06 Mart 2015 10:03

İş cinayetinde konuşan yanıyor!

İşçi ölümleriyle anılan Tuzla Tersanesi'nde iş cinayeti davasının ikinci duruşmasında ilgili işyerinde çalışırken ‘vicdanının rahat olmadığını’ belirterek patron aleyhinde tanıklık yapan Eyüp Ayan da işten atıldı. Sanık Veysel Sarğut da aleyhte ifade verdiği için işten atılmıştı.

Paylaş

Zeki KADIOĞLU
İstanbul

23 Şubat 2014 tarihininde Tuzla Gemi Endüstri A.Ş'ye ait tersanede meydana gelen ölümlü iş cinayetinde armadör işçisi Tamer Şeyhun hayatını kaybetmişti. Görev ve bulundukları şirket pozisyonu nedeniyle kusurlu oldukları belirlenen 6 çalışan hakkında hakkında   “taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

İstanbul Anadolu Adliyesi 68. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmada, Tanık ve mağdur olan armadör  Veysel Sarğut’un patronların marifetiyle sanık durumuna getirildiğine dikkat çekilmiş, Sarğut'un tehdit edildiği, rüşvet teklif edildiği, rüşveti kabul etmediği için sanık olduğu belirtilmişti. Sarğut, 30 Ocak 2015 tarihinde  “iş yaşamında saygı, doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan davranışlar”” gerekçe gösterilerek işten atılmıştı.

2.DURUŞMADA VİCDANİ TANIK

27 Şubat’ta görülen 2. duruşmada, sürpriz tanık Eyüp Ayan,  halen aynı şirkette çalıştığını ve işten çıkarılmak pahasına Sarğut ailesinin mağduriyetini görüp  vicdanını rahatlatmak için ifade vermek istediğini belirtmişti.

Verdiği ifadede vinç operatörlerine işaretçilik yaptığını belirten tanık, boyadan dolayı vincin sirenlerinin çalışmadığına ve ikaz lambalarının bantla kapatılmış olduğuna dikkat çekerken “İki gün önce boya yapılmaya başlandı. Bunun programını iş sağlığı ve güvenliği bilir.”demişti. Ayan, kaza yerinin armadör Sarğut’un değil, vinç operatörü Hakan Keskin’in  görüş mesafesinde olduğunu ve Sarğut’un işaretçi olmadığını ifade etmişti.

1 HAFTA SONRA İŞTEN ATILDI

Sarğut’un avukatı Tamer Doğan, Ayan’ın tanıklığını önemli olduğunu belirterek iş akdinin feshedilmemesi gerektiğini belirtmişti.  Sürpriz tanık olarak gelen ve iş cinayetindeki ihmaller zincirini anlatan Ayan’ın, 1 hafta sonra  iş kanununun 25/2 maddesinde belirtilen ‘Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri’ gerekçe gösterilerek iş akdi feshedildi.

İşveren aleyhine tanık yapan Sarğut’tan sonra Ayan da işten çıkarılan 2. isim oldu.

ÖNCEKİ HABER

Öcalan: Demokratik çözümde ilk başlığım kadın özgürlüğüdür

SONRAKİ HABER

Kadına şiddete duvar örüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...