10 Şubat 2015 17:45

Erdoğan'a hazır kıta yargı!

AKP’nin yargıya yönelik müdahalelerinde son nokta da kondu. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na AKP’nin kapatılması davasını kabul ettiği için AYM’yi “darbecilikle” suçlayan Zühtü Aslan seçildi. Yargıtay Başkanı olan İsmail Rüştü Cirit ise Tayyip Erdoğan’ın Akbil davasından beraatine karar vermişti.

Paylaş

AKP’nin yargıya yönelik müdahalelerinde son nokta da kondu. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na AKP’nin kapatılması davasını kabul ettiği için AYM’yi “darbecilikle” suçlayan Zühtü Aslan seçildi. Yargıtay Başkanı olan İsmail Rüştü Cirit ise Tayyip Erdoğan’ın Akbil davasından beraatine karar vermişti.

ERDOĞAN'DAN TEBRİK TELGRAFI

Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Zühtü Arslan ve Yargıtay Başkanlığı'na seçilen İsmail Rüştü Cirit'e tebrik telgrafı gönderdi.  

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Prof. Dr. Zühtü Arslan ile Yargıtay Başkanlığı'na seçilen İsmail Rüştü Cirit'e birer telgraf göndererek, tebriklerini iletmiştir' denildi.

POLİS AKADEMİSİNDEN AYM BAŞKANLIĞINA

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için daha önce iki kez ertelenen seçim bugün yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık gerilim yaşadığı Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle boşalacak başkanlık görevi için Serruh Kaleli ve Zühtü Arslan yarıştı. Kaleli’yi, Haşim Kılıç da dahil 6 üyenin desteklediği öğrenildi. Ancak 17 üyenin 11’inin oyunu alan Zühtü Arslan AYM Başkanı oldu.

Yozgat Sorgunlu olan Zühtü Aslan, 2009 yılında Polis Akademisi Başkanlığı’na atandı. Abdullah Gül tarafından 2012’de YÖK kontenjanından Anayasa Mahkemesi üyesi atanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Arslan’ı desteklediği belirtiliyordu.

ERDOĞAN’I BERAAT ETTİREN HAKİM

Yargıtay Başkanı Ali Alkan yaş haddinden emekli olunca yerine 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit seçildi. Cirit, Üsküdar İkinci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yaptığı 2003 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  “görevi başında zimmetine para geçirmek veya mal edinmek” suçlamasıyla 14 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı AKBİL davasında beraat kararı vermişti. 2004’te de Yargıtay üyesi seçilen Cirit, Balıkesir Burhaniye doğumlu.

Cirit seçilmesinden sonra yaptığı açıklamada “Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartıyla işbirliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir. Yargı adaleti sağlamak içindir” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, her iki başkanı da “Türkiye’ye yakışan olgunlukta gerçekleşen demokratik süreçlerle göreve gelmelerinden ötürü” kutladı.

ORAN’DAN CİRİT’E TEPKİ

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yaş haddinden emekliye ayrılan Ali Alkan’ın yerine, Yargıtay Başkanlığına İsmail Rüştü Cirit’in seçilmesine ilişkin, “AKBİL davasını aklayan İsmail Rüştü Cirit Yargıtay Başkanı seçildi” diyerek tepkisini dile getirdi. Oran, twitter adresinden tepki gösterdi. Oran twitter adresinden şöyle yazdı: “Bugün Türkiye hak ve özgürlükler mücadelesi tarihine geçen kara bir gün. Yürütme, yasamanın ardından yargıyı da bugün kendisine tabi kılmıştır. AKBİL davasını aklayan İsmail Rüştü Cirit Yargıtay Başkanı seçildi. Cirit de Başombudsman ile birlikte THY’nin kıyak gezisine katıldı mı?  RTE’nin 2.5 yıldır yanıtlamadığı bu önergedeki kıyak gezide bir hakimin ne işi var? Yargıtay İç Yönetmeliği md.43 bu konuda ne der?” (ANKARA)


KILIÇ VEDA EDERKEN ELEŞTİRDİ

Görev süresi 13 Mart’ta dolacak olacak Anayasa Mahkemesi Başkanı (AYM) Haşim Kılıç, yeni başkan seçildikten sonra görevinden ayrıldı. Basın toplantısı düzenleyerek kendisine yönelik eleştirilere yanıt veren Kılıç, “Her iktidar döneminde linç edilmekten kendimi alamadım. Bu niye oldu derseniz belki benim özgürlük anlayışımdan kaynaklandı diyebiliriz” diye konuştu. “Tek çatı altında iki başkan olmaz” diyen Kılıç, Zühtü Aslan’ın rahat çalışması adına emeklilik kararı aldığını söyledi.

YARGI ÇÜRÜYOR

Yargıdaki seçim sistemini eleştiren Haşim Kılıç, şunları söyledi: “Bugün en ücra köşeye gidin oradaki hakim ve savcıların hangi görüşe, hangi inanca, hangi siyasi görüşe yakın olduğunu bütün vatandaşlar biliyor. Böyle bir yargı ile devam edemeyiz. Bunun sebebi de yargıdaki seçimlerdir. Yargıdaki seçimler yargıyı çürütmektedir. Yargıdaki seçimlerin yeniden değerlendirilmesi lazım, yeni bir usul ve anlayışla bu sistemin revize edilmesi gerekiyor.”

Toplumdaki kutuplaşmanın yaratacağı tehlikelere de işaret eden Kılıç, en çok kendisine yönelik “darbeci, kumpasçı” suçlamalarına üzüldüğünü dile getirdi. Kılıç, şöyle devam etti: “Bu kelimeyi sarf edenlerinin birazcık vicdan muhasebesi yapmasını istiyorum. Bize ve bu mahkemeyi darbecilikle suçlayanların geçmişte verdiğim kararlarla yazdığım karşı oylarla benim temel hak ve özgürlüklere olan bağlılığım demokrasi anlayışımdan en çok faydalananlar bana darbeci sıfatıyla itham etmişlerdir. Asla kabul etmiyorum.” (ANKARA)


KILIÇ İLE ERDOĞAN ARASINDAKİ GERİLİM

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanlığı görevinden emekli olan Haşim Kılıç görevinin son yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaşadığı gerilimle öne çıktı.

Geçen yıl 5 Nisan’da AYM’nin Twitter’in erişime açılması için verdiği karara o dönem başbakan olan Erdoğan , mahkemenin Twitter kararını eleştirerek kararın özgürlüklü alakası olmadığını savundu. Karara saygı duymadığını söyleyen Erdoğan, kararı “Milli bulmuyorum” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan 13 Nisan’da İstanbul’da katıldığı bir açılışta AYM’nin Twitter kararına tepkisini sürdüren Erdoğan isim vermeden Kılıç’ı hedef aldı: “Herkes konumunu, sınırını bilmelidir. Siyaset yapmak isteyen cübbesini çıkarır, siyasi partiye katılır.”

Kılıç da Erdoğan’a şu ifadeyle yanıt verdi: “Biz işimizi yapıyoruz, Anayasanın verdiği yetki çerçevesinde görevimizi yerine getiriyoruz.”

ERDOĞAN TÖRENİ TERK ETTİ

Kılıç ile Erdoğan arasındaki gerilim geçen yıl 24 Nisan’da AYM’nin 52. kuruluş  yıl dönümünü törenine de yansıdı. Törene dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve dönemin Başbakanı Erdoğan’ın da katıldığı törende TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile çok sayıda üst düzey yetkili de hazır bulundu. Törende konuşan Haşim Kılıç mahkeme kararlarıyla ilgili “milli değil” eleştirilerine, “sığlık” değerlendirmesi yaptı. Başbakan Erdoğan gergin bir ifadeyle dinlediği konuşmayı alkışlamadan töreni terk etti. Verilen resepsiyona da katılmadı.

Geçen yıl kasım ayında Habertürk Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya’ya verdiği mülakatta yüzde 10 seçim barajıyla ilgili bireysel başvurular üzerine birkaç hafta içinde ‘hak ihlali’ kararı çıkabileceği ve barajın indirilebileceğini ima edeceğini ifade etmişti. Hükümetten büyük tepki gelirken, Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, aralık ayında yaptığı konuşmada Kılıç’ı isim vermeden eleştirmişti: “Egemenlik Anayasa Mahkemesinin değil milletindir. Hiçbir kurum kendisini milletin üzerinde milletin meclisinin üzerinde görmesin. Hiç kimse şahsi istikbali için millete istikamet çizemez.” (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de hortum seraları uçurdu

SONRAKİ HABER

İstanbul ve Ankara dahil pek çok merkezde okullar tatil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...