02 Mart 2015 00:58

‘Kamu görevlileri yargılansaydı Şakran olmazdı’

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi çocuk koğuşunda bir mahkumun cinsel saldırısına uğrayan F.O’nun davasında sanık M.A’ya 12 yıl hapis cezası verilmesini değerlendiren F.O’nun avukatı Tugay Bek, kamu görevlilerinin yargılanmadığı bir davada adalet duygusunun tatmin olmasından bahsedilemeyeceğini söyledi.

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi çocuk koğuşunda bir mahkumun cinsel saldırısına uğrayan F.O’nun davasında sanık M.A’ya 12 yıl hapis cezası verilmesini değerlendiren F.O’nun avukatı Tugay Bek, kamu görevlilerinin yargılanmadığı bir davada adalet duygusunun tatmin olmasından bahsedilemeyeceğini söyledi. Gazetemize konuşan Bek, olayın olduğu gün F.O’nun defalarca güvenlik kameraları aracılığıyla yardım istediğini ancak cezaevi görevlilerinin herhangi bir müdahalede bulunmadığını hatırlatarak “Pozantı’da, Ceyhan’da ve ülkenin diğer cezaevlerinde çocukların başına gelenlerden dolayı görevli personelin yargılanması sağlanmadığı için bizler bugün Şakran cezaevindeki taciz ve tecavüz vakasını tartışmak durumunda kalmaktayız” dedi.

SKANDALLAR SİLSİLESİ

2014 yılında 15 yaşındaki F.O, cezaevine girdikten yaklaşık 10 gün sonra oda arkadaşı M.A’nın cinsel saldırılarına maruz kalmaya başladı. Defalarca şiddet gördüğü için koğuşunun değiştirilmesini isteyen ancak bu talebi dikkate alınmayan F.O, 17 Şubat 2014 tarihinde yaşanan tecavüz olayında M.A’nın kendisini  zorla tuvalete çağırması sırasında koğuş havalandırmasını izleyen kameralara işaretler yaparak görevlilerden yardım istedi. Ancak görevliler herhangi bir müdahalede bulunmadı. Olayın ortaya çıkmasının M.A hakkında dava açıldı ancak cezaevi idaresi ve görevli personeli hakkında takipsizlik kararı verildi. Üstelik bu kararı veren soruşturma savcısının olayın meydana geldiği cezaevinin savcısı olduğu ortaya çıktı.

‘İSTİSMARA GÖZ YUMDULAR’

F.O davasında sadece M.A’nın ceza almasının adalet duygusunu  tatmin etmediğini söyleyen Bek, “Çocukların cezaevinde tecavüze maruz kalması karşısında idarenin bir sorumluluğunun olmadığını kabul etmek mümkün değildir. Cezaevi idaresi  cinsel istismara açıkça  göz yumdu” dedi.

SAVCININ DA KUSURU TARTIŞILABİLİR DURUMDA’

Kamu görevlilerinin cezaevlerinde meydana gelen şiddet, taciz ve tecavüz  olaylarını engellemekle yükümlü olduğunu söyleyen Bek, “Her şeye rağmen suç oluşmuşsa da olayda ihmali  ve kusuru bulunanların cezalandırılması için etkin bir soruşturma yürütülmesi gerekir. Ancak Savcılık bu soruşturmada ihmali bulunan idareyi ve kamu görevlilerini korumaya ve aklamaya çalışmıştır” diye tepki gösterdi. Olayda kusuru tartışılır konumda olan cezaevi savcısının soruşturmayı yürütmesinin de kabul edilemez olduğunu dile getiren Bek, “Bu idari görevinden dolayı cezaevinde meydana gelen tecavüz ve darp olayından dolayı ihmali ve kusuru tartışılabilir durumda olan soruşturma  savcısının  soruşturmayı tarafsız bir gözle ve hukuki kriterlerle bakmadığı kanaatindeyiz” dedi. Çocuklara yönelik hak ihlallerinin önüne geçmek  için ihmali ve kusuru bulunan  kamu görevlilerinin cezasız bırakılması yönündeki yargı pratiğinin son bulması gerektiğini ifade eden Bek, çocukların tutuklu olarak yargılanması uygulamasının da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.


YAŞADIĞI TRAVMA YENİDEN SUÇA YÖNELTİYOR

F.O’nun yaşadığı travmanın tedavisi için de kamu kurumlarının  hiçbir işlem yapmadığını belirten Bek, “Ruh sağlığı bozulan ve madde bağımlısı haline gelen F.O. bağımlı olduğu maddeyi bulabilmek için küçük hırsızlıklara karışmakta ve tekrar yakalanıp cezaevine konulmaktadır” dedi. Bek, tahliye olduktan sonra portakal ve nar çalma girişiminde bulunduğu için 2 ay kadar tutuklu kalan F.O’nun son olarak da araba aküsü çalma girişiminden dolayı tutuklandığını söyledi. Bek, gelinen noktada cezaevinde cinsel istismara maruz kalan F.O’ya karşı kamunun  hiçbir sorumluluk hissetmediğini de vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

‘İç güvenlik’ bana dokunmaz demeyin

SONRAKİ HABER

IŞİD'e katıldığı iddia edilen 3 İngiliz kızın İstanbul Otogarı'ndaki görüntüleri ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...