05 Mart 2015 09:26

Niğde'deki IŞİD davası, seçim sonrasına ertelendi

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde 1 polis memuru ile 1 astsubayı ve kaçırdıkları kamyon şoförünü öldüren IŞİD üyesi 4 kişinin yargılandığı dava, 17 Haziran'a ertelendi.

Paylaş

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde 1 polis memuru ile 1 astsubayı ve kaçırdıkları kamyon şoförünü öldüren IŞİD üyesi Alman vatandaşı Benjamin Xu, İsviçre vatandaşı Çendrim Ramadani ile Makedonyalı Muhammed Zakiri’nin de aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı dava 17 Haziran’a ertelendi. Davanın seçimlerden sonraya ertelenmesi emniyetin, “Seçim öncesi dava propaganda malzemesi yapılabilir” ifadelerini akıllara getirdi.
Niğde Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada sanıkların ifadeleri SEGBİS yöntemiyle alındı. Daha önce, takas edilmiş olabileceklerine ilişkin iddialarda bulunulan tutuklu sanıklardan Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Bakiri ekranda görüldü ancak görüntülerin net olmaması salondaki polislerin bile “Kim bunlar” diye sormasına neden oldu. Sanıklardan Azerbaycanlı Fuad Mövsümöv, suçlamaları kabul etmezken diğer sanıklar ise hiç konuşmadı. Öldürülen kamyon şoförünün avukatı Ali Çil, sanıklardan Fuad Mövsümöv'ün görüntüsünün ekranda net olmasına karşın IŞİD üyelerinin görüntülerinin flu olduğunu belirterek, "Canilerin onlar olup olmadığını tespit edemediğimizden mahkemeye getirilmesini istiyoruz" dedi. Baronun görevlendirdiği 3 avukat da davadan çekilince sanıkların avukatı kalmadı. 

EMNİYET ERTELEME İSTEMİŞTİ
Mahkeme heyeti, duruşmayı 17 Haziran tarihine erteledi. Emniyetin “Dava başka bir ile nakledilsin” talebi Adalet Bakanlığı tarafından reddedilmişti. Ancak Adalet Bakanlığı, elindeki dosyayı mahkemeye göndermediği için davada da yol katedilemiyor.
Mahkeme heyetinin davayı seçim sonrasına ertelemesi, Adalet Bakanlığının da elindeki dosyayı geciktirmesi, Niğde Emniyet Müdürlüğünün “Seçim propagandasına mazleme yapılabilir” ifadelerini akıllara getirdi. Emniyet, “Sanıkların halk arasında takas yolu ile IŞİD terör örgütüne teslim edildiği/edileceği yönünde dedikodular yapıldığı ve bunun da halkın davaya olan ilgisini arttırdığı, 2015 yılı haziran ayında yapılacak genel seçim döneminde bu davanın çeşitli legal ve illegal gruplar tarafından propaganda malzemesi yapılabileceği ve halkı provoke edebilecekleri sebebiyle...” diyerek davanın naklini istemişti.
Avukat Tugay Bek, “Davayı seçim sonrasına kasten bırakıyorlar” dedi. 

AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜR BOYU HAPİS İSTENİYOR
Sanıklar hakkında 'Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.

CEZAEVİNDEN BAĞLANDILAR
Niğde'de cezaevinde bulunan tutuklu sanıklardan Fuad Mövsümöv'ün silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik; hakkında yakalama kararı çıkartılan ve 52 kişinin hayatını kaybettiği Reyhanlı patlamasının da sorumlusu olduğu iddia edilen Heysem Topalca ile İsmayılov Qosqar'ın silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan, Türk uyruklu M.A, K.Ö, H.Y, K.Y. ve A.Y.'nin de bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmekle suçlanıyor.

ÖLENLERİN YAKINLARI KATILDI
Duruşmaya, saldırıda hayatını kaybeden Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu ve kardeşi Tayfun Kozanoğlu, polis memuru Adem Çoban'ın babası Mevlüt Çoban, öldürülen kamyon şoförü Turan Yaşar'ın eşi Satı Yaşar, oğlu Murat, kızları Zeynep Yaşar ve Mediha Çetin ile ağabeyi Mehmet Yaşar katıldı. 

SANIK AVUKATLARI DAVADAN ÇEKİLDİ
İlk duruşmada mahkeme başkanının avukat isteyip istemediği sorusuna 'Benim avukatım Allah'tır" diye cevap vererek avukat istemediğini belirten Benjamin Xu ile sessiz kalan Çendrim Ramadani ve Muhammed Zakiri'ye mahkemenin talebi üzerine Niğde Barosu tarafından atanan avukatlar Hürriyet Toker, Nail Gündüz, Murat Turan, davadan çekildiklerini belirterek salonu terk etti. 

Salonu terk eden avukatlardan Nail Gündüz, duruşma sonunda gazetecilerin 'Neden davadan çekildiniz?' sorusuna, "Hayvanlar bile savunulur. Bunlar hayvan da değil insan da değil. Bu yüzden  davadan çekildim" diye cevap verdi. 

3 IŞİD'Çİ SAVUNMA YAPMADI
Davada IŞİD üyesi Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, mahkeme başkanının yönelttiği tüm soruları yanıtsız bıraktı. Savunma yapmayan 3 sanık, duruşma süresince hiç konuşmadı. 

AZERBAYCAN'DAKİ ÖRGÜTE BAĞLIYIM
Silahlı terör örgütüne üye olmak ve resmi belgede sahtecilik suçuyla yargılanan Fuad Mövsümöv ise kendisini hiçbir avukatın savunmak istemediğini belirterek, "Bu nedenle savunmamı kendim yapacağım" dedi. İddianamede kendisiyle ilgili suçlamaları hatırlatan Mövsümöv, "Ben Cündüş Şam İslam Örgütü'ne üye değilim. Azarbeycan'da bulunan Azarbeycan Cündüş Şam Örgütü'ne bağlıyım, onunla karıştırılıyor. Cündüş Şam, kimseye bağlı olmayan, aileleriyle, hanımlarıyla yaşayan, İslam'ı anlatan ve savaşlara katılmayan bir örgüttür" diye konuştu. 

Mahkeme başkanının evinde yapılan aramalarda ele geçirilen malzemeler ve dokümanlar ile, diğer sanıkların üzerinden çıkan ve kendisine ait cep telefonu numarasının bulunduğu kağıt parçasını sorması üzerine ise şunları söyledi: "O dokümanlardan bir tanesi kitaptır. O kitap ise çarşıda satılmaktadır. Aramalarda 3 tane de bayrak bulundu ve bu bayraklardan bir tanesi Azarbeycan Cündüş Şam Örgütü'ne aittir. Diğer bayraklarının üzerinde de Kelime-i Şahadet ile besmele yazmaktadır. Onlar da çarşıda satılmaktadır. Ben bu telefonu olaydan yaklaşık 1 ay önce kullanmaya başladım. Onların üzerinde neden benim numaram var, onu diğer sanıklara sorun." 

'SANIKLAR MAHKEMEYE GETİRİLSİN'
Mahkeme başkanı, duruşmaya katılan ailelere şikayetçi olup olmadıklarını sordu. Şikayetçi olduklarını belirten yakınlardan Zeynep Yaşar ile Mediha Çetin sanıkların en ağır bir şekilde cezalandırılmasını istedi.

Öte yandan Yaşar ailesinin Avukatı Ali Çil ise, ekranda görüntülerin flu olması nedeniyle sanıkların bir sonraki duruşmada hazır bulundurulmasını talep etti. 

Duruşma sonunda mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, dosya üzerinde yeniden inceleme yapılmasına ve duruşmanın 17 Haziran'a ertelenmesine karar verdi. 

'GÖRÜNTÜLERDEN 1'İ NET, 3'Ü FLU'
Avukat Ali Çil ise, dava sonunda yaptığı açıklamada, mahkemeye telekonferansla bağlanan 4 tutuklu sanıktan IŞİD üyesi Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri'nin ekrandaki görüntülerinin flu olmasına karşın, Fuad Mövsümöv'ün görüntüsünün net olmasına dikkat çekti. Çil, "Fuad'ı net bir şekilde görürken, diğer 3 cani ise flu bir ekranda görülüyor. Ekranın hem flu olması hem de boyunlarını eğmesinden dolayı canilerin onların olup olmadığını tespit edemediğimizden canilerin mahkemeye getirilmesini istiyoruz" diye konuştu. 

Gazetecilerin IŞİD'in Musul Başkonsolosluğu'nu basarak esir aldığı 49 kişinin Ulukışla saldırısını yapanlarla takas edildiği iddialarının hatırlatılması üzerine ise Çil, "Yüzlerini net bir şekilde görmediğimizden bu iddianın gerçek olup olmadığını öğrenmek için canilerin mahkemeye getirilmelerini istiyoruz" dedi. 

'BİR AN ÖNCE KARAR VERİLSİN'
Öldürülen kamyon şoförünün eşi Satı Yaşar ise, duruşma sonunda şunları söyledi: "Biz niye geliyoruz, boşuna mı getiriliyoruz. Bir an önce karar versinler, ağır bir şekilde cezalandırılsın. Bunca polisi niye topluyorlar, yazık değil mi bu polislere? Ben kızımın düğününü babası olmadan yaptım. Yazık değil mi bu kızıma? Nerede bu devlet, nerede bu millet, böyle adalet olur mu?" (Niğde/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu kuaför 'çocuk gelin'lere ve 'kuma'lara hizmet vermiyor

SONRAKİ HABER

Edirne ve Bursa'da iş cinayetleri: 2 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...