05 Mart 2015 07:43

AP'de 4 milletvekili, metal grevi yasağını sordu

Paylaş

Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) dört milletvekili, Avrupa Komisyonu'na Türkiye'deki metal grevlerinin yasaklanmasına ilişkin soru önergesi verdi.

Avrupa Komisyonu'na verilen yazılı soru önergesini, Sol Grup ve İstihdam ve Sosyal İşler Komitesi üyeleri AP milletvekilleri Neoklis Sylikiotis, Paloma Lopez Bermejo, Kostadinka Kuneva ve Ines Zuber imzaladı.

Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan yapılan açıklamaya göre, AP milletvekilleri önergede, Birleşik Metal-İş'in 29 Ocak'ta başlattığı ancak Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanan grev hatırlatılarak, şöyle dediler: "Birleşik Metal İş Sendikası ve MESS arasında süren görüşmeler, MESS'in işçilerin haklarında hiç bir ilerleme getirmeden ve özellikle de düşük ücretli işçilerde hiç bir düzeltme yapılmadan, üç yıllık bir sözleşmeyi dayatmasının sonucunda tıkanmış ve ardından metal sektöründe tarihsel bir grev çağrısı yapıldı. 

Aralarında çokuluslu şirketlerin de olduğu 42 şirkette, yaklaşık 15 bin işçi 29 Ocak itibariyle greve çıktılar. Birleşik Metal-İş üyeleri çalışma koşullarını ve ücretlerini iyileştirmek için, özellikle de düşük ücretli işçilerin ücretlerini iyileştirmek için mücadele ediyorlar.

30 Ocak'da Türkiye Hükümeti, grevin 'milli güvenliğe' aykırı olduğunu iddia ederek grevi 60 gün erteleme kararı aldı. Eğer bu tarihten önce bir anlaşma olmazsa, taraflardan herhangi birinin 6 gün içinde başvurusu sonucunda Yüksek Hakem Kurulu uyuşmazlığa bir çözüm getirecek. Aksi durumda, işçi sendikasının yetkisi geçersiz olacaktır. Bu ertelemenin aslında bir yasaklama olduğu anlamına geliyor.

Komisyon, ILO üyesi olan ve bir AB üyeliğine aday ülke olan Türkiye'nin, grev hakkı başta olmak üzere, işçi haklarına saygı göstermesini sağlamak amacıyla neler yapacaktır?" (İSTANBUL)

Grevleri yasaklanan metal işçileri, 'Mücadeleye devam' diyor

 

ÖNCEKİ HABER

Önder ve Zana, İmralı'ya gitti

SONRAKİ HABER

'Yıkıntılar arasından 320 IŞİD'li cesedi topladık hala binlercesi var'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...