02 Mart 2015 10:09

İHD: Son 2 ayda 52 kadın katledildi

İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, Ocak ve Şubat aylarında 52 kadının erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek, tüm yaşamın erkek egemen bakış açısından arındırılması gerektiği çağrısı yaptı.

Paylaş

İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, Ocak ve Şubat aylarında 52 kadının erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek, tüm yaşamın erkek egemen bakış açısından arındırılması gerektiği çağrısı yaptı. 

İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, Ocak ve Şubat aylarında gerçekleşen kadına yönelik hak ihlalleri bilançosunu ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin etkinlik programını şube binalarında yaptıkları toplantıyla kamuoyuna duyurdu. Toplantıda ilk olarak konuşan komisyon üyesi Hatun İldemir, yaşam hakkının vazgeçilmez haklar arasında yer aldığını fakat kadınların geçmişten beri yaşam haklarının ihlal edildiğini söyledi. İldemir, kadınların başta yaşam hakkı başta olmak üzere edinilen malların ortaklığı, erkek egemen yargının değişimi, kadın olarak var olma hakkı için mücadele ettiğini dile getirdi. 

'OCAK VE ŞUBAT AYINDA 52 KADIN KATLEDİLDİ' 

Erkek egemen sistemin ve erkeklerin kadına yönelik şiddet konusunda işbirliği içinde olduğuna dikkat çeken İldemir, bu işbirliğinin 2015'in Ocak ve Şubat ayında da devam ettiğini kaydetti. İldemir, Ocak ayında erkekler tarafından 28 kadının katledildiğini, 38'inin yaralandığını, 8'inin tecavüze 31'inin fuhuşa zorlandığı ve 16'sının de tacize maruz kaldığını; Şubat ayında ise, 24 kadının katledildiği, 17'sinin yaralandığı, 8'inin intihara sürüklendiğini açıkladı.

'MÜLTECİ KADINLAR HER TÜRLÜ ŞİDDETLE KARŞI KARŞIYA'

İldemir'in ardından, komisyon üyelerinden Duriye Sezgin söz alarak, kadına yönelik şiddetin eğitim boyutuna ve mülteci kadınların yaşadığı hak ihlallerine dikkat çekti. Erkek egemen sistemin kendini yeniden örgütlediği alanlardan birinin de eğitim olduğunu söyleyen Sezgin, 
"Öğrencilere öğrenme merakını, bilgiye ulaşma yöntemlerini ve sevgisini öğretmeye çalışması gereken idarecilerin, öğretmenlerin ahlak bekçiliğine soyunmaları ayrıca durulması gereken önemli bir noktadır" dedi. Sezgin, Türkiye'de yaşayan mülteci kadınların yasaların eksikliği ile birlikte her türlü şiddet ile karşı karşıya kaldığını dile getirerek, aynı zamanda ucuz iş gücü olarak çalışıldıklarını ve merdiven altı fuhuşa zorlandığını söyledi. 

'SON 15 YILDA 363 KADIN GÖZ ALTINDA TACİZ VE TECAVÜZE UĞRADI' 

Toplantıda son olarak sözü alan Mürrüvet Yılmaz da, kadına yönelik şiddeti destekleyen önemli bir noktanın da cezasızlık uygulayan yargı olduğunun altını çizerek, "Son 15 yılda 363 kadın göz altında taciz ve tecavüze uğrarken, 241 polis, 91 asker 17 özel tim, 15 korucu, 45 gardiyan tecavüzden yargılanmış ve hiç bir ceza almamıştır. Yargının erkek egemen bakışını gösteren bu verilere kravat takmak, pişman olduğunu söylemek, kurallara uymak vb gibi durumlar ise iyi hal olarak kabul edilmekte, kadına şiddet uygulayan erkekler bu gerekçelerle iyi hal indiriminden yararlanarak serbest bırakılmaktadır" diye konuştu. Kadınların çalışma yaşamında da hak ihlallerine maruz kaldığını ifade eden Yılmaz, kadınların kayıtlı ve güvenceli çalışma koşullarının düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek, şunları aktardı: "TUİK 2014 Eylül verileri daha net göstermektedir. TUİK kayıtlarına göre, kadınların yüzde 26'sı iş bulabiliyor. Dört milyon kadın kayıt dışı çalışmaktadır. Bu veriler de kadınların eve değil çalışma yaşamının güvence altına alınmasına yönelik politika ve uygulamaların yaşama geçirilmesi gerekir." Yetkilileri uyaran Yılmaz, tüm yaşamın erkek egemen bakış açısından arındırılması gerektiği çağrısı yaptı. 

'8 MART'TA KADIKÖY'DEYİZ' 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirecekleri eylem ve etkinlikler hakkında bilgi veren Yılmaz, 3 Mart'ta eşi tarafından katledilen Ebru Torun davasını takip edeceklerini, 5 Mart'ta emekçi kadınları işyerlerinde ziyaret edeceklerini, 6 Mart'ta ise Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki kadın tutsakların yaşadıkları sorunlara ilişkin basın açıklaması yapacaklarını, 8 Mart'ta ise Kadıköy'de yapılacak mitinge katılacaklarını söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ege Bölgesi Demokrasi ve Barış Konferansı toplanıyor

SONRAKİ HABER

'Aleviler yüzünü HDP'ye dönmeli'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa