27 Şubat 2015 00:54

Magnum Photos’tan efsane fotoğraflar

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nin yeni sergisi “Magnum - Kontakt Baskılar”, fotoğraf ajansı Magnum Photos’un geçtiğimiz yüzyıldan bu yana görsel kültürde iz bırakan fotoğraflarının yaratım süreçlerini kontakt baskılar üzerinden keşfe çıkıyor.

Paylaş

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nin yeni sergisi “Magnum - Kontakt Baskılar”, fotoğraf ajansı Magnum Photos’un geçtiğimiz yüzyıldan bu yana görsel kültürde iz bırakan fotoğraflarının yaratım süreçlerini kontakt baskılar üzerinden keşfe çıkıyor. Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Elliott Erwitt, Eve Arnold, Josef Koudelka, René Burrigibi fotoğraf sanatının efsane isimlerini de barındıran ve dünya çapında tanınmış fotoğrafçıların seçme yapıtlarını bir araya getiren serginin eş küratörlüğünü Lorenza Bravetta ve Gabriele Accornero yapıyor. 58 sanatçının 133 çalışmasının yer aldığı sergi, 2 Ağustos’a kadar a kadar görülebilecek. 

SEKSEN YILLIK GÖRSEL TARİH

Sergide seksen yıllık bir dönemin görsel tarihi bir araya geliyor: Robert Capa’nın 1944 yılında Normandiya Çıkarması’nda Amerikan birliklerinin Omaha kumsalına çıkışı, Eric Lessing’in 1956’da Budapeşte’de çektiği isyancı askerler, Burt Glinn’in 1959’da Havana’da görüntülediği Fidel Castro’yu bekleyen kalabalık, Philip Jones Griffiths’in 1967’de Vietnam’da çektiği, dönemin politikasını etkileyen “sivil kurban”, Bruno Barbey’in Mayıs 1968 Paris Ayaklanmaları, Stuart Franklin’in 1989’da 5 Temmuz sabahı Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda tanklara karşı tek başına durup yerini terk etmeyen yalnız protestocu... Aynı zamanda sergide Philippe Halsman’ın 1948’de Leda Atomica adlı tablosundan esinlenerek çektiği yakın arkadaşı Salvador Dali, Rene Burri’nin 1963’te bir röportajda çektiği Küba’nın ikinci adamı olan Ernesto “Che” Guevara, David Hurn’ün Londra’da Abbey Road Stüdyoları’nda çektiği “ünlü dörtlü” Beatles gibi birçok siyasi figür, oyuncu, sanatçı ve müzisyenin akıllarda yer etmiş portreleri yer alıyor. 

İKONİK FOTOĞRAFLARIN ARDINDAKİ HİKAYELER

Serginin basın toplantısına İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, BASF Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı ve BASF Türk CEO’su Volker Hammes, Magnum Photos danışmanı Lorenza Bravetta ve İstanbul Modern Fotoğraf Bölümü Yöneticisi Sena Çakırkaya katıldılar.

Magnum Photos Danışmanı Lorenza Bravetta, uluslararası sosyal ve politik 80 yıllık bir dönemi kapsayan serginin, fotoğrafçıları ünlü nihai kareleri seçmeye götüren süreçleri görmek bakımından benzersiz bir olanak sunduğunu vurguladı: “Magnum – Kontakt Baskılar’ sergisinde yer alan unutulmaz fotoğraflar, varlığını yapıt sahiplerinin özenli seçim süreçlerine borçlu. Magnum’un temel çalışma unsurlarından birini keşfe çıkan, özel bir yolculuk bu: 1930’lardan itibaren tüm fotoğraf çalışmalarının ayrışmaz bir unsuru olan kontakt baskı ve denemeler, seçme ve negatif arşivleme süreçlerinin temel araçları arasında sayılmanın yanı sıra esin kaynağı olarak da görüldüler. 2000’lerle, dijital görüntülemenin doğuşuyla birlikte kontakt baskı, fotoğraf süreçlerinin dışında kalarak tarihi belge rolü oynamaya başladı. Serginin son bölümünde yer alan yakın tarihli çalışmalarda da ifade edildiği üzere, bu geçiş, yeni kuşak foto muhabirlerin düşünme, fotoğraf çekme ve nihai kareleri (Hızla ayırabilme adına yeniden keşif fırsatlarını çoğunlukla feda ederek) seçme tarzlarını radikal biçimde değiştirdi.”

FOTOĞRAFÇININ BASKI SÜRECİNDEKİ MÜDAHALELERİ

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi Yöneticisi Sena Çakırkaya, sergideki çalışmaların tarihsel doküman niteliğinde olduğunu belirterek, “Sergideki kontakt baskılar ve fotoğrafçıların anlatımlarıyla, sanatçıların kişisel arşivlerinde adım atıyor, tarihteki önemli olaylara onların gözünden bakma şansı elde ediyoruz. Bu nedenle Magnum fotoğrafçılarının bu ikonik fotoğrafların arkasındaki hikayeleri paylaşmaları hem fotoğraf tarihi hem de sosyal ve politik tarihimiz için birer belge niteliği taşıyor” dedi.

SERGİYE PARALEL EĞİTİM PROGRAMI

BASF’nin çocuklara kimyayı ve bilimi daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü, Magnum - Kontakt Baskılar sergisine paralel “Kimyanın Mikro Dünyası” adlı eğitim programını hazırladı. Sergi süresince gerçekleştirilecek 6 atölyeden oluşan, 8-12 yaş grubu çocuklara yönelik program, kimyayı fotoğraf sanatıyla buluşturuyor. Program, çocukları fotoğraflardaki görsel ögeleri keşfetmeye dayalı eğlenceli bir sergi gezisine, ardından düzenlenen atölyede ise görüntünün mikro evreninde gizemli bir yolculuğa davet ediyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da futbol tribünler ve SYRIZA

SONRAKİ HABER

Krizin faturası üreticiye ve işçiye çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...