03 Mart 2015 01:00

PYD’den IŞİD’e Süryaniler için takas önerisi

PYD Temsilcisi Zuhat Kobani, IŞİD’in elinde rehin bulunan Süryanilerin, YPG’nin elinde bulunan IŞİD’li esirlerle takas edilmesi için girişimde bulunduklarını söyledi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Süryani Ulusal Konseyi Başkanı Bassam İshak, IŞİD’in Asuri-Süryanilere yönelik yeni bir soykırıma hazırlandığı uyarısında bulunarak, uluslararası kamuoyuna harekete geçmeleri çağrısında bulundu. PYD Temsilcisi Zuhat Kobani ise IŞİD’in elinde rehin bulunan Süryanilerin, YPG’nin elinde bulunan IŞİD’li esirlerle takas edilmesi için girişimde bulunduklarını söyledi. 

SÜRYANİLER YPG İLE OMUZ OMUZA MÜCADELE EDİYOR
Bassam İshak ve Zuhat Kobani, İsveç’in Uppsala ilinde bir basın toplantısı düzenleyerek, Rojava’daki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. İshak, daha önceleri pek çok kez IŞİD’in Asuri-Süryani köylerine yönelik saldırıya geçeceğine dair uyarılarda bulunmalarına rağmen dış dünyanın çağrıları duymazdan geldiğini dile getirdi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Asuri’nin IŞİD tarafından kaçırıldığını belirten İshak, IŞİD’e karşı YPG ile birlikte omuz omuza mücadele ettiklerini ancak silah ve cephaneye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Koalisyon güçlerinin tıpkı Kobanê’de olduğu gibi IŞİD’e yönelik hava saldırıları düzenlemesini istediklerini belirten İshak, IŞİD’in elinde son derece gelişkin silahlar bulunduğunu hatırlatarak, İsveç ve batılı ülkelerden askeri yardım istedi. 

ACİL YARDIM ÇAĞRISI
Soykırımın 100. yıl dönümünde Asuri-Süryanilere yeni bir soykırım yapıldığını söyleyen İshak, “Kültürümüz yok ediliyor. Acil yardıma ihtiyacımız var” dedi. Bassam İshak, bir soru üzerine kaçırılan Süryanilerin sayısını tam olarak tespit edemediklerini ancak en az 200 Süryani’nin IŞİD’in elinde bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

TAKAS ÖNERİSİ
PYD Avrupa Temsilcisi Zuhat Kobani de, YPG’nin elinde 600 civarında cihatçının bulunduğunu ve kaçırılan Asurilerle bu cihatçıları takas etmek için IŞİD’e öneride bulunduklarını söyledi. 

BİNLERCE KİŞİ, KAÇIRILAN SÜRYANİLER İÇİN YÜRÜDÜ
Öte yandan IŞİD’in Habur Nehri civarında bulunan Asuri-Süryani köylerine yönelik saldırı ve katliamları İsveç’in Stockholm, Göteborg  ve Jönköping illerinde düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı gösterilerle protesto edilirken, Hıristiyan Parti Milletvekili Robert Halef konuyu İsveç Parlamentosunun gündemine getirdi. 
Stockholm’de 2 bine kişinin katıldığı gösteride konuşan Abir Al-Sahlani, “Bir Arap ve insan olarak DAİŞ çetelerinin İslam adına Asuri-Süryani, Kürt ve diğer halklara yönelik saldırılarından, işledikleri vahşice cinayetlerden utanç duyuyorum” dedi. Al-Sahlani, İsveç Hükümeti başta olmak üzere tüm ülkelere Asuri-Süryani ve Êzidîlere yönelik saldırı ve katliamların durdurulması için harekete geçmeleri çağrısında bulundu.

İSVEÇ’TEN  KINAMA VE SİLAH YARDIMI SÖZÜ
İsveç Hükümeti de, yazılı bir açıklama yaparak IŞİD’in köylere saldırısını ve yüzlerce Süryani’yi rehin almasını kınadı. Hükümet açıklamasında, İsveç’in Federal Kürdistan Yönetimi’ne askeri yardım yapmayı planladığı belirtildi. 
İsveç Devlet Radyosu’nda bir tartışma programına katılan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Irak ve Suriye’de Asuri-Süryani ve Êzidîlere yönelik soykırım yapıldığını belirterek, soykırımın durdurulması için tüm ülkelere görev düştüğünü söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

AKP HDP’den 'İç Güvenlik' önerilerini istedi

SONRAKİ HABER

Ünaldı’yı hatırlama zamanı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...