03 Mart 2015 00:50

Her transfer dönemi eriyen ligler

Tarih kitapları, tarih dergileri her ne kadar Avrupa’nın barut fıçısı diye adlandırsa da, Balkanlar aynı zamanda Avrupa’nın futbol fabrikasıdır. Her transfer döneminde Balkan takımlarının, ihracatlarını bakarak bu kanıya varmak zor değil. Giden isimlerinin ardından takımlarının durumunu baktığımızda ise kötü bir tablo karşımıza çıkıyor.

Paylaş

Hakan KARAKOCA
Ankara

Geçtiğimiz hafta sonu oynanan maçlarla birlikte Balkanlarda ikinci devresi başlamayan lig kalmadı. Sırbistan’ın dominant takımlarından Partizan, puan farkını açtıktan sonra takımın para yüklerinden kurtulmaya başladı. Danko Lazovic’i yok pahasına Çin’e gönderirken; 27 maçta 21 gol 7 asistlik performans sergileyen Skuletic’i Lokomotiv Moskova’ya 4 Milyon avroya sattılar. Takımı taşıyan iki ismin ardından geride kalan futbolcuların nasıl performans gösterecekleri meçhul. Oynanan iki maç bu konuda ipuçları verdi diyebiliriz. Partizan orta sıra takımı Vozdovac’tan 3 gol yiyerek 3-3 berabere kalırken, ikinci maçında ligin son sıralarındaki Radnicki Nis ile golsüz berabere kaldı. İkinci devre için onların umudunu ayakta tutan tek şey erimeye başlasa da halen 4 olan puan farkı.
Hırvatistan’da ise Hajduk Split ve Rijeka benzer dertlerden muzdarip. Hajduk takımın hücumdaki etkili ismi Kouassi, orta sahada genç oyun kurucu Bradaric ve savunmanın joker ismi Antonio Milic’i düşük fiyatlara elden çıkardı. Mali durumu nedeniyle pazarlık şansı bulunmayan Hajduk, bu gidişlerden epey kötü etkilendi. 3 maçlık periyotta henüz galibiyet alamayan ekip, 2 mağlubiyet bir beraberlik aldı. O beraberliği ise ilk yarısını 2-0 geride kapattığı son sıradaki Zadar’dan 2-2’lik geri dönüşle aldı. 
Rijeka, 30 maçta 28 gol atan yıldızı Kramaric’i 9 milyon avroya Leicester City’ye satarken yerine 5 isim kattı kadrosuna. Bu oyuncuların uyum sorunu bariz şekilde gözükürken, 3’te 3 ile çıkması beklenen maçlardan 1 galibiyet 2 beraberlikle çıktı ve lider Dinamo ile puan farkının açılmasına sebep oldu. 

FARKLI ÖRNEKLER DE MEVCUT
Makedonya’dan Vardar ve Bosna Hersek’ten Sarajevo ise bunlara ters bir örnek oluşturuyor. Kayseri Erciyesspor’dan Senijad Ibricic, Dejan Blazevski ve Stefan Spirovski gibi Avrupa liglerine göre vasat Makedonya Liginin üstünde isimleri kadrosuna katan Vardar, lige kaldığı yerden devam ediyor. Futbolcu satmaktan ziyade kadro güçlendirerek yoluna devam eden kırmızı siyahlı ekip şampiyonluğun en güçlü adayı durumunda.
Sarajevo ise Cardiff’in sahibi Vincent Tan’ın himayesine girdikten sonra güçlü ekonomisiyle ligde adından söz ettirmeye başlamıştı. Son olarak THY ile yaptıkları sponsorluk anlaşması onları ekonomik olarak daha da güçlendirdi. Rijeka’dan Mehmed Alispahic’i kadrosuna katan Saraybosna ekibi, şimdi de Zvezdan Misimovic’i gündemine aldı. Transfer sezonunun henüz kapanmadığı Bosna Hersek’te herkes bu transfere kesin gözüyle bakıyor. Zirveyle puan farkı 2 olan bordo beyazlılar, ellerindeki kadro ve gelecek katkılarla mutlu sonu görmeye çok yakınlar.

TEKRARLANAN SENARYOLARIN NEDENİ
Balkanlarda liglerin durumu malumken, bireysel performanslarıyla takımlarına ve lige renk katan oyuncuların gitmesi oynanan futbolu daha da aşağıya çekiyor. Bunun elbette mali sebepleri var. Hajduklu Goran Milovic, şu an yaklaşık 80 bin avroluk bir yıllık kazanç elde ederken adı Türkiye’den bir kulüple anılmış ve yıllık 300 bin avro alacağı söylenmişti. Düşük ve geç ödenen maaşlar en büyük etken futbolcunun ayrılışında, aynı zamanda kulüplerin de bonservis bedelleriyle kasalarını döndürmesi en temel sebeplerin başında geliyor. 
Peki bu senaryo nereye kadar sürecek? Kulüplerin iflas etmesi için gün sayılıyor. Partizan’ın 15 milyon avroluk borcunu ödeyemeyeceği ve bir şirkete satılması gündeme gelmişken; benzer senaryoları yaşayacak bir çok kulüp sırada bekliyor. Şirketlerin bu kulüpleri alması görece ekonomik bir düzelme ve istikrarlı kadro dönemleri yaşatacak olsa da kulüplerin tarihlerinde büyük bir yara açacak. Hajduk’la ilgilenen şirketler, taraftarın ve eski Hajduklu futbolcuların “Tarihi satın alamazsınız” cevabıyla kulüpten uzaklaştılar. Kulüplerin seçenekleri giderek azalıyor ve futbolcuları artık altyapıdan itibaren Avrupalılara kaptırmaya başladılar.

ÖNCEKİ HABER

Gölgede bile cilt kanserine yakalanabilirsiniz!

SONRAKİ HABER

Veda töreni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...