03 Mart 2015 01:03

8 Mart’ta şiddete ve sömürüye karşı sokağa çıkma çağrısı

AKP’nin kadın düşmanı politikalarına, erkek egemen zihniyete, kadın emeği sömürüsüne ve şiddete karşı tüm kadınları 8 Martta alanlarda olmaya çağıran kadınlar, kadınlara özgürlüğün ancak örgütlenerek geleceğine vurgu yaptı.

Paylaş

Kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla birçok ilde eylem ve etkinlikler yaptı. AKP’nin kadın düşmanı politikalarına, erkek egemen zihniyete, kadın emeği sömürüsüne ve şiddete karşı tüm kadınları 8 Martta alanlarda  olmaya çağıran kadınlar,  kadınlara özgürlüğün ancak örgütlenerek geleceğine vurgu yaptı. 
Ankara’da KESK’li kadınlar düzenledikleri basın toplantısı ile ‘‘Emeğimize, Bedenimize ve Kimliğimize Sahip Çıkmak İçin Tüm Kadınları 8 Mart’ta Alanlara Bekliyoruz’’ çağrısı yaptı. Toplantıda kadınların  şiddeti meşrulaştıran erkek egemen sisteme razı olmaması gerektiğine vurgu yapıldı. KESK Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, ‘‘Zorla kabul ettirilmek istenen bir İç Güvenlik Yasası, barış ve demokrasi için harekete geçmeyen iktidar, kadın üzerinde akıllara zarar açıklamalar yapan ve kurulan tahakkümü meşrulaştıran politikacılar eril şiddettin farklı biçimleri olarak karşımıza çıkıyor.’’ dedi. Atasoy, özgürlüğün örgütlü mücadele ile kazanılacağını deneyimlerinden öğrendiklerini ifade ederek bu yılki 8 Mart’ta aynı mücadele azmi ve kararlılığı ile alanlarda olmaya devam edeceklerini duyurdu.

‘DÜNYA KADINLARIYLA KARŞILAYACAĞIZ’
Dünya Kadın Yürüyüşü (DKY) eylem ve etkinlikleri ile birleşen eylem programları hakkında da bilgi veren Atasoy, bu yılın 8 Martı’nı dünya kadınlarıyla birlikte Türkiye’de karşılayacak olmalarının coşku ve heyecanlarını  bir kat daha artırdığını dile getirdi. ‘‘Eylemlerimiz, bileşenlerinden biri olduğumuz Dünya Kadın Yürüyüşü’nün karavanı ile kesişiyor” diyen Atasoy, 2015 yılı 4. eylem etkinliklerinin 6 Mart’ta Nusaybin’den başlayarak 16 Mart’ ta İzmir’den Selanik’e geçerek son bulacağını söyledi. 

‘8 MART RESMİ TATİL OLSUN’ 
Urfa’da KESK üyesi kadın emekçiler, 8 Mart’ın resmi tatil olması için TBMM’deki kadın milletvekillerine faks gönderdi. PTT önünde bir araya gelen KESK Kadın Platformu üyeleri, “Çin, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova ve Kırgızistan’ın da bulunduğu 21 ülkede 8 Mart tatil günü olarak kabul ediliyor. Bu topraklarda yaşayan biz kadınlar da 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesini istiyoruz” dedi. 
İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, ocak ve şubat aylarında gerçekleşen kadına yönelik hak ihlalleri bilançosunu ve 8 Mart Dünya Emekçi  Kadınlar Günü’ne ilişkin etkinlik programını açıkladı. Toplantıda ilk olarak konuşan Komisyon Üyesi Hatun İldemir, ocak ve şubat aylarında 52 kadının katledildiğini söyledi. Komisyon üyelerinden Duriye Sezgin de Türkiye’de yaşayan mülteci kadınların durumuna dikkat çekti.  Sezgin, mülteci kadınların  ucuz iş gücü olarak çalıştırıldığını ve fuhşa zorlandığını söyledi. Toplantıda son olarak sözü alan Mürüvvet Yılmaz da, cezasızlık politikası uygulayan  yargının da kadına yönelik şiddeti beslediğine vurgu yaptı. Kongreya Jinen Azad’ın (KJA) çağrısıyla  “Kobanê’de direnen kadınla örgütlenelim yaşamı özgürleştirelim” sloganıyla önceki gün başlayan  8 Mart mitinglerinin ikinci gününde Silopi’de binlerce kadın alanlara çıktı. Sabahın erken saatlerinden itibaren yöresel kıyafetlerini giyen 7’de 70’e binler mitingin yapılacağı, Newroz Meydanı’na aktı. “Rosalardan Sakinelere yolunuz yolumuz sözünüz sözümüzdür” pankartlarının asıldığı alanda kadına yönelik şiddete karşı isyan ve direnişi anlatan dövizler taşındı. 

KADINLARA POLİS ENGELİ
Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi (KADUM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla fotoğraf sergisi açtı. Fotoğraf sergisinde, 8 baro üyesi kadın avukatın, farklı meslek gruplarında çalışan kadınları temsili ve bu kadınların şiddete maruz kalmış halleri yansıtıldı. 
KJA Bitlis bileşenleri de, 8 Mart dolayısıyla Tatvan’da yürüyüş yaptı. Kadınlar Reşat Durağı’na geldiğinde polis engeliyle karşılaştı. Bunun üzerine kadınlar oturma eylemi durumu protesto etti. Polis engelinin kalkmasıyla yürüyüşe devam eden kadınlar Tatvan AVM önünde kadınlara karanfil dağıttı.

BURSA’DA KADIN DERNEĞİ KURULDU
Bursa’nın Panayır Mahallesi’nde uzun zamandır çalışmaları süren Panayır Kadın Dayanışma Derneği geçtiğimiz pazar günü büyük bir coşkuyla açıldı. Kadınlar açılış için Panayır Ortaokulunun konferans salonunda etkinlik düzenledi. Mahalleli kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe, Eğitim Sen Bursa Şube Sekreteri Berna Yeşiltepe ve CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli de katıldı. Açılış dernek üyelerinin hazırladığı sinevizyonla başladı. Ardından Panayır Mahallesi’ndeki genç kadınların hazırladığı sessiz tiyatro oyunu oynandı. Kadına yönelik şiddeti anlatan sessiz oyun büyük alkış aldı.  Oyunun ardından konuşan Dernek Başkanı Melahat Koçer, “Panayır mahallesinin kadınları, artık sadece evlerinde oturmayacaklar, mahallenin her yerinde sokaklarda, etkinliklerde en önde olacaklar. Derneğimiz bütün kadınlarımıza hayırlı olsun” dedi. Sena Kaleli de “Panayır Mahallesi’nin kadınlarının sıkıntıları daha büyüktür. Ekonomik olarak ezilen kadınlar hem kültürel kimlikleri üzerinden hem birçoğu dini inançları yüzünden daha çok ezilmektedir. Kadınlar artık erkeklerin bir mülkü olarak değil yalnızca kadın olarak var olacaklar” diye konuştu. Açılış töreninin ardından sloganlar eşliğinde dernek binasına yürüyen kadınlar, mahalleliler tarafından büyük bir ilgi ve alkışlarla izlendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Polisten alkol dayağı

SONRAKİ HABER

Antik Perge’de bir kadın başkan: Plancia Magna

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...