25 Şubat 2015 16:14

Kemal Aktaş: Çocuk cezaevleri kapatılsın

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, çocukların cezaevi ve gözaltına alındığı esnada uğradığı işkence ve kötü muameleye ilişkin Meclis’te yaptığı açıklamada, Türkiye'de her geçen gün çocukların yaşadığı hak ihlallerine bir yenisi eklendiğine vurgu yaparak, tüm çocuk cezaevlerinin kapatılmasını talep etti.

Paylaş

HDP Van Milletvekili Kemal Aktaş, çocukların cezaevleri ve gözaltı yerlerinde uğradıkları işkence ve kötü muameleye ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Aktaş, Türkiye'de çocukların uğradığı hak ihlallerine her gün bir yenisi eklendiğini belirterek, her yıl yüzlerce çocuğun çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdiğini, yaralandığını, gözaltına alınarak cezaevlerine götürüldüğünü aktardı. Tüm bu süreçlerde çocukların sayısız hak ihlaline uğradığını söyleyen Aktaş, geçen ay Adalet Bakanlığı'nın cezaevlerinde yaşayan çocuklara ilişkin açıkladığı verileri hatırlattı.

'2 BİN 57 ÇOCUK CEZAEVİNDE TUTULUYOR' 

Aktaş, bakanlığın açıklamış olduğu verileri şöyle sıraladı: "3 adet müstakil çocuk cezaevi ile birlikte farklı tip ve yapıdaki 100 cezaevinde çocuk koğuşları bulunmaktadır. Bu cezaevlerinde 542’si hükümlü 1515'i tutuklu olmak üzere toplam 2057 çocuk cezaevlerinde kalmaktadır. Adalet Bakanlığı’nın yaş gruplarını 12-17 ve 18-20 olarak ayırması tutuklu çocuk sayısını gizlemeye yönelik bir gruplamadır. Çünkü 18 yaşın tamamlanması çocukluktan reşitliğe geçiş için esas alınmaktadır. 18-20 arası yaş grubunda 7 bin 638 kişi cezaevlerinde bulunmaktadır. Bunlardan kaçının çocuk kaçının genç olduğu her yaş grubunun ayrı ayrı tasnif edilmesiyle ortaya çıkar. Ayrıca 0-6 yaş aralığındaki 450 çocuk da anneleriyle birlikte zorunluluktan cezaevinde kalmaktadırlar.” 

Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde, adalet sistemine dahil olan çocuklar için tutuklama ve hapsetmenin en son çare olarak görüldüğüne işaret eden Aktaş, Türkiye'de ise rakamların çocuklar için gözaltı ve hapse atılma işine ilk ve tek çare olarak bakıldığının altını çizdi.

Aktaş, yılda 300 binden fazla çocuğun karakol, mahkeme, gözaltı ve cezaevi ile tanıştığını ifade ederek, hazırlanan “iç güvenlik paketi”nin yasalaşmasıyla bu rakamların kat be kat artacağına vurgu yaptı. Aktaş, son günlerde yine çocukların tutuldukları cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele ile ilgili haberlerin basına yansıdığını belirtti. 

‘ÇOCUK CEZAEVLERİ KAPATILMALI' 

Hükümet yetkililerine seslenen Aktaş, talep ve çağrısını şu sözlerle yineledi: “Türkiye çocuklarla ilgili taraf olduğu uluslararası belgelerde ifadesini bulan hakların tüm çocuklar için eşit bir şekilde kullanılmasını sağlayacak adımları derhal atmalıdır. BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde ve diğer sözleşmelerde çekince konulan maddelerdeki çekinceler kaldırılmalıdır, BM Çocuk Ceza Adaleti Sisteminin Uygulanması Hakkında Asgarî Standart Kuralları’nın (Beijing Kuralları) öngördüğü standartlarda bir adalet sistemine geçilmelidir. Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismara Karşı Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (Lanzarote Sözleşmesi) hükümlerine uygun tedbirleri almalıdır. Çocukların cezaevlerine konulmasının yarattığı sorunların son bulması için öncelikle tüm çocuk cezaevleri kapatılmalıdır. Çocuklar için cezaevi dışında alternatif adalet ve hukuk yolları araştırılmadır. İşkence, taciz, şiddet ve tecavüz mağduru çocuklar psikolojik ve sosyal destek programlarından yararlandırılmalıdır. Çocuklara yönelik işlenen suçlarla ilgili etkin soruşturma mekanizmaları kurulmalı ve çocuklara yönelik suçlarda cezalar caydırıcı hale getirilmelidir. Mevcut durumda çocukların tutulduğu tüm cezaevleri ile çocukların kaldığı kapalı mekânlar insan hakları örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin denetimine açılmalıdır.” (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Erkeğim diyor, erkek pantolonla dolaşır, niye etekle dolaşıyorsun?

SONRAKİ HABER

Boşandığı eşini öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...