04 Mart 2015 00:56

Bizleri zorlu mücadele günleri beklemektedir

Merhaba Evrensel okurları; Bilindiği üzere özelleştirme politikalarının sonucu olarak 2013 yılının Mayıs ayında İstanbul Avrupa Yakası Elektrik Dağıtım şirketi olan BEDAŞ; Cengiz, Limak, Kolin ortaklığına devir oldu.

Paylaş

BEDAŞ işçileri/İSTANBUL

Merhaba Evrensel okurları; Bilindiği üzere özelleştirme politikalarının sonucu olarak 2013 yılının Mayıs ayında İstanbul Avrupa Yakası Elektrik Dağıtım şirketi olan BEDAŞ; Cengiz, Limak, Kolin ortaklığına devir oldu.

Bir çok kamu işçisinin 4/C çamuruna zorla itilmesinden sonra  özel şirkette kalan yaklaşık 100 işçi ve daha önce taşeronda çalışan yaklaşık 3000 işçi BEDAŞ’ta özel şirket patronluğunda çalışmaya devam etti.

Özel şirketin ilk işi BEDA, BEDAŞ diye iki şirket oluşturarak, işçilerin çoğunluğunun mevcut TİS’ten yararlanmamasını sağladı. İşçilerin ve sendikaların açtığı tüm davalarda, esas işverenin BEDAŞ olduğu tespit edilmesine rağmen ve mevcut sendika üyesi tüm işçilerin var olan TİS’ten yararlanması gerekirken, işveren BEDA adlı şirkette ikinci bir TİS imzalamakta ısrar etti. O dönem içerisinde, az çok mücadeleden yana işçiler ısrarla tek sözleşmenin olması gerektiğini savunsa da sonuçta BEDA ve Tes-İş Genel Merkezi arasında ikinci TİS imzalandı. 2014 yılında imzalanan bu TİS, BEDAŞ’ın mevcut TİS’inden çok çok geri durumdadır. 

Bugün gelinen süreçte 1 Mart 2015 tarihi itibarı ile BEDAŞ adlı şirketinde sözleşmesi yeni dönem için başlamıştır. Başlamıştır ama sorunlarla başlamıştır. İşveren tüm büro personellerini burada toplamış aynı zamanda büro işçilerini de BEDA sözleşmesi sürerken, TİS dışında bırakmış kapsam dışı işçi Tes-İş üyesi olup hâlâ daha çoğunluğu sendika içerisinde örgütlüdür.

Sendikada yapılan toplantılarda bir yetki meselesi tartışılmakta olup geri kalan büro işçilerinin de üye yapılması kararı alınmıştır. Sendikada işçilerin katıldığı toplantıda işçilerin ortak aldığı karar ne olursa olsun BEDAŞ TİS’inin yapılması gerektiğinin üzerinde önemle durulmuş ve karar altına alınmıştır. Bu karar alınırken bir çok tartışma konusu gündeme gelmiştir. İşverenin kamudan kalan nitelikli usta ve uzman olan işçi ile bireysel sözleşme imzalaması işçinin aklını çelme olasılıkları kesinlikle reddedilmiştir. Hatta bir ara bu nitelikli işçilerin işyerinden istifa ederek kıdem tazminatı alması fikri ortaya atılsa da, işçiler arasında metal grevini izleyen işçiler bunun iyi olmayacağını bir metal fabrikasında işçilerinin bu yönteme başvurduğunu, patronun hepsini birden kapının önüne koyduğunu işçilere detaylı bir şekilde anlatmıştır. Bu tutumun ve düşüncenin mücadeleden kaçmak olduğu, işçiler tarafından kabul edilemeyeceğini, aksine TİS için diğer haklarımız için mücadele edilmesi gerekliliği fikri kabul edilmiştir.

Ayrıca yapılacak bu TİS’in tüm işçiyi kapsayacağı bugün her ne kadar BEDA adlı şirketin işçisinin TİS’inin ayrı gibi gözükse bile, aynı işi yapan aynı patrona çalışan işçilerin kader birliği olduğu vurgusu ön plana çıkmıştır. Öteki şirketteki arkadaşlarımızla ile birlikte hareket etmezsek güçlerimizi ve birliğimizi koruyamazsak patron tarafından dağıtılacağımız apaçık ortadadır.

Kıdem tazminatı ve kiralık işçi torba yasası ile ilgili konuşmalarda işçinin mücadeleden yana tavrı açıktır oradaki işçilerin ortak kanısı Türk-İş bu konuda ne kadar kararlı olacaktır.

Bu gelişmelerin ışığında bizleri zorlu mücadele günleri beklemektedir. Hem patronlara karşı hem de sendikal bürokrasiye karşı. 

Hepimize başarı dileklerimizle, hoşça kalın. 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Musul'da operasyon gündemde değil

SONRAKİ HABER

Bir başımıza değil, kadın başımıza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...