05 Mart 2015 18:58

Erkekler, Şubat'ta 21 kadın öldürdü

Erkekler Şubat'ta 21 kadın, bir çocuk ve iki bebeği öldürdü. Faillerin yüzde 57'si kocalar, eski kocalar, sevgililer ve eski sevgililer oluşturdu.

Paylaş

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Şubat ayında 21 kadın öldürdü, sekiz kadına tecavüz etti, yedi kadını fuhşa zorladı; 34 kadını yaraladı, 11 kadını taciz etti.

2015’in ilk iki ayında erkekler 47 kadın öldürdü; 15 kadına tecavüz etti; 31 kadına zorla fuhuş yaptırdı; 24 kadını taciz etti.

CİNAYET

Şubat’ta erkekler 13 ilde 21 kadın, bir çocuk ve iki bebeği öldürdü.

Şubat’ta kadın cinayetlerinin yüzde 57,14’ü partnerler tarafından işlendi: Altı kadını kocaları, dördünü sevgilileri, birini dini nikahlı kocası, birini eski kocası öldürdü. İki kadını babaları, ikisini tecavüz girişiminde bulunan erkekler, birini kızının sevgilisi, birini müşterisi, birini nişanlısı, birini üvey oğlu öldürdü. Öldürülen bir kadının cinayet zanlısının kadınla ilişkisi (tanıdık ya da tanımadık bir erkek olduğu bilgisi) ise haberlerde yer almadı.

Kadınların yüzde 38’i bıçakla, yüzde 33’ü ateşli silahlarla, yüzde 14,29’u boğularak öldürüldü: Sekiz kadın bıçakla, dördü tabancayla, üçü tüfekle, üçü boğularak, ikisi boğazı kesilerek, biri arabayla ezilerek öldürüldü. 

Kadın katillerinden ikisi cinayetin ardından intihar etti, biri intihara teşebbüs etti.

Şubat’ta kadın katillerinin yaşları 22 ila 64, öldürülen kadınların yaşı 21 ila 59 arasında değişti.

Kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Adana, Ankara, Antalya, Denizli, Diyarbakır, İstanbul (3), İzmir (5), Kars, Kırıkkale, Kocaeli, Kütahya, Maraş (2), Mersin ve Muğla.

*Isparta’da bir kadın sistematik olarak fiziksel ve cinsel şiddet gördüğü dini nikahlı kocasını öldürdü ve teslim oldu. 

TECAVÜZ

Şubat’ta medyaya 8 tecavüz/tecavüz girişimi vakası yansıdı.

Tecavüzcülerin üçü kadınların tanımadığı erkeklerdi. İki kadına arkadaşları, bir kız çocuğuna babası, bir kız çocuğuna ise sevgililik teklifini reddettiği bir erkek, bir kadına ise hakkında uzaklaştırma kararı olan eski sevgilisi tecavüz etti/tecavüz girişiminde bulundu.

Tecavüzlerin üçü kadınların alıkonulduğu araçlarda, ikisi alıkonuldukları evlerde, biri kadının evinde, biri okulda, biri ise sokakta yaşandı.

Tecavüzcülerin yaşları 19 ila 40; tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 12 ila 69 arasında değişti.

Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana, Antalya, Aydın, Eskişehir, Hatay, Kocaeli, Samsun ve Niğde.

Tecavüzlere vakasına ek olarak; 7 kadın ve kız çocuğu seks işçiliği yapması için zorlandı. Tehditle seks işçiliği yaptırılan kadınlardan biri T.C. vatandaşı değildi. İki kadın ise kocalarının tehditleriyle fuhşa zorlandı, kabul etmediklerinde şiddet gördüklerini söyledi.

Fuhşa zorlama vakalarının yaşandığı iller Bursa, Adana (4), Eskişehir ve Erzurum.

ŞİDDET - YARALAMA 

Erkekler Şubat’ta 18 ilde 34 kadını yaraladı.

Şiddet vakalarının yüzde 82’sinde failler eski ve yeni partnerlerdi: 13 kadını kocaları, ikisini dini nikahlı kocaları, ikisini eski kocaları, yedisini sevgilileri, birini eski sevgilisi, üçünü nişanlısı, ikisini evine giren hırsızlar, birini ağabeyi, birini oğlu, birini bir tanıdığı/arkadaşı, birini ise bir minibüs şoförü yaraladı.

Kadınların yüzde 66’sı darp edilirken, şiddet vakalarının yüzde 34’ünde ölüme sebebiyet verebilecek nitelikteydi: Dokuz kadın bıçakla, biri tabancayla, ikisi tüfekle, biri yüksekten atılarak, biri copla dövülerek, biri kaynar suyla yakılarak, 19’u darp edilerek yaralandı. Bu 34 kadından dördü ise erkekler tarafından rızaları dışında alıkonuldu.

Kadınların yüzde 17,6’sı boşanmak istediği için şiddet gördü. Bu kadınlardan biri kürtaj olmak istiyordu, hamile kaldığı sevgilisi kadını yaraladı, annesini öldürdü.

Bir kadın ise koruma kararına rağmen bıçakla yaralandı. 

Şubat’ta saldırgan erkeklerin yaşları 23 ila 47, şiddet gören kadınların yaşları 19 ila 76 arasında değişti.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (6), Aksaray, Antalya, Bolu, Bursa (3), Çankırı, Denizli, Erzurum (2), Eskişehir, Giresun, Hatay, İstanbul (3), İzmir (4), Kocaeli (2), Kütahya, Maraş, Mersin (2), Muğla ve Urfa.

İstanbul’da ise bir erkek, sosyal medyadan tanıştığı ve birliktelik teklifini reddeden 17 yaşında bir kadını kaçırdı. 

TACİZ

Şubat’ta medyaya 11 taciz vakası yansıdı.

Taciz vakalarından biri internette, biri telefon aracılığıyla gerçekleşti. Tacizlerden ikisi evde, biri işyerinde, biri okulda, dördü sokakta yaşandı. Bir taciz vakasıyla ilgili mekan ayrıntısı ise medyada yer almadı.

Tacizcilerin yüzde 54’ü tanıdık erkeklerdi: Bir kadını arkadaşları, birini hizmet aldığı bir kişi, birini komşusu, birini patronu, bir kız çocuğunu annesinin sevgilisi, altı kadını tanımadıkları erkekler taciz etti.

Taciz vakalarının yaşandığı iller Bilecik (2), Bursa, İstanbul (2), Konya, Kütahya, Samsun (2) ve Zonguldak.

BÖLGELERE GÖRE 

Şubat ayında 81 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

Şiddet olaylarının yüzde 28,3’ü Akdeniz (23 vaka), yüzde 23,4’ü Marmara (19 vaka), yüzde 21’i Ege (17 vaka), yüzde 11’i İç Anadolu (9 vaka), yüzde 7,4’ü Karadeniz (6 vaka), yüzde 5’i Doğu Anadolu (4 vaka), yüzde 2,4’ü Güneydoğu Anadolu (2 vaka) bölgesinde yaşandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Barış Anneleri: 8 Mart'ta barışı haykıracağız

SONRAKİ HABER

Erek Dağı'na orman kurulacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...