02 Mart 2015 00:53

Çipras: Hükümeti yıkma planları yapıldı

SYRIZA’nın AB ve IMF ile anlaşmaya varması üzerine Yunanistan’da başlayan tartışmalar bitecek gibi görünmüyor.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan Başbakanı ve Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) Lideri Aleksis Çipras, önceki gün parti merkez komitesi toplantısında konuştu. Avrupalı gerici güçlerin ve eski Yunan hükümetinin SYRIZA hükümetini yıkma planı yaptıklarını ileri sürdü. Çipras, parti içinde çıkan ve huzursuzluklara neden olan muhalif tutumlara yönelik olarak yaptığı açıklamada da, hükümete gelir gelmez baskı altında kaldıklarını söyledi.
Çipras, “Avrupa’nın gerici saldırgan güçleri daha doğru dürüst hükümet bile olmadan Samaras ile birlikte bize tuzak kurdular. Finansal olarak sıkıştırıp hükümeti düşürme planı yaptılar. Yani troyka karşıtı sol müdahaleyi engellemek hedefiyle. Önceden planlanmış ve zaman olanağı tanımayan  bir pazarlığa gitmek zorunda kaldık.” dedi.  
Bu planı uygulamaya koyan güçlerin başında eski başbakanın geldiğini ileri süren Çipras, “Hem de Yunanistan’ın heyecanla talepler ileri sürdüğü bir süreçte Avrupa halk partisini ulusal çabamıza karşı oy vermeye çağırıyorlar.  Ortaya koyduğu çabalardan daha sonuç almadan hükümetimizi yaralamak, koşulsuz teslim almak ve yıkmak planı vardı ve var olmaya devam ediyor. Yunanistan örneği diğer ülkeleri ve dengeleri etkilemeden, İspanya seçimleri yapılmadan, uygulamaya konan bir plan” diye konuştu.

‘YA ANLAŞMA YA İFLAS TEHDİDİ VAR’

Bu arada Başbakan Yardımcısı Yannis Dragasakis de “ya finansal anlaşmalar ya da iflas” ile tehdit edildiklerini savunarak, “Cepheden bir çatışma üzerinde durduk fakat SYRIZA içinde birlik sağlayamadığımız için çatışma senaryosunu seçmedik. Bu anlaşmanın bize zaman tanıyacağını ve ilerlememizi sağlayacak olanaklar sunacağını düşündük. Başka bir şey yapma olanağı bulamadık” dedi.
Parti içindeki sol kanat lideri ve Üretim, Enerji ve Çevre Bakanı Panayotis Lafazanis ise hükümetin hedefinin verilen vaatlerin tutulması ve hükümet programının uygulanması olduğunu söyledi. Aynı kanada bağlı Alekos Kalivis ise programın olumsuz maddelerinin uygulanmamasını ve partinin halkı, haziran ayında büyük çatışma için hazırlaması gerektiğini vurguladı. Haziran ayında AB Merkez Bankası, AB Konseyi ve IMF, borç diliminin serbest bırakılıp bırakılmayacağını ve programın uygulanıp uygulanmadığını kararlaştırarak tutum belirleyecek.
Çiçeği burnunda SYRIZA hükümeti Avro Grup ile yaptığı toplantılarda borçların ödenmesinin 4 ay ertelenmesi karşılığında bazı reformlar yapacağını taahhüt etmiş, varılan anlaşma SYRIZA içinde ve ülkede tartışmalara yol açmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Daimler’de işçilere terörist gözüyle bakılıyor

SONRAKİ HABER

Mısır-Türkiye yakınlaşması mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...