07 Şubat 2015 00:56

Smeagol’a Erdoğan soruşturması!

Sosyal medya üzerinden Yüzüklerin Efendisi filminin karakteri Gollum (Smeagol) ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yan yana konulduğu fotoğrafı paylaşan Doktor Bilgin Çiftçi hakkında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından soruşturma açıldı.

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

Sosyal medya üzerinden Yüzüklerin Efendisi filminin karakteri  Gollum (Smeagol) ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yan yana konulduğu fotoğrafı paylaşan Doktor Bilgin Çiftçi hakkında Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından soruşturma açıldı. Soruşturma gerekçesinde, Gollum  ve Erdoğan’ın hareketlerinin birbirine benzetilmeye çalışıldığını söyleyen Başkanlık, önce Gollum’un filmdeki öz geçmişine yer verdi ardından da Doktor Bilgin’i Erdoğan’ı hakaret etmekle suçladı.  

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı mizah dergilerine konu olacak bir soruşturmaya imza attı. Kurum, Aydın Dalama’da görevli aile hekimi Doktor Bilgin Çiftçi hakkında, facebook hesabından Yüzüklerin Efendisi filminin karakteri Gollum ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yan yana olduğu bir fotoğrafı paylaştığı için soruşturma başlattı.  

Söz konusu fotoğrafta Gollum ve Erdoğan’ın yemek yeme ve şaşkınlık halleri yer alıyor. Çiftçi’nin sosyal medyadaki bir takipçisinin şikayeti  üzerine Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından Erdoğan’a hakaret edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturmanın gerekçesi ise bu kadar da olmaz dedirtti. Soruşturmanın gerekçesinde Erdoğan ve Gollum’un hareketlerinin benzetilmeye çalışıldığını ve bu benzerlik üzerinden “Değerlere duyulan saygınlığı azaltma, zedeleme ve yıpratmaya yönelik söz, fikir, davranışlardan ibaret olan aşağılamanın hedeflendiği”ni ileri sürdü. 

GOLLUM’UN ÖZ GEÇMİŞİNİ YAZDILAR

Gerekçedeki ilginçlikler bununla da sınırlı değil. Suç tespitini yapan başkanlık daha sonra da Gollum’un öz geçmişini paylaşıyor: “Gollum eski bir Hobbittir. Gollum bir zamanlar,... Gladden Düzlükleri’nde doğmuş olan Sméagol adlı bir Kılayak Hobbit idi. Üçüncü Çağın 2463. yılında Sméagol’ün kuzeni Déagol balık tutarken Tek Yüzük’ü buldu ve onu hemen öldüren Sméagol yüzüğü ele geçirdi. Yüzüğün gücü Sméagol’ün yaşam süresini uzattıysa da, onu tanınmaz hale getirdi. Bundan sonra konuşurken çıkardığı çirkin, mideden gelen sesler yüzünden Gollum adıyla tanındı. Işıktan korkan hayaletimsi bir yaratık haline geldi ve pis cinayetler işleyerek ve kirli etler yiyerek yaşadı...” Daha sonra henüz devam eden bir soruşturmada şu yorum yapıldı: “Cumhurbaşkanının benzetilmesi hakaret ya da aşağılama değil demek en hafif tabirle safdillilik olur”

Soruşturmadaki tek skandal bunlar da değil. Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, Çiftçi’nin paylaşımının ideolojik ve yasaklı olduğunu ileri sürerek devlet memurluğundan çıkarılmasını istedi. Ayrıca Çiftçi hakkında hem ‘Mesleki ve etik kurallar bakımından Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine uymamak” iddiasıyla puan kırma cezası da istendi. 

Şikayetçi, Çiftçi’yi,  Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü ve  Aydın emniyetine de şikayet etti. 

‘FOTOĞRAFTAKİ GİBİ ŞAŞKINLIKLA BAKIYORUZ’

Soruşturmaya ilişkin gazetemize konuşan Aydın Tabip Odası Başkanı Doktor Metin Aydın, “Bu olayları kara mizah olarak değerlendirip dava konusu olan ögedeki gibi kendilerine hayret, şaşkınlık içinde bakıyoruz” dedi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun kimler tarafından hangi ciddiyetle ve nasıl yönetildiğinin soruşturmayla  görünür hale geldiğine vurgu yapan Aydın, iki ay önce Şanlıurfa Tabip Odası yöneticisi ve Aile Hekimliği Derneği Başkanı Doktor Hacı Yusuf Eryazan’ın mesleki hak araması yaptığı için bir defada 250 puan ceza kesildiğini ve Aile Hekimliği sözleşmesinin  feshedildiğini, yaklaşık bir ay önce de Isparta Kızılay’da çalışan Doktor Şerafettin Kılınçel’in sözleşmesinin  sosyal medyada bir paylaşımda bulunduğu için feshedilmesini örnek olarak verdi. Aydın Tabip Odası olarak Doktor Çiftçi hakkında açılan soruşturmayı kınadıklarını kaydeden Aydın, “Düşünceye, sanata, eleştiriye, hak arama mücadelelerine getirilen yasaklamaları kabul etmiyoruz” dedi.  

‘YASAL DAYANAKTAN YOKSUN’

Aydın Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Hicran Danışman, Çiftçi hakkında açılan idari soruşturmaların insan hak ve özgürlüklerine aykırı ve yasal dayanaktan yoksun olduğunu söyledi. “Mesleki ve etik kurallar bakımından Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine uymamak” suçlamasında  Çiftçi’nin nizamnamenin hangi maddesine aykırı davrandığının  açıklanmadığını ifade eden Danışman, nizamnamenin hekimlerin meslektaşları, hastaları ve paramedikal  meslek mensupları ile ilişkilerini düzenleyen bir mesleki etik kurallar dizgesi olduğunu belirtti. Yine Çiftçi hakkındaki “Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasî veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak” suçlamasının da söz konusu paylaşım için değerlendirilecek mahiyette olmadığını söyleyen Danışman, Çiftçi’nin eleştiri mahiyetli bir fotoğrafı sosyal medyada paylaşmasından dolayı devlet memurluğundan çıkarılmak istenmesinin trajikomik olduğunu söyledi. Danışman, Aydın Barosu olarak Doktor Çiftçi’nin yanında olduklarını vurguladı.  

ÖNCEKİ HABER

Aynı köye üçüncü termik santral

SONRAKİ HABER

‘Milli güvenlik’ yalanı yatsıya kadar yandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...