04 Mart 2015 14:22

Kürt seçmen CHP’ye neden küs?

CHP, genel seçimler öncesi Kürt seçmenlerden neden oy alınamadığını anlamak için bir rapor hazırlattı.

Paylaş

CHP, genel seçimler öncesi Kürt seçmenlerden neden oy alınamadığını anlamak için bir rapor hazırlattı.

Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talebi üzerine Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Tüy tarafından hazırlanan “Kürt seçmen CHP’ye neden Küs?” başlıklı 6 sayfalık raporda, bölge seçmeninin CHP’ye oy vermemesinin nedenlerinin başında demokratik diyalog ve çözüm sürecine dair gösterdiği tutumu yer aldı.

Ali Tüy tarafından hazırlanan 6 sayfalık rapor, bizzat Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talebi üzerine hazırlandı. Bir ay önce CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ya teslim edilen raporda, bölgenin 12 Eylül öncesinde CHP’nin kalesi konumunda olduğu, 1984 yılında PKK’nin silahlı eylemlere başlaması ile ise Kürt siyasetinde yeni bir dönemin kapısını araladığı belirtildi. 

KÜRT SEÇMEN CHP’YE NEDEN SOĞUK 

Raporda, Kürt seçmenlerin CHP’ye oy vermemesinin nedenleri ise başlıklar altında sıralandı: Bazı başlıklar şöyle: 

* Bölge seçmeni, Türkiye’nin can alıcı ve en önemli sorununun Kürt meselesi olduğuna inanıyor. Genel olarak CHP’nin bu süreçteki tutumunu doğru bulmuyor.

* Kürt seçmene göre CHP’nin ulusalcı kanadı, parti içinde çok baskın ve partinin hâlâ devletin resmi partisi olduğunu ifade etmesini kendilerinin dışlanması olarak algılıyor.

* SHP’den ihraç olayı ve Tansu Çiller dönemindeki iktidar ortaklığında faili meçhul cinayetler, köy yakmalar, gözaltında kayıplar vb. olaylarla ilgili CHP’den ciddi bir özeleştiri bekleniyor.

* Kürt seçmen, Kürtlerde ciddi bir kırılma yaratan Roboski olayı ile ilgili CHP’nin ciddi bir muhalefet yapmadığı düşüncesinde.

* AKP ve BDP’ye oy veren muhafazakar Kürt seçmen, laiklik söylemiyle CHP’nin dindarlara ayrımcılık yapacağı ve iktidara geldiğinde devlet kurumlarını bu kesimlere kapatacağı düşüncesinde.

* 1989 Kürt Raporu daha da genişletilerek bir “Demokrasi Paketi” olarak kamuoyuna sunulmalıdır.

* Bu raporla birlikte toplumda ötekileştirilen mağdurlara (Alevi, Kürt, Ermeni, Süryani ve gerçek dindarlara) yönelik kapsamlı bir özeleştiri partiye güç katar. (ANKARA)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Musul operasyonuna katılacak mı?

SONRAKİ HABER

Polis, Ferguson’da ırkçı ve ön yargılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...