05 Mart 2015 14:21

Birlik yolunda önemli bir adım

Ankara’ya gidip Mecliste iktidarından muhalefetine bütün parti temsilcileriyle görüşüp somut yanıt alamayan Soma maden işçileri, taleplerinin hayat bulması için birlik yolunda önemli adımlar atıyor.

Paylaş

Uygar ELMAS
Soma

Ankara’ya gidip Mecliste iktidarından muhalefetine bütün parti temsilcileriyle görüşüp somut yanıt alamayan Soma maden işçileri, taleplerinin hayat bulması için birlik yolunda önemli adımlar atıyor. 

Yaptıkları yürüyüşün ardından oturma eylemini sürdüren madenciler, bu eylemlerin kararını aldıkları toplantının yapılması için 1 hafta önce 30 işçiyle karar almışlardı. Kendi aralarında kurdukları geçici komiteyle; önceki gün Bülent Ecevit Parkı Sinema Salonunda yapılan ve 100-150 arasında işçinin katıldığı toplantıyı örgütlediler. Toplantı çağrısı için bildiri çıkaran ve birleşmenin önemine dikkat çeken işçiler, bildirileri Soma, Kınık, Kırkağaç ve Savaştepe’de yaygın dağıttılar. 

Toplantıya, madencilerin yanı sıra Zonguldak’tan Emekli Maden İşçisi Seyfullah Yılmaz, İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi Üyesi Mustafa Güven ve Tüm Bel-Sen Genel Yönetim Kurulu Üyesi Satı Burunucu Çalı da katıldı. Kınık’tan bir ve Soma’dan iki maden işçisinin oluşturduğu divan toplantıyı yönetti. 

MUHATAP PATRON VE DEVLET

Zonguldak’tan gelen Seyfullah Yılmaz, büyük madenci yürüyüşünün sendikanın değil işçilerin iradesi ile başladığını önce az olan sayılarının yürüyüş devam ettikçe 100 bine ulaştığını anlattı. Önemli olanın işçinin birliği olduğunu vurguladı. 

Mustafa Güven her 2.5 ayda bir Soma katliamının yaşandığını ifade ederek, “Sizin hem ihbar hem kıdem hakkınız var bir an önce ödenmesi gereken. Muhatap hem patron hem devlet. İktidar katliamdan sonra verdiği sözlerden sorumludur” dedi. 

Satı Burunucu Çalı da, Soma işçilerinin son bir yılda yaşayabilecekleri her şeyi yaşadığını ifade ederek, “İş cinayeti, işten atılma, hükümet-sendika-işveren iş birliği… Soma işçileri bu süre içinde önemli tecrübeler kazandı. Kendi güçlerine, öz yönetimlerine güvenip kendi kararlarını alabilmeliler. Tazminat da, kadro hakkı da ancak mücadele ile kazanılabilir” dedi.  

BENİ KAHREDİYOR

Toplantıda çok sayıda işçi söz aldı. En büyük sıkıntılarının birlik olduğunu ifade eden işçiler, Hükümet ve sendikaya olan tepkilerini dile getirdi. Birinci sorunlarının tazminatları ikincisinin de işsizlik ve geleceklerinin belirsiz olmasını ifade ettiler. Bir işçi, “Bugün Soma’nın pazarı var ama işçinin cebinde pazara gidecek para yok” dedi. Bir başka işçi 3 gündür çocuğunu okula gönderemediğini belirterek, “Bu beni kahrediyor” dedi.  

Toplantının sonunda işçiler içlerinden 7 kişilik kalıcı bir komite seçti. 

ÖNCEKİ HABER

Yumurtalık'ta termik santral tepkisi

SONRAKİ HABER

Haber Sen üyesine işten atma oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...