27 Şubat 2015 20:44

YPG sözcüsü Xelîl: Tehdit bitene kadar mücadelemiz sürecek

YPG basın sözcüsü Rêdûr Xelîl, Til Hemis operasyonuna ilişkin soruları cevapladı. Xelîl, Til Hemis’te mayın temizleme operasyonunun başladığını söyledi.

Paylaş

Dengeramerika.com'dan Robîn Reşvan'ın sorularını yanıtlayan YPG basın sözcüsü Rêdûr Xelîl, Til Hemis’in tamamen YPG güçlerinin kontrolüne geçtiğini aktararak, “21 Şubattan beri Til Hemis’e yönelik operasyonlar sürüyor. Şehrin ele geçirilmesi için YPG ve YPJ güçleri büyük adımlar attılar. Güçlerimiz sabah saatlerinde Til Hemis’e girebildiler. Devamında YPG ve YPJ güçleri Til Hemis’in tamamını kendi kontrolleri altına almayı başardılar. Şuan Til Hemis’e bağlı 100’den fazla köy ve onlarca mezra tamamen YPG güçlerinin kontrolü altındadır. Şehri DAIŞ’in döşediği mayın ve patlayıcı maddelerden temizleme operasyonu başlamıştır” diye konuştu.

’IŞİD’İN ARKA BAHÇESİ...’

Til Hemis’in önemine değinen Xelîl, “Til Hemis Qamışlo’nun kuzeyinde yer alıyor. Til Hemis İŞİD’in Şengal için oluşturduğu bir tehlikenin merkezi haline gelmişti. İŞİD, Til Hemis’i arka cephanesi olarak kullanıyordu. Bu açıdan Til Hemis, Qamışlo ve Kürtlerin yaşadığı kentlere yönelik tehditti. Bu yüzden DAİŞ’in bölgeden çıkarılması gerekli görüldü ve bu anlamda YPG bugün büyük bir başarı elde etti” diye konuştu. 

’BİRÇOK KESİM OPERASYONDA YER ALDI’

’Arap aşiretleri YPG’yi destekliyor mu’ sorusunu da cevaplayan Xelîl şunları söyledi: “Şunu yüzde yüz söyleyebilirim ki Cizîr kantonunda yaşayan tüm kesimler bu operasyonda yer aldı.  Şamara, Cevala, Raşid, Şaradin gibi büyük Arap aşiretleri bu operasyonda YPG’nin yanında yer aldılar. Bu yüzden de operasyon başarılı oldu. Süryani Askeri Meclisi de bu operasyon da yer aldı. Arap aşiretlerinin bu operasyona yaklaşımı geçmiş senelerdeki gibi değildi. Çünkü artık herkes İŞİD’in bir gelecek tahayyülü olmadığına inandılar. İŞİD’in insanları geleceksizleştirdiğini öğrendiler. Bu faktörlerin hepsi de operasyonun başarılı olmasına neden oldu. Koalisyon Til Hemis’te uçaklarla operasyona çok etkin bir şekilde katıldı. Xêlil, uluslar arası koalisyonun da operasyona etkili biçimde destek verdiğini ifade etti.

KAÇIRILAN SÜRYANİLER

IŞİD’in sivil Süryanileri kaçırmasına da değinen Xelîl, “DAİŞ, Kobanê ve Til Hemis’te yenilince özellikle Til Tamer’deki Asuri ve Süryani halkına saldırmak istedi.  Asuri ve Süryanilerin yaşadığı köyleri kendine hedef seçti. İŞİD’in saldırıları sonucu ne yazık ki bu köylerden üçü DAİŞ’in eline geçti. Elde ettiğimiz bilgilere göre 100’den fazla kadın, genç, çocuk ve yaşlı sivil insanı kaçırmışlar. Şuana kadar bu sivillerin durumu ile herhangi bir net bilgi elimize ulaşmış değil. Ancak bu sivillerin DAİŞ’in kontrolünde olan Abdulaziz dağına kaçırıldığı tahmin ediliyor. Öte yandan Til Tamer’deki Asuri ve Süryani köylerini DAİŞ’ten kurtarılması için DAİŞ ve YPG güçleri arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor.”

Til Ebyad’ın son durumuna ilişkin de konuşan Xelîl, “İŞID’e karşı direnişimiz devam edecektir. İŞİD tehdidi devam ettiği sürece İŞİD’e karşı mücadelemiz devam edecek. Bundan taviz vermeyeceğiz. Bunun sınırı yok” dedi.

ASÊ JOHNSTON’IN ÖLÜMÜ

Til Hemis operasyonunda yaşamını yitiren YPG’nin Avustralyalı Asê Johnston’a ilişkin soruya da cevap veren Xelîl, “YPG/YPJ güçlerimiz insanlık değerleri için tarihi bir direnişi çetelere karşı yürüttüler. Özgürlük savaşçısı Johnston da insanlık değerlerini korumak amaçlı yönünü Rojava çevirdi ve bu direniş içerisinde yerini aldı. Johnston, Serêkaniyê’den Şangal’e birçok yerde direnişe katıldı, son olarak da Til Hemîs bölgesinde kahramanca çetelere karşı direnerek şehadete ulaştı. Johnston Kürt Halkının ve insanlık değerinin şehididir. Johnston’un ailesine ve tüm Avustralya halkına başsağlığı diliyoruz. Johnston’un YPG’ye katılışı ve şahadeti teröre karşı hakları birleştireceğine inanıyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ) 

Kürtçeden çevirisini yapan Mûsa Ataç (@atacmusa)

ÖNCEKİ HABER

Mega talan

SONRAKİ HABER

SYRIZA-AB anlaşmasına ilk tepki KKE'den geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...