02 Mart 2015 01:00

FIFA takvim gündemiyle gerçekleri saklamaya çalışıyor

Oysa Katar için her şey ne de güzel başlamıştı. 500 kişilik Qatar Showcase adlı prototip maket stadyumda aksaklıktan eser yoktu.

Paylaş

Ulaş MANAZOĞLU

Oysa Katar için her şey ne de güzel başlamıştı. 500 kişilik Qatar Showcase adlı prototip maket stadyumda aksaklıktan eser yoktu. Organizatörler, yüksek teknoloji soğutma sistemlerini harika bir mimariyle bütünleştiren stadyum projelerini yetkililere büyük bir iştahla anlatırlarken; tarihin en ihtilaflı adaylık sürecine dahil olanlar, paylarına düşen paralarla neler yapacaklarının planlarını yapıyorlardı.
Gazetelerin ‘rüya gibi stadyumlar’ başlıklarını anımsıyor olmalısınız. Geleceğin stadyumları olarak gösterilen yapıların, geleneksel olarak yaz aylarında düzenlenen turnuvaya ev sahipliği yapması için ufak bir sorunu vardı. Örneğin, maçların oynanacağı şehirlerden biri olan başkent Doha’da Haziran ayında ortalama sıcaklık 41C civarında seyrediyor. Hazırlanan teknik raporda sıcaklık meselesinin “yüksek risk” teşkil ettiği belirtilse de FIFA için bunu kavramak yaklaşık beş yıl sürdü.

TAKVİM TARTIŞMASI BİR TAKTİK MANEVRASI

Aslında sorun hiçbir zaman sıcaklıklar olmadı. Yetkililerin Katar’ın yaz aylarında aşırı sıcak olduğunu bilmemesine imkan yok. Turnuva takvimini uzun süreli bir tartışma gündemi haline getirmek FIFA’nın sıklıkla tercih ettiği oyalama taktiğiydi: Baştan sona kadar bir kepazelik örneği olan adaylık süreci, rüşvetle alınan oylar, stadyum inşaatlarındaki binlerce işçinin ölümü, Garcia raporu ve niceleri.
İlginç olan ise; yeni bir taktik manevrası olarak FIFA Çalışma Kurulu’nun 2022 Dünya Kupası’nı Kasım-Aralık aylarında oynanması tavsiyesine verilen tepkilerdi.
Guardian’ın haberine göre, haftada ortalama 12 işçinin hayatını kaybettiği Katar’da, turnuva başlangıcına kadar 4 bin işçi hayatını kaybetmiş olacak ve maalesef insanlık dışı şartlarda çalışan işçilerin çalışma koşullarında iddia edilenin aksine pek bir değişiklik yok.
Sorun; “küçük mafya” FIFA’nın kirli işlerini büyütüyor olması, bunu dünya kamuoyunun gözlerinin içerisine bakarak haykırması.
FIFA’ya bağlı kıta federasyonlarından bir karşı duruş beklemek hayalcilik olur. Ulusal federasyonlardan birkaç cılız muhalif ses çıksa da onlar da lig takviminin sekteye uğramamasına kafayı takmış durumdalar.
Sendikalar ve insan hakları gruplarının uyarılarına kulak asmayan FIFA kibirli ve küstah davranmaya devam ediyor. Böyle davranmaya devam et FIFA!

ÖNCEKİ HABER

Beslenmede doğru bilinen yanlışlar!

SONRAKİ HABER

Kral Selman, Sisi ile görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...