17 Şubat 2015 01:04

Özgecan Aslan’a mektup

Paylaş

Pamukkale Üniversitesi Öğrencisi
Denizli

Özgecan;
Nefes alıp veren, iki bacak üzerinde yürüyen ve konuşabilen herkese verilen insan ismini taşıyan canilerce katledildi. İnsanlar genel olarak sözün bittiği yerde. Söyleyecek bir şey bulamıyor. Benim söyleyecek çok şeyim var lakin bu coğrafyanın unutkan insanları, yapacak bir şeyi yokçular vicdanımı kemiriyorlar. Biz unutkan iki bacak üzerinde yürüyen sözüm ona üstün bir ırkız. Nasıl da unuttuk değil mi 2010’da YÖK eyleminde dövülerek, biber gazı yiyerek çocuğunu düşüren, ismi hâlâ E.Ö. olarak anılan üniversite öğrencisini. 14 yaşındaki B.Ç.’ye tecavüz eden Hüseyin Üzmez’i ne de çabuk çıkardık hafızamızdan. Siirt’teki, Mardin’deki, Bingöl’deki toplu tecavüzleri, mağdurun yaşının büyütülüp tecavüzcülerin serbest bırakıldığını nasıl da insanlığımıza yedirdik de bu kadar çabuk kabullendik. 
Sadece bu ay 13 tane kadın cinayeti davasının görüleceğinden hangimizin haberi var. Bu işi hâlâ etekte, şortta, başı açık kapalı kadında arayan, “hak etmiştir” kisvesi altında kadınları suçlayan, bir anneden doğduğuna şüphe ettiğim ahlak bekçileri. Evde babaları, Abilerince bastırılan, yurtta yurt müdürleri, memurları tarafından, sokakta magandası, işte işvereni, okulda ne giyeceğine karışma cüretinde bulunan dar kafalısıyla uğraşan, evdeki kadın, işteki kadın, lisedeki, üniversitedeki kadın. Rızası olan, kırmızı ruj, oje süren tahrikçi kadınlarımız. 
Annesinin dizinden hallenen evlatlarımız, kahkahadan tahrik olan abilerimiz, şort giyindi diye tecavüzü hak etti diyen amcalarımız. Bu işi politik olmaktan uzak gören canım Anadolu coğrafyası insanları. Hukuk sisteminin işleyişi: “Sen tecavüz et, biz kırmızı mont giyindi tahrik etti sebebiyle seni beraat ettiririz. Sen karını vur, biz namus meselesi diye kurtarırız. Sen döv, karakola sığınacak kadar korkut, biz barıştırırız ve sen öldür canice güçlü heybetli erkek, biz iyi halden salıveriririz” olan ülkede kadın cinayetleri politik değildir diyen çığırtkanlarınız susun ne olur. 
Kadının aşağılanmasına örnek ne ararsan bu ülkede. Hamile kadını toplumdan soyutlamak isteyenler, iş isteyen kadına evdeki işler yetmiyor mu diye yanıt veren halk temsilcileri bu topraklarda. Kahkahamıza, örtümüze, ne kadar doğuracağıza, doğurup doğurmayacağımıza karışanlar da bu topraklarda. Kadını ikinci sınıf bir meta olmanın da ötesinde gören zihniyet hep yanı başımızda. Fıtratımızda size ev kölesi, seks kölesi olmak yok. Bizim fıtratımızda erkek cinayetine kurban gidip ölmek de yok. Biz kadınların yapacağı en iyi şey onların bizi dışarıda bırakmak istedikleri sokaklara, okullara, çalışma alanlarına korkusuzca geri dönmek. Tacizlerine tecavüzlerine sessiz kalmamak. Bizi bastırmalarına, pembe otobüslerine tıkmalarına müsaade etmemek. Erkek egemen toplumun bize dayattığı bu korku hegemonyasına müsaade etmemek, boyun eğmemek, kabullenmemek. Yasta kalmayıp sinmeyip, isyanda olmak.

ÖNCEKİ HABER

Lotus çiçeği olacağız

SONRAKİ HABER

10’da 10!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...