01 Mart 2015 11:39

KCK’den Yaşar Kemal mesajı

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı yaşamının yitiren usta yazar Yaşar Kemal için bir başsağlığı mesajı yayınladı.

Paylaş

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı tarafından yayınlanan başsağlığı açıklaması şöyle:

“Dil ustası büyük romancı Yaşar Kemal’i kaybettik. Ailesine, yakınlarına ve tüm dostlarına başsağlığı diliyoruz. Kürt’ü, Türk’ü, Arap’ı, Ermeni’si, Alevi’si ve Êzıdî’siyle tüm Türkiye halklarına da başsağlığı diliyoruz.

Büyük yazar Yaşar Kemal, tüm Türkiye halklarının acısını, sevincini ve özlemini yüreğinde taşıyan ve bunları büyük bir ustalıkla yansıtan değerli bir insandı. Sadece büyük bir romancı değildi, yazdığı romanlardaki tüm hak, adalet, eşitlik ve ahlaki değerlerin hakim olması için mücadele veren bir özgürlük savaşçısıydı da. Tüm gerçek romancılar, edebiyatçılar, yazarlar ve ozanlar gibi ezilenler ve sömürülenlerin yanındaydı. Bunun için de Kürt Özgürlük Hareketi’nin başarısını da her zaman istemiştir. Önder Apo’ya duyduğu sevgiyi her zaman dile getirmiştir. Kürt halkı hem romancı kişiliği, hem özgürlük savaşçısı olması, hem de Kürt halkının Özgürlük Mücadelesi’ni destekleyen duruşu ve tutumu nedeniyle Yaşar Kemal’i her zaman saygı ve minnetle anacaktır.

ASİMİLASYONA KARŞI ÖFKELİYDİ

Bir dil ustası olarak özellikle Kürtçenin eğitim dili olmamasını ve asimilasyona tabii tutulması nedeniyle hem büyük üzüntü duymuştur, hem de bu politikanın sahiplerine büyük öfke duymuştur. Kendisinin de mensup olduğu Kürt halkının özgür ve demokratik yaşamını yaşarken çok görmek isterdi. Bir Kürt olarak Türk dil ustası romancı olması, onda Kürt diline sevgiyi daha da arttırmıştır. Özellikle de Kürtçenin eğitim dili olmasını çok görmek istemiştir. Böylece kendisini asimileye uğratan soykırımcı sistemin Kürt çocukları ve gençlerini asimile edememesi sevincini yaşamak istemiştir.

KÜRT HALKI TARAFINDAN UNUTULMAYACAK

Türk devleti Yaşar Kemal’e çok büyük acılar çektirmiştir. Halklar üzerinde baskısı, Yaşar Kemal’i bu devlete karşı her zaman öfkeli kılmıştır. Romanları ile hep ezilmiş halkları görünür kılarak ve onları zihniyette, kültürde var etmek istemiştir. Bu açıdan bugün Kürt varlığının toplumda tanınmasında bu büyük dil ve duygu ustasının da payı bulunmaktadır. Yaşar Kemal devrimci demokrat yürüyüşüyle Kürt Özgürlük Mücadelesi’ne yalnızca desteğini değil, katkısını da sunmuştur. Bunun için de Kürt halkı tarafından unutulmayacaktır.

Yaşar Kemal sadece Türkiye halklarının hak, adalet, eşitlik, özgürlük ruhunun gelişmesine büyük hizmet etmemiştir; özgürlük ve demokrasi bilinci ve mücadelesinin gelişmesinde de rolünü oynamıştır. Bu nedenle Kürtler, Türkler, Aleviler, Sünniler, her kes Yaşar Kemal’in cenazesine katılmalı, onun özlemlerini haykırmalıdırlar.

Kürt Özgürlük Hareketi olarak Yaşar Kemal’in özlemi olan demokratik Türkiye, özgür Kürdistan’ı mutlaka halklarımıza armağan edeceğimizin sözünü veriyor, sadece Türkiye ve Kürdistan özgür ve demokratik yaşama kavuşmayacak, özgür Kürdistan ve demokratik Türkiye’ye dayalı tüm Ortadoğu da demokratikleştirilip özgürleştirilecektir. Onun özlemleri, bunun için yürüttüğü çabalar Ortadoğu’da ve dünyada mutlaka gerçekleşecektir.

Yaşar Kemal her yıl daha büyüyerek insanlığın iyilik ve güzellik yaratıcısı olarak tarihteki yerini alacaktır. Ruhu şad olsun!” (ANHA) 

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Diyarbakır Büyükşehir Belediye eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, usta yazar Yaşar Kemal'in yaşamını yitirmesine ilişkin başsağlığı mesajı yayınladı. Türkiye'nin edebiyatın saygın ve usta isimlerinden Yaşar Kemal'i kaybettiğinin belirtildiği açıklamada, "Romanlarında, öykülerinde, röportajlarında ve hayatında, Abdi Ağaların değil, hep İnce Memedlerin yanında yer almış bu usta ismi kelimelerle anlatmak; yokluğunun yaracağı boşluğu ifade etmek gerçekten zor. Ama o bizim için Toroslardan gürleyen, adaletsiz düzene, dünyaya isyan eden, bunu milyonlarca okuyucuyla paylaşan en güzel söz, en güzel isim, en güzel insan olarak kalacak. Tüm sevenlerinin, yakınlarının, halkımızın başı sağ olsun. Işıklar içinde yatsın, toprağı bol olsun" denildi.  

DBP'DEN DE BAŞSAĞLIĞI MESAJI 

DBP Genel Merkezi usta yazar Yaşar Kemal'in yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı açıklama yaparak başsağlığı diledi. DBP açıklamasında, "İnsan hakları savunucusu, barış mücadelecisi, değerli edebiyatçı Yaşar Kemal'i kaybettiğimizi büyük bir üzüntü içerisinde öğrendik. Tüm yaşamı boyunca insanca onurlu bir yaşamın yaratılması için eserleriyle, yaşam duruşuyla mücadele eden değerli edebiyatçı Yaşar Kemal'i saygıyla anıyoruz. Başta sevenleri ve ailesi olmak üzere tüm halkımıza baş sağlığı diliyoruz. Hayal ettiği barış dolu günleri mücadelemizle yaratma sözü veriyoruz" denildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

TZOB: Böyle bir fiyat farkı kabul edilemez!

SONRAKİ HABER

Ford’dan teşvik açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa