06 Şubat 2015 07:26

Twitter şeffaflık raporunu geri çekti

Twitter, sabah saatlerinde, 2014 yılı şeffaflık raporunu yayınladı. Öğleden sonra, raporun yayınlandığı sayfaya ulaşım sağlanamazken akşam saatlerinde isre, raporda veri hatası olduğu ve bu nedenle raporun 9 Şubat Pazartesi günü yeniden yayınlanacağı açıklandı. Sabah yayınlanan rapora göre, Twitter’a içerik kaldırması için son 6 ayda dünya genelinde yapılan 1982 talebin 1820’si Türkiye’den gelmişti.

Paylaş

Twitter, sabah saatlerinde, 2014 yılı şeffaflık raporunu yayınladı. Öğleden sonra, raporun yayınlandığı sayfaya ulaşım sağlanamazken akşam saatlerinde isre, raporda veri hatası olduğu ve bu nedenler raporun 9 Şubat Pazartesi günü yeniden yayınlanacağı açıklandı. Sabah yayınlanan rapora göre, Twitter’a içerik kaldırması için son 6 ayda dünya genelinde  yapılan 1982 talebin 1820’si Türkiye’den gelmişti.

SABAH YAYINLANAN RAPORUN VERİLERİ...

Twitter tarafından önce yayınlanıp sonra geri çekilen 2014 yılı şeffaflık raporuna göre 6 ayda Twitter’a içerik kaldırması için dünya genelinde toplamda 1982 talep gelirken, bu rakamın 1820’si tek başına Türkiye’den geldi. Diğer yandan Türkiye’de talep üzerine gizlenen Twitter hesabı sayısı ise 62 oldu. Türkiye’nin ardından 101 içerik kaldırma talebiyle Brezilya geliyor. Japonya ise 19 taleple üçüncü sırada. 
Öte yandan Twitter, 2014 ikinci yarısına ait Şeffalık Raporu’nu açıklandıktan yaklaşık iki saat sonra  internet sitesinden kaldırdı. Twitter konuya ilişkin bir açıklama yapmadı kaldıma da sosyal medyada tartışma konusu oldu.

İLK DÖNEMDE DE TÜRKİYE BİRİNCİYDİ

Twitter’ın 2014’ün ilk yarısı için açıkladığı ‘şeffaflık raporuna göre de Türkiye birinci sıradaydı.  İlk 6 ayda Türkiye’den 304 hesap ile ilgili 183 Tweet silme talebi gelmiş ve bu talepler doğrultusunda bu mesajlar silinmişti. 

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE TAHAMMÜLSÜZLÜK

Bilişim uzmanları Twitter'dan Türkiye’nin içerik kaldırma talebinde bulunmasını “tahammülsüzlük” olarak değerlendirdi. 

İstanbul Barosu Bilişim hukuku komisyonundan Avukat Şebnem Ahi gazetemize yaptığı açıklamada  değiştirilen kanunlarla internette seri engellemeler yapıldığına dikkat çekti. Ahi Türkiye’nin Twitter’a içerik engelleme talebinde bulunmasıyla ilgili de şu ifadeleri kullandı: “Erişime engellenen hesap sayısı ve tweet sayısı da en çok Türkiye için yapılmış görünüyor. Twitter, şeffaflığa verdiği önemi koruyor ve işlem yaptığı mahkeme kararlarını da chillingeffects.org sitesinde yayınlıyor. Twitter’ın Türk mahkeme kararlarını ve devlet birimlerinin bu konudaki taleplerini de yanıtsız bırakmıyor olması, sitenin tümünün kapatılmaması açısından ülkemiz adına olumlu bir adım. Ancak dünya genelinde gelen talepler ile karşılaştırıldığında bu konuda en fazla talebin bizden yapılması, ifade özgürlüğü ve tahammülsüzlük bakımından da  ülkemiz adına olumlu bir tablo çizmiyor. İnternet kanunundaki son değişiklikler sonrasında, seri engellemelerin artması da bunun bir başka sebebi diyebiliriz”

ELEŞTİRİ SUÇ HALİNE GELDİ

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinden Yardımcı Doçent Doktor Erkan Saka  ise şöyle dedi: Twitter’a yönelik talep rekoru, Türkiye hükümetinin medyaya artan baskısının bir uzantısı. O yüzden şaşırtıcı değil. İçerik kaldırma talepleri kategorik suçlar dahilinde olsaydı belki çok itiraz edilmeyebilirdi ama demokratik bir ülkede eleştiri sayılabilecek argümanlar bile suç unsuru haline gelince Twitter gibi üretimin kolay olduğu yerde suçlu ilan edilecek içerik artıyor. Twitter mahkeme kararlarına göre hareket edildiğini söylüyor ama bu kararların kolayca çıkarıldığı ortada olduğundan Twitter’ın bu konuda bir değişiklik yapıp yapmayacağını göreceğiz... 

ENGELLEME OTOSANSÜRÜ DOĞURUYOR
 
Bilişim Avukatı Nihan Güneli ise şöyle dedi: Yayımlanan şeffaflık raporu, Türkiye’nin 2014 yılının ikinci yarısında içerik çıkarma ve hesap askıya alma talepleriyle dünyada ilk sıraya yerleştiğini gösterdi. Buna göre, toplamda 1982 içerik çıkarma talebinin 1820’si ve 85 hesap askıya alma talebinin 64’ü ülkemize ait. Bu durum, çıkartılan içeriklerinin bir bölümü hakkında soruşturmaların da açıldığı düşünüldüğünde oldukça korkutucu bir tablo ortaya çıkartıyor. Zira, kişilerin ifade özgürlüğünün bu şekilde engellenmesinin yanında, hesabı kaybetme veya herhangi bir soruşturmaya uğrama ihtimalinin bu denli yüksek oluşu, insanları otosansüre de sürüklüyor.

TWİTTER LOBİSİNE BAŞKA HANGİ TEDBİRLER ALINACAK?

Twitter, 2014 yılının ikinci yarısını kapsayan şeffaflık raporu Meclis gündemine de geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ya “Baş belası Twitter’a karşı başka hangi tedbirler alınacak?” sorusunu yöneltti.

Konuya ilişkin Başbakan Davutoğlu’nun yazılı cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Ağbaba, “Bahsi geçen yasaklama, baskı ve kısıtlamalar, ileri demokrasi ve özgürlükler ülkesi olmanın bir göstergesi olarak mı kabul edilmelidir? İçerik kaldırma taleplerinin gerekçesi olarak gösterilen ‘küfür ve hakaretler’, yolsuzluk tapeleriyle ilgili iletileri, 17-25 Aralık operasyonları ile ilgili tweetleri de içermekte midir? Twitter yasakları noktasında kırılan bu rekorun ilerletilmesi düşünülmekte midir? ‘Baş belası’ Twitter ve ‘DNS lobisine’ karşı başka ne gibi önlemler alınacaktır?” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sinema yazarlarından !f önerileri

SONRAKİ HABER

Cihan Alptekin'in annesi Ayşe Alptekin hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...