02 Mart 2015 00:55

AKP samimiyse işe ‘İç Güvenlik Paketi’ni geri çekmekle başlasın

Hükümet yetkilileri ile HDP İmralı Heyeti’nin, Abdullah Öcalan’ın çözüm için önerdiği 10 madde ekseninde PKK’ye silah bırakmanın tartışılacağı bir kongre çağrısı yaptığı ortak açıklamayı Diyarbakırlılarla konuştuk.

Paylaş

Hasan AKBAŞ/Fırat TOPAL
Diyarbakır

Hükümet yetkilileri ile HDP İmralı Heyeti’nin, Abdullah Öcalan’ın çözüm için önerdiği 10 madde ekseninde PKK’ye silah bırakmanın tartışılacağı bir kongre çağrısı yaptığı ortak açıklamayı Diyarbakırlılarla konuştuk. Diyarbakırlıların büyük bölümü açıklamaya temkinli yaklaşıyor. Artık hükümetten somut adım beklediklerini söyleyen Diyarbakırlılar, hükümetin samimiyetini göstermek için ilk olarak İç Güvenlik Paketi’ni geri çekmesi gerektiğini belirtiyor.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP İmralı Heyeti’nin düzenlediği ortak basın toplantısına dair tartışmalar sürüyor. Öcalan’ın hem hükümete çözüm için gereken adımları atma, hem de PKK’yer silahların bırakılmasının tartışılacağı bir kongre çağrısı yaptığı açıklama heyetin hükümetle yaptığı ilk açıklama olması bakımından büyük yankı yarattı. Açıklamanın ardından Diyarbakır sokaklarında görüştüğümüz yurttaşlar, artık sorumluluğun hükümete olduğunu belirterek, “Somut adım atın” çağrısı yaptı.

BARIŞLA PAKET BİR ARADA OLMAZ

Hanefi Arslan, hükümetin samimi bir izlenim bırakmadığını söylüyor. “İç Güvenlik Paketi’ni hepimiz biliyoruz. Çocukların öldürüldüğü bir memlekette bu paket hepimiz açısından tehdittir. Bu paketi ısrarla çıkarmak istiyorlar, diğer taraftan barış diyorlar. Bu samimi değil” diyen Hanefi Arslan, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrılarının Kürt halkı için önemli ve olumlu olduğunu ancak hükümetin de artık bu çağrılara yanıt vermesi gerektiğini söylüyor.

SOMUT ADIM OLMADIKÇA HEYECANLANMIYORUZ

Yapılan açıklamanın yasal adımlarla sonuçlanmaması durumunda umut vermeyeceğini söyleyen Hilmi Şanlı da, Öcalan’ın belirlediği maddelerin müzakere edilerek somutlaştırılması gerektiğinin altını çiziyor. Şanlı, “Yasal bir adım atılırsa o zaman bir heyecan yaşamış oluruz. Onun dışında biz şimdiye kadar söylenenler gibi bu söylenenlere de inanmıyoruz. Hükümetin bu tavrı sadece oy toplamaya yöneliktir. Ben öyle düşünüyorum” diyor. Görüşmeler daha olumlu biçimde sonuçlanmadan PKK’ye silah bırakma çağrısı yapılmasını kabul etmediğini söyleyen Şanlı, “Hükümetin samimiyetine inanmıyorum. Çözümden bahsedilmesi İç Güvenlik Paketi’nin tamamen ortadan kaldırılmasıyla mümkün olur” dedi.

LAFA DEĞİL PRATİĞE BAKACAĞIZ

Üniversite öğrencisi Uygar Özçelik de, hükümetin açıklamasında yasal bir düzenleme veya Anayasa değişikliği gibi söylemler bulunmadığını belirterek, “Daha önce yaptıkları açıklamalardan farkı yok” diyor. Yıllardır içi boş söylemlerin ısıtılarak önlerine getirildiğini söyleyen Özçelik, “Hükümet kimlik, dil gibi taleplere olumlu yanıt vermiyor. Aksine tekçi yaklaşımını sürdürüyor. İç Güvenlik Paketi başta Kürt halkı için tehdit oluşturuyor. Açıklamalardan ziyade pratikte yapılanları dikkate almamız gerek” diyor.

ADIM ATILMADIĞI SÜRECE PKK’YE KATILIM ARTAR

Özçelik sözlerini şöyle sürdürüyor; “Barıştan yanayız cümlesini herkes kuruyor ama her fırsatta bizi kandırıyorlar. O yüzden artık kanmıyoruz. Yasal adımlar atılmadığı sürece bu açıklamalar bizi heyecanlandırmıyor da, umutlandırmıyor da.” Kürt halkının yıllardır acı çektiğini, artık olumlu adımlar beklediğini belirten Özışık, somut adımlar atılmaması halinde Kürt gençlerinin gerilla olarak PKK’ye katılımının daha da artacağını söylüyor.

SEÇİM HESABI OLMASIN

Hükümet heyeti ile HDP heyetinin ortak bir açıklama yapmasının umut verici olduğunu ifade eden Hamdullah Çiftçi, “Halkların meseleyi tartışarak birbirini anlaması açısından bu tür tartışmalar önemli” diyor. Açıklamanın seçim öncesi yapılıyor olmasının kendisinde şüphe uyandırdığını belirten Çiftçi, “Umarım seçim hesaplarıyla bu ortak açıklama yapılmamıştır. Açıklamanın samimiyetini bundan sonra atılacak adımlarla görebiliriz ancak. Ben umutluyum. Ama dilerim umudumuzu daha fazla karartmazlar” diye konuştu.

10 MADDE İÇİN YASAL DÜZENLEME GEREK

Ortak açıklamanın önemli olduğunu, tarafların tam bir mutabakat sağlayamadığının da anlaşıldığını söyleyen Gazeteci Naci Sapan, “Bu açıklamaların ardından sürecin içinin nasıl doldurulacağına odaklanılmalı” dedi. 10 maddelik taslağın yasal düzenlemeler gerektirdiğini söyleyen Sapan, seçimlerden önce kimi güven verici adımlar atılması gerektiğini söyledi. Sapan, “‘İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesiyle süreç başlatılabilir. PKK’nin de bu adımlardan sonra seçim öncesi kongre yaparak silah bırakma konusunda tarih açıklaması gerekir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Mısır-Türkiye yakınlaşması mı?

SONRAKİ HABER

‘İç güvenlik’ bana dokunmaz demeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...