28 Şubat 2015 07:14

İmralı Heyeti ve Yalçın Akdoğan ortak açıklama yaptı

İmralı Heyeti, çözüm süreci kapsamında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde bir araya geldi.

Paylaş

Çözüm sürecinde gelinen aşamayı değerlendirmek üzere Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'nde görüşecek olan İmralı Heyeti'nde HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ofise giriş yaptı.

Görüşmeye, HDP Heyeti'nden Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder ile AKP Hükümeti adına Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala katıldı.

ÖCALAN'DAN PKK'YE OLAĞANÜSTÜ KONGRE ÇAĞRISI

Görüşme sonrasında, İmralı Heyeti adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Sırrı Süreyya Önder şu ifadeleri kullandı:

"Zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiştir. Bu tarihi bir niyet beyanıdır. Barışa her zamankinden daha yakınız. Aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreç ciddi bir aşamaya gelmiş durumdadır. Öcalan'ın temel belirlemesi şudur: 30 yıldır çatışma sürecinin kalıcı bir barışa götürürken, demokratik barışa ulaşmak temel hedefimizdir. Silahsızlanma konumunda stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yi bahar aylarında olağanüstü kongre toplamaya davet ediyor. Bu tarihi bir niyet beyanıdır. Beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçirilmesi için çatışmasızlık sürecinin elzem olmasından başka çözüm yoktur"

"Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik mücadelenin yer alması için tarihi bir beyandır” diyen Önder, barışın temelini oluşturmak amacıyla belirledikleri 10 "olgusal" konu başlığını sıraladı:

1- Demokratik siyaset: Tanımı ve içeriği,

2- Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması,

3- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri,

4- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar,

5- Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları,

6- Çözüm sürecinde demokrasi-güvenlik ilişkisinin kamu düzeninin ve özgürlükleri koruyacak şekilde düzenlenmesi,

7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri,

8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratikanlayışın geliştirilmesi,

9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması,

10- Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.

Önder, "HDP tüm demokratik kesimleri ve barıştan yana olan kesimleri gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz" dedi.

AKDOĞAN:KONUŞULMADIK BİR ŞEY KALMADI
Çözüm sürecinde önemli bir aşamaya gelindiğini söyleyen Akdoğan, “HDP heyeti dün İmralı’ya giderek bir görüşme gerçekleştirdi. Biz de Sayın Başbakanımızın başkanlığında çözüm süreci kurulunda gelinen aşamayı tüm boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde ele almıştık. Silahların bırakılmasına yönelik yapılan çalışmaların hız kazanması tam anlamıyla bir eylemsizliğin hayata geçmesi ve demokratik siyasetin bir yöntem olarak öne çıkartılması konusundaki açıklamayı önemli görüyoruz.” diye konuştu. 

AKP iktidarı olarak 12 yıldır çalıştıklarını söyleyen Akdoğan, şöyle devam etti: “ 'Akan kan dursun, analar ağlamasın' diyerek sessiz devrim niteliğinde adımlar attık. Her türlü sorununun çözüm yeri olarak siyaset kurumunu gördük. Demokrasimiz sorunları konuşabilecek, tartışabilecek, çözüm yoluna koyabilecek imkan ve kabiliyete ulaşmıştır. Demokrasimizin daha ileri noktalara ulaşması için bütün toplum kesimlerinin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının el birliğiyle gayret göstermesi gerektiği de açıktır. Silahların devre dışı kalması, demokratik gelişime hız katacaktır.” 

Bazı konu başlıklarının uzun yıllardır konuşulduğunu ve tartışıldığını ifade eden Akdoğan, “Bundan sonra da özgüven içinde tartışmaktan konuşmaktan geri durmamamız gerekiyor. Gök kubbe altında konuşulmadık bir şey kalmadı. Demokrasilerde halkın desteğini alan düşünceler, görüşler ve politikalar değer kazanır. Biz de süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız. Yeni anayasayı birçok köklü ve kronik çözümünde önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi uygulama önem taşıyor. Sürecin ete kemiğe bürünmesi, somut gelişmelerin yaşanması önemlidir. Bu çerçevede iyi niyetli, samimi, kararlı bir şekilde sürece sahip çıkılması, tüm kesimlerin katkıda bulunmak için taşın altına elini koyması zorlukları kolaylaştıracaktır. Sorunlara demokratik çözümler bulmak, bölen ve ayrıştıran değil, birleştiren ve güçlendiren bir etki yapmaktadır. Temel hak ve özgürlükleri daha da geliştirmek, hakça ve kardeşçe bir ortam hazırlamak ancak bütünlüğe katkı sağlar. Vatandaşlarımızın aidiyet duygusunu daha da geliştirir. Temel sorunlarını geride bıraka Türkiye, küresel ve bölgesel bir güç haline gelecektir.” şeklinde konuştu. 

Çözüm sürecinin zor, meşakkatli olduğunu söyleyen Akdoğan, “Akşamdan sabaha bitmeyecek bir süreç olduğunu biliyoruz. Ancak samimiyet, cesaret ve kararlılıkla sonuca ulaşacağımıza da inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. 

'ARINÇ BEY'E SELAMLAR'

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, kişisel twitter hesabında yayınlandığı açıklamada, "Birazdan hükümetle ortak açıklama yapacağız. Bu arada Bülent Arınç bey'e selamlar" sözlerini paylaştı. Buldan'ın selam gönderdiği Arınç, yaptığı son açıklamalarda İmralı heyetini "kurye" olarak nitelendirmiş Kandil'i de "Öcalan'ı boşa çıkarmakla" suçlamıştı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Rus muhalif lider Nemstov silahlı saldırıda öldürüldü

SONRAKİ HABER

Dikili Gezi sanıklarının 28'ine beraat, 3'üne Erdoğan'a hakaretten para cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...