini engelledi demedim” diyor.

İSVEÇ AKADEMİSİ: İDDİALAR TEMELSİZ

İsveç Akademisi yetkilileri de Baksi’nin Yaşar Kemal’e ödül verilmesini engellediği iddialarına tepki gösterdi. İsveç Akademisi Daimi Sekreteri yurt dışında olduğu için konu hakkındaki açıklamayı akademinin Kalem Müdürü Odd Zschiedrich yaptı. Expressen Gazetesine iddialarla ilgili açıklama yapan Zschiedrich, İsveç Akademisi’nin Nobel Ödülü verirken sadece edebi kriterleri temel aldığını belirterek “Hiçbir siyasi güç bizi etkileyemez. Türk medyasındaki iddialar yalandır” dedi.

İddiayı ortaya atanların isim ve olayları birbirine karıştırdıklarını söyleyen Zschiedrich, “Nefret yaratan durumlar har zaman üzücü. Hiç tereddüt etmeden bu iddiaların temeli olmadığını söyleyebilirim” diyor.  

Zschiedrich, tartışmalar hakkında şu anda yurt dışında bulunan İsveç Akademisi Daimi Sekreteri Peter Englund’u da bilgilendirdiğini de söylüyor.

HAYATTA OLMAYAN BİRİNE BÖYLESİ SUÇLAMA YÖNELTİLMESİ ETİK DEĞİL

Mahmut Baksi’nin yeğeni Gazeteci-Yazar Kurdo Baksi de, amcasının Yaşar Kemal’e Nobel Edebiyat Ödülü verilmesini engellediği iddialarına sert tepki gösterdi. Yaşar Kemal ile amcası arasında bazı konularda görüş ayrılığı olduğunu, ancak Mahmut Baksi’nin hiçbir zaman Yaşar Kemal’e Nobel Edebiyet Ödülü verilmesine karşı çıkmadığı gibi, istese bile İsveç Akademisi’ni etkileme gücünün olmadığını belirten Baksi, hayatta olmayan birine bu tür suçlamalar yönetilmesini etik bulmadığını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

25 YPG savaşçısı son yolculuklarına uğurlanıyor

SONRAKİ HABER

Seçim takvimi 10 Martta başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...