02 Mart 2015 11:08

Kadınlar yüzlerini kapatıp yürüdü

Barış Anneleri, Meclisi üyeleri, birçok ilde yüzlerini kapatarak yürüyüş düzenlerken, bazı merkezlerde ise belediye meclis üyeleri, Mart ayı toplantılarına "kiras û fistan" ve "şal û şapik" giyerek katıldı.

Paylaş

Meclis'te sert tartışmalara neden olan "İç güvenlik paketi" bölge illerinde protesto ediliyor. Barış Anneleri Meclisi üyeleri, birçok ilde yüzlerini kapatarak yürüyüş düzenlerken, bazı merkezlerde ise belediye meclis üyeleri, Mart ayı toplantılarına "kiras û fistan" ve "şal û şapik" giyerek katıldı. 

TÜLBENTLERİYLE YÜZLERİNİ KAPATTILAR

Diyarbakır'da "İç güvenlik paketi"ni protesto eden Barış Anneleri Meclisi üyeleri, onlarca polisin kurduğu barikatla engellendi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binası önünde bir araya gelen kadınlar, paket kapsamında eylemde yüzünü kapatanlara ağır cezalar getiren maddeye tepki göstermek amacıyla beyaz tülbentleriyle yüzlerini kapatıp yürüyüşe geçti. Ancak yürüyüşe geçen annelerin önleri onlarca polis tarafından kesildi. Valiliğe yürümek isteyen annelere polis tarafından izin verilmezken, anneler ve polisler arasında sık sık gerginlik yaşandı. Anneler, polislerin bu tutumuna "Annelerden korkan AKP, bu polisleriyle mi barış getirecek?" şeklinde tepki gösterdi. 

Valilik önüne yürümeye kararlı olan anneler bu kez başka bir güzergâhtan yürüyüşe geçti. Ancak Gevran Caddesi üzerine çıkan annelerin önü bu kez onlarca çevik kuvvet polisinin barikatıyla kesildi. AZC Plaza önüne doğru yürüyüşlerini sürdüren anneler sık sık "Dayik şer naxwazên aşiti dixwazên" sloganları attı. 

'ANNELERDEN KORKUYORLAR'

Plaza önünde açıklama anneler adına açıklama yapan Barış Anneleri Meclisi üyesi Raife Özbey, AKP'nin çıkardığı yasalarla toplumların haklarını yok saydığını belirterek, "İç güvenlik paketi tamamen bir katliam, daha önce yapılan meçhul cinayetlerin, keyfi tutuklamaların, köy yakmaların, olağan üstü hal atmosferini yasal bir kılıf haline dönüştürme girişimidir. Bu iç güvenlik paketi katliam yasasını biz Kürt anneleri olarak kabul etmeyeceğimizi, buna karşı her türlü demokratik hakkımızı kullanacağımızı belirtiyoruz. Bir yandan Kürt sorununda silahların susması girişimleri devam ederken, öbür taraftan AKP hükümetinin savaş hazırlıkları için çıkardığı iç güvenlik paketi ile bir kez daha anlaşılmıştır" dedi. 

Daha sonra konuşan Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran ise, yürüyüşlerine barikat kurarak engel olan polislere tepki göstererek, "Bu kadar anneden korkuyorlar. Elimizde silah mı var ki bu kadar korkuyorlar?" diyerek tepki gösterdi. 

Bir oğlunu 12 Eylül darbesinin ardından işkencede 3 oğlu da çeşitli tarihlerde PKK saflarındayken kaybeden Sakine Arat ise, Türk annelere seslenerek, "Anneler derdini anlatamıyorsa barış bunun neresinde. Biz barışın olmasını istiyoruz. Türk anneleri sizler de AKP hükümetini çocuklarımızı öldürmesine izin vermeyin" dedi. 

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ YÖRESEL KIYAFETLER GİYDİ

Silvan ve Kulp'ta ise belediye meclis üyeleri Mart ayı meclis toplantılarını gerçekleştirdi. Meclis üyeleri toplantılara yöresel kıyafetlerle katıldı. 

'İÇ GÜVENLİK PAKETİ GERİ ÇEKİLSİN'

Şırnak Barış Anneleri Meclisi'nin Şırnak Adliyesi önünde yaptığı eyleme, Şırnak Belediye Eş Başkanı Eylem Onuk ve DBP, HDP Şırnak il eş başkanları da destek verdi. Eylemde açıklama yapan Barış Anneleri Meclisi üyesi Şemsi Kara, "iç güvenlik paketi"nin bu haliyle kabul etmeyeceğini ifade ederek, "Bu yasalar Kürt, Türk kardeşliğini baltalamaktadır. Tüm halkların aynı çatı altında yaşayacağı daha demokratik yasalar çıkarılmalıdır" dedi. Kara, hükümete seslenerek, "iç güvenlik paketinin" derhal geri çekmesini talep etti. 

Şırnak Belediyesi DBP'li meclis üyeleri aylık resmi toplantıya, Meclis'te tartışılan "İç güvenlik paketi"ni protesto etmek amacıyla yöresel kıyafetleriyle katıldı. Kadın meclis üyeleri "Kıras-fistan" giyerken, erkeklerin de "Leşkeri" denilen giysileri giymesi dikkat çekti. Şırnak Belediye Eş Başkanı Eylem Onuk, AKP hükümetinin toplumu tek tipleştirmeye yönelik çıkardığı yasaları tanımayacaklarını kaydetti.

SİİRT'TE POLİS ENGELİ

Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DBP il binası önünde toplanarak Siirt Valiliği'ne yürüdü. Yürüyüş Otel Erdef Kavşağı'nda polis barikatına takıldı. Burada polisler tarafından durdurulan gruba, "Valiliğin 200 metre yakınında basın açıklaması yapmak yasaktır" anonsu yapıldı. Anons üzerine anneler oturma eylemine başladı. 

Burada açıklama yapan Barış Anneleri Meclisi Sözcüsü Hediye Suçin, çıkarılması planlanan "İç güvenlik paketi"nin Türkiye ve Kürdistan halklarına faydası olmadığını belirterek, barışa da hizmet etmeyeceğini dile getirdi. 

Mücadelelerini sürdüreceklerini ifade eden Barış Anneleri bir müddet daha oturma eylemine devam etti. Anneler ve polis arasında yaşanan tartışmalar uzun süre devam ederken yapılan açıklamanın ardından dağılmak isteyen annelerin pankartı da polisler tarafından alınmak istenmesi dikkat çekti. 

Barış Anneleri, eylemlerini alkış ve zılgıtlarla sonlandırdı. 

MARDİN VALİLİĞİNE SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Mardin Barış Anneleri Meclisi, iç güvenlik paketine tepki göstermek amacıyla Mardin Valiliği'ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. DBP Mardin il binası önünde bir araya gelen kadınlara, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım da destek verdi. Kitle daha sonra yüzlerini ve ağızlarını puşi ile bağlayarak üzerinde "Mardin Barış Anneleri Meclisi" yazılı pankart eşliğinde Mardin Valiliği'ne kadar sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş sonrasında açıklama yapan Barış Annesi İncile Fidan, AKP hükümetinin çıkarmış olduğu iç güvenlik paketini hiçbir şekilde tanımadıklarını belirterek bu paketin Erdoğan'ın kendi iç güvenliğini sağlamak amacıyla çıkarılmış bir paket olduğunu aktardı. Bu yasa ile Erdoğan'ın kültürlerini de yok saydığını dile getiren Fidan, "Biz ezilen halkları kültürsüzleştirerek dün olduğu gibi bugün de tek bayrak, tek dil, tek vatan vurgusuyla bizleri asimile etmektedir. Ezilen halklara karşı çıkartılmak istenilen iç güvenlik paketini şiddetle kınıyor ve her fırsatta biz anneler ve kadınlar olarak alanlarda, sokaklarda, meydanlarda olmaya devam edeceğiz" dedi.

'ERDOĞAN'IN PAKETİNİ İSTEMİYORUZ'

Nusaybin Barış Anneleri Meclisi üyeleri ise, Gülşinav Kadın Evi önünde bir araya gelerek Nusaybin Adliyesi'ne yürüdü. Yürüyüşte kadınlar sık sık, "Erdoğan'ın paketini istemiyoruz", "Bijî serok Apo", "Kadınlar savaş istemiyor" sloganlarını attı. Meclis üyesi Perihan Altuğ, anneler olarak çocuklarının öldürülmemesi için bu paketi istemediklerini ifade etti. 

Kızıltepe'de de Belediye Meclisi üyeleri, Mart ayı olağan toplantısına, yöresel kıyafetler giyerek katıldı. 

YÜZ KAPATMA EYLEMİ

Suruç'ta Barış Anneleri öncülüğünde eylem düzenlendi. Suruç Kaymakamlığı'nın önünde yapılmak istenen yüz kapatma eylemine erkeler de destek verirken, eylem polislerin müdahalesi sonucunda Kaymakamlığın yanında bulunan Hergele Meydanı'na taşındı. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde konuşan Barış Annesi Feride Baran, güvenlik paketinin halklara saldırı olduğunu dile getirdi. Bu arada yüzlerini kapatan eylemcileri cep telefonları ile çekmeye çalışan polisler ile Belediye Eş Başkanı Zuhal Ekmez arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Viranşehir'de de Barış Anneleri Meclisi üyeleri, DBP ilçe binası önünde bir araya geldi. Anneler, "Jin şer naxwazin", "jin aşitiyê dixwazin", "Kadınız barıştan yanayız" şeklindeki sloganlar eşliğinde Maliye Parkı'na doğru yürüyüşe geçti.Yürüyüşe Viranşehir Belediye Eş Başkanı Filiz Yılmaz, HDP ilçe Eş başkanı Ayşe Sürücü, DBP ilçe Eş Başkanı Esma Vural'da katılarak destek verdi. Ceylanpınar Caddesi'nde bulunan Maliye Parkı'na gelen anneler adına açıklama yapan Zühre Tatlı, iç güvenlik paketinin geri çekilmesini istedi. Tatlı, halkın barış ve demokrasiye ihtiyacı olduğunu ifade etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Süryaniler IŞİD saldırılarını İdil'de protesto etti

SONRAKİ HABER

DİHA muhabiri Altan gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...