06 Mart 2015 18:38

KCK’den 8 Mart açıklaması

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlayarak, 'Direnen özgür kadının demokratik ulus ve demokratik komünal yaşamın inşasında rolü belirleyicidir' dedi.

Paylaş

8 Mart’a ilişkin yazılı bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, beş bin yıllık erkek egemenlikli iktidara, egemen cins kültürüne, kadına uygulanan şiddet, taciz ve tecavüze karşı birlik, dayanışma ve mücadele günü olan dünya emekçi ve ezilen tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Sömürgeciliğe ve DAIŞ  faşizmine karşı Kobanê ve Şengal’de destansı direniş örneklerini yaratarak şehit düşen Arin yoldaşın şahsında tüm şehit kadın yoldaşları minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Demokratik toplum, demokratik ulus ve özgürleşen insanlık da kadın özgürlüğüyle gerçekleşecektir. Kadın yaşamına zorla ve sömürgen erkek eli ve aklıyla müdahale eden ve kadın köleliği üzerinde sistemleşen beş bin yıllık erkek egemenlikli kültür ile beş yüz yıllık kapitalist modernite sistemi, kadın düşmanı en canavarlaşan bir sistem olmuştur. Kadını fiziki, ahlaki ve anlamsal olarak öz savunma gücünden düşüren ulus devletçi zihniyet, iktidarcı ve devletçi erkek aklı değişmeden ve değiştirilmeden kadın şahsında özgürleşen insanlıktan söz edilemez. İnsanlık özgürleşecekse eğer, özgürlük ve demokrasi adına verilen tüm mücadelenin merkezine kadın özgürlüğünü almak zorundadır. Geleneklerin, imha ve inkarın kadın üzerindeki vahşeti, kendindeki kör düğümü çözmeyen, özgürleşemeyen erkek gerçekliğinin ve onun temsil ettiği tüm egemen uygarlıkların son temsili olan kapitalist modernite zihniyetinin bir sonucudur. Bu anlamda her gün taciz, tecavüze uğrayan ve katledilen kadın şahsında aslında tüm insanlık olmaktadır. Avrupa oryantalizmi ile Ortadoğu’nun gelenekleri arasında tam bir kıskaç ve cendereye alınarak nefessiz bırakılmak istenen kadının en büyük isyanı da buna karşı olmaktadır.” 

KCK açıklaması şöyle bitti: 

“Kırk yıllık kadın özgürlük mücadelesi büyük değerler ortaya çıkarmıştır. Baştan aşağı bir kadın devrimi olarak gelişen Kürdistan devrimi, bugünde kadın öncülüğünde zafer kazanmakta, kadınla demokratik komünal yaşam inşa edilmektedir. Direnen özgür kadının demokratik ulus ve demokratik komünal yaşamın inşasında rolü belirleyicidir. İlk toplumsallığın öncüsü kadın olmuştur. Kürdistan kadını geliştirdiği direnişle, kadınsız özgür bir geleceğin mümkün olmadığını ortaya koymuş ve kanıtlamıştır. Örgütlü ve özgür kadın iradesiyle ancak toplumsallık, demokratik ulus ve demokratik komünal yaşam mümkün olacaktır. Reber Apo’nun tüm dünya kadınlarına olan en büyük armağanı kadın özgürlük ideolojisiyle, dünya emekçi ve mücadeleci kadınların evrensel düzeyde geliştirdiği direniş ve mücadelede anlam kazanmıştır. 8 Mart’ta Nusaybin’de startı verilecek olan dünya emekçi kadınlarının özgürlük yürüyüşü, kadın özgürlüğü ve toplumsallığını bir kez daha selamlıyor ve 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutluyoruz.” (ANHA)

ÖNCEKİ HABER

TSK: YPG - IŞİD çatışmasında Türkiye'ye roket mermisi düştü

SONRAKİ HABER

ÖSYM'den şifresini kaybeden adaylar için açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...