03 Mart 2015 00:59

AKP HDP’den 'İç Güvenlik' önerilerini istedi

HDP’li Pervin Buldan’ın İç Güvenlik Paketi’ne dair 'Bizim itiraz ettiğimiz haliyle çıkmayacak' açıklamasının yankıları sürüyor. Buldan AKP ile bir görüşme yaptıklarını, ‘Önerilerinizi getirin biz buna açığız’ dediğini söyledi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan’ın İç Güvenlik Paketi’nde Meclisten geçen bazı maddelerin tekrar ele alınacağını belirterek, “Bizim itiraz ettiğimiz haliyle çıkmayacak” açıklamasının yankıları sürüyor. İç Güvenlik Paketi’nin çözüm sürecine uygun bir yasa olmadığına işaret eden Buldan, AKP ile bir görüşme yaptıklarını, Onların ‘Önerilerinizi getirin biz buna açığız’ dediğini söyledi. 
Buldan, İç Güvenlik Paketi’nde olacak değişikliklere ilişkin gazetemize konuştu. İç Güvenlik Paketi’nde ilk 16 maddesinin sıkıntılı olduğunu söyleyen Buldan “Paketin birinci bölümde yer alan bu maddeler ile ilgili AKP grup başkan vekili ve içişleri bakanı ile bir görüşme yaptıklarını söyledi. Buldan “Onlar bize ‘Önerilerinizi getirin biz buna açığız’ dedi. Tekrir-i müzakere (yeniden görüşme) yöntemi ile o maddeler ele anılacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı.  Buldan şöyle devam etti: “Bizim komisyon bir çalışma yürütüyor. Çalışmadan sonra AKP grup başkan vekilleriyle görüşeceğiz. CHP’yi de bu işin içine katmayı düşünüyoruz. CHP de bu maddelere karşı. İdris Baluken CHP grup başkan vekilleri ile bir görüşme yapabilir.”

İTİRAZ EDİLECEK 
Buldan, pakette yapılacak olası değişiklik için Mecliste nasıl bir süreç işleyeceğine dair şu değerlendirmede bulundu: “Birinci bölüm geçirilirken usulsüzlük yapıldı. Meclis başkan vekili kimseye konuşma hakkı vermeden maddeleri tek tek oylayarak geçirdi. Bunlara karşı bir itiraz süreci başlayacak, itiraz süreciyle Meclis başkan vekili tekrir-i müzakere yöntemiyle o maddeleri tekrar görüşmeye açacak. Bu sırada bizim hazırladığımız önergeler onlara teslim edilecek. Yeniden bu maddeler görüşülecek. Bunlar hemen bugün- yarın mı olur, yasanın sonuna doğru mu, bunu bilmiyorum. Bu konuda bir netlik yok. Bu itiraz ne zaman kabul edilir bunu bilmiyoruz.” 

‘HÜKÜMETE ADIM AT ÇAĞRISI YAPILMALI’
İç Güvenlik Paketi ile çözüm sürecinin birbirinden kopuk ele alınmaması gerektiğine işaret eden HDP Grup Başkan Vekili Buldan, “Karşı çıktığımız İç Güvenlik Yasası, içerisinde bulunduğumuz süreçle alakalı. Barış sürecinden bahsediyoruz. Bunun için sürecin ruhuna uygun hareket edilmeli ve buna uygun demokrat paketlerin çıkması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 
Kamuoyunun daha duyarlı olması gerektiğini anlatan Buldan şöyle konuştu: “Barıştan yana olan her insanın söz söylemesi gerektiğin düşüyoruz. Söylenmesi gereken sözler vardır. İç Güvenlik Paketi’nin mutlaka içeriği değiştirilmeli hatta geri çekilmelidir. Sivil toplum örgütlerinin hükümete şu çağrıyı yapması gerekiyor: Hükümet adım at. Hükümetin adım atması gerekiyor. 10 madde üzerinden mutabakat sağlanması gerekiyor. Sağlanmazsa zaten bu sürecin ilerleme şansı yok. Hükümete baskı uygulamalı. Bir taraf üzerine düşeni yapıyor . Fakat bu konuda Hükümet somut, gözle görülür adımlar atmadığı için sürecin bu kadar uzamasının nedeni de bundan kaynaklı. 10 madde üzerinde bir mutabakat sağlandıktan sonra taraflar üzerine düşeni yerine getirecektir.”  

‘ERDOĞAN ORTALIĞI KARIŞTIRMAK İSTİYOR’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KCK ve HDP’nin birbirinden olumsuz davrandığı açıklamasına ilişkin Buldan, “Zaten cumhurbaşkanının izlediği yöntem. KCK’yi HDP’yi ve Sayın Öcalan’ı ayrı noktalardan tartışmaya yöneltmek. Yine aynısını yapıyor. Oysa Kandil ile Öcalan arasında bir görüş farklılığı yok. Sayın Öcalan, ortak basın toplantısı yapılabilir, dedikten sonra zaten biz ortak açıklamayı yaptık. KCK de yapmış olduğu açıklamayla sürecin arkasında olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı ortalığı karıştırmak için yapıyor bu tür açıklamaları. Görüş ayrılığı yok” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Önce 10 madde’

SONRAKİ HABER

PYD’den IŞİD’e Süryaniler için takas önerisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa