31 Ocak 2015 16:55

CANLI BLOG: Metal grevinde 3. gün

Paylaş

15 bin metal işçisinin grevi, Bakanlar Kurulu kararıyla 2. gününde yasaklandı. Ancak yasak kararına rağmen iş başı yapmayan metal işçileri fabrika önlerinde yaptıkları açıklamayla mücadeleye devam edeceklerini ilan ediyorlar.

Gün boyunca fabrikalarda ve meydanlarda yapılacak eylemleri bu sayfadan dakika dakika takip edebilirsiniz.

GREVDEKİ METAL İŞÇİLERİNDEN MEKTUP VAR

 

 

 

22.54 Ümit Kartal Paksan'da toplantı bitti. Şube Başkanı Yılmaz Bayram, sendika içi demokrasi ilkemizi işlettik. Uzunca tartıştık. Çok yorgunuz ve birbirimizi anlamakta zorlanıyoruz. Ejot ve Paksan için son kararı vermek üzere Yarın saat 12'de yeniden fabrika önünde toplanacağız

 

22.09 Ümit Kartal  Paksan'da aileler çadırda kararı bekliyor: Bu saatten sonra geri dönmenin ne anlamı var! Sonuna kadar gitsinler

22.08 Ümit Kartal Ejot işyeri temsilcileri de Şube başkanı ve yönetimle toplantıya katılmak üzere Paksan'a geldi. Toplantı yemekhanede sürüyor

21 49 Tolga Alp Turgut  Birleşik Metal-İş 2 No'lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram ile yarın sabah fabrikada toplantı yapacağız. Direnişe nasıl devam edecegimize karar vereceğiz. Şimdi nöbete kalanlar dışında evimize gidiyoruz

21 47 Tolga Alp Turgut Ejot İşçileri Baş Temsilcisi İlker Tetik: Gece kapılarda 4'er nöbetçi kalacak. 

21.32 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak işçileri "AKP işçiye hesap verecek" sloganı atıyor. İşçiler açıklama yapacak

21.30 Tolga Alp Turgut: ‏Ejot İşçileri toplantıdan çıktı. İşçiler: Biz bitti demeden bu grev bitmez 

21.11 Ümit Kartal: Paksan'da başkanlar kurulu toplantısından dönen Şube başkanını işçiler "Ölmek var dönmek yok" sloganlarıyla karşıladı 

20.50 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak işçileri, Birleşik Metal-İş Genel Kurulu'nun kararı üzerine yemekhanede toplanıyor 

20.48 Ümit Kartal: Paksan işçileri ve aileleri fabrika önünde 'milli güvenliği tehdit etmeye' devam ediyor 

 

 Birleşik Metal İş Başkanlar Kurulu grevle ilgili açıklama yaptı

 

 

 

 

 

20,27 Tolga Alp Turgut: Ejot işçilerinden direniş türküsü: "Ne ölümden korkmak ayıp ne de MESS'ten korkmak ayıp"

20,20 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak fabrikasinda halaylar çekiyor. Ejot işçileri: Fabrikayı terk etmemekte kararlıyız 

17.29 Tolga Alp Turgut: Ejot işçileri fabrikadan Hayat TV kendi canlı yayınını yaptı. İşçiler şu an "HAYAT TV İŞÇİNİN SESİ" sloganı atıyor

17.10 Fatih Polat Gebze'den bir afiş

16.32 Ümit Kartal DİSK Basın İş Genel Sekreteri Özgür Yurttaş ve Enerji-Sen yöneticileri Paksan'a geldi

16.30 Ümit Kartal ‏DISK Enerji Sen mrkz yon Süleyman Keskin 170 gündür direnen BEDAŞ işçisinin selamını getirdi 

Darbecilerden de beter...

DİSK Genel Başkanı Kani Beko yaptığı açıklama ile grev yasağına karşı birlikte mücadele ve dayanışma çağrısında bulundu. Bakanlar Kurulu’nun aldığı yasak kararının sadece metal işçilerine değil, işçi sınıfına karşı bir darbe olduğunu söyleyen Beko, “Adına erteleme dense de fiilen yasaklama anlamına gelen bir hak gaspıdır” dedi. İşçilerin grev hakkının tamamen yok edilmek istendiğini ifade eden Beko, şöyle devam etti: “12 Eylül darbecilerinin hukuku, grev hakkını sadece toplusözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık olması halinde tanımakta ve bunun dışındaki tüm grev türlerini yasaklamaktayken, AKP döneminde toplusözleşme uyuşmazlıklarında bile grev hakkının kullanılması engellenmektedir. 2003’de lastik ve cam, 2004’de yine lastik ve cam, 2005’te maden, 2014’te cam ve maden, bugün de metal grevlerini engellemeye yönelik kararlara imza atan AKP iktidarı, işçi sınıfının bu hakkına tahammülü olmadığını açıkça göstermektedir. İşçi sınıfına yapılan bu darbeye karşı gün birlik, mücadele ve dayanışma günüdür.” (İstanbul/EVRENSEL) 

Yasak kararı darbeciliktir

ÖDP, Eş Genel Başkanı Alper Taş, yaptığı açıklamayla Bakanlar Kurulunun metal grevini yasaklamasına tepki gösterdi. İşçilerin demokratik bir şekilde aldıkları kararla çıktıkları grevin Bakanlar Kurulu kararıyla iptal etmenin darbecilik olduğunu belirten Taş, “AKP, ülkeyi 12 Eylül faşist cuntasını dahi aşacak bir baskıyla yönetmeye çalışıyor. AKP hakkını arayan, emeğini savunan herkesi zorbalıkla susturarak patronları ve iktidarını koruyabileceğini zannediyor. Patronlar kulübü MESS’in çıkarlarını savunmak için alınan karar karşısında işçilerin haklı ve meşru mücadelesinin yanında olacağız” dedi. (İSTANBUL) 

15.20: Grevin ertelenmesi Ankara'da Emek Partisi tarafından protesto edildi.

14:30 Ejot İşçileri tekrar fabrikaya girdi.

14:19 Ejot fabrikasında çalışan 84 işçiden 83'ü hayatlarında ilk defa greve gitti. Ejot'ta 5 yıldır çalışan 28 yıllık işçi Ali Babacanoğlu'nun ilk grevi. 48 yaşındaki Ali Babacanoğlu diğer işçilerin Ali Abisi. Grev çadırında sohbet ederken "Fabrikamızın MESS'den ayrılmasını istiyoruz" dediğinde diğer işçiler Ali Abi'yi "Burası bizim değil patronun" diye uyarıyor. İlk grevini yaşayan Ali Babacanoğlu Almanya'daki metal grevini de diğer işçilerle tartışıyor. "Almanya'daki grev önemli" diyen Ali Abi, "Almanya'daki işçilerden destek bekliyoruz. Üretimi durdursunlar " diyor. Örgütlü ve örgütsüz işçilerden de destek beklediğini söyleyen Ali Abi, yazdığı şiirleri arkadaşlarıyla paylaşıyor. 

Grevdeki en genç işçilerden biri de 5 aydır Ejot'ta çalışan 26 yaşındaki Ozan Abalı. 26 yaşında bir işçi olarak grev gördüğü için kendini şanslı ve onurlu hissettiğini söyleyen Ozan, "Daha önce Türk Metal'in örgütlü olduğu fabrikada çalışıyordum. Bayramlarda tokalaşmaktan başka bir etkinlikleri yoktu" diyor. Mücadeleyi sürdüreceğini söyleyen Ozan'ın annesi de grev çadırında oğluna destek veriyor. Ozan'ın annesi de 55 yaşında bir tekstil işçisi. 11 yaşındayken abisinin greve gittigi Miltaks ve Ateş tuğla fabrikalarindan grevi tanıyan Yıldız Abalı, oğluna ve grevdeki işçilere sonuna kadar destek verecegini söylüyor.

14:00 Akdeniz Belediyesinde çalışan bir grup işçi, Çimsataş işçilerini ziyaret etti. "Bu mücadele hepimizin, onun için buradayız" diyen temizlik işçileri, grev yasağının bu ülkede demokrasinin olmadığının göstergesi olduğunu söylediler. 10 yıldır Çimsataş önünde balık satarak geçinen Balıkçı Kadir, aldığı simit, poaça ve pastaları grev çadırına bıraktı. Eşi 12 yıldır Çimsataş'ta çalışan Ferdane Naneli, "Tayyip üç çocuk, üç çocuk diye konusuyor. Ben iki taneye bakamiyorum. O lambayı yaktığımız gibi söndürmesini de biliriz" dedi.

14:07 HDK Kocaeli İl Meclisi, Kocaeli Belediyesi İş Hanı önünde yaptığı basın açıklamasıyla, metal işçilerinin grev kararının Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanmasını protesto ederken, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay ise söz konusu kararının metal işçilerine darbe niteliğinde olduğunu söyledi. 

13: 40 TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Bakanlar Kurulu'nun Birleşik Metal-İş'in başlattığı grevi durdurma kararının kabul edilemez olduğunu belirtti. Soğancı, grevi durdurmanın gerekçesinin asla kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bu ülkenin okumuş çocuklarının anladığı tek şey var o da 'milli' denilen iradenin aslında 'sermaye'nin iradesi olduğudur. 29 Ocak'ta işin başında 'bu iş yerinde grev var' diyerek metal işçileri ile birlikte halaya duran TMMOB biliyor ki; metal işçisi ve Birleşik Metal-İş, bu işin peşini bırakmaz. TMMOB dün olduğu gibi bugün de, bugün olduğu gibi yarın da Birleşik Metal-İş'in, metal işçilerinin yanındadır" dedi.

13.30: METAL işçilerinin grev yasağı Adıyaman İşçi Birliği tarafından protesto edildi.

Adıyaman Demokrasi Parkında yapılan eyleme Emek Partisi, HDP, DBP ve KESK bileşenleri de katıldı. 
“Metal işçisi yalnız değildir”, “Metal grevi yasaklanamaz”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz”, “Yaşasın işçilerin birliği”, “Sermaye mezara emek iktidara” sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı, İşçi Birliği adına Tüm Köy-Sen İl Temsilcisi Ramazan Gökay okudu.
Ramazan Gökay “Hükümet daha dün Roboskî’de, Soma’da, Ermenek ve Zonguldak’ta, Sivas’ta, Maraş’ta, Haziran direnişinde, 6-7-8 Ekim protestolarında, Cizre’de, iş cinayetlerinde katledilenler söz konusu olduğunda aklına bile getirmediği hukuk ve anayasayı, söz konusu patronlar ve sermayenin çıkarları olduğunda hemen hatırlıyor ve gereğini yerine getiriyor. Hükümetin MESS patronlarıyla işbirliğinin bir ifadesi olan bu tutum işçi ve halk düşmanı bir tutumdur” diye konuştu. Gökay, tüm emek ve demokrasi güçlerini grev yasağına karşı dayanışmaya çağırdı. 

13:27 Van'dan grev yasağına tepki

Emek Partisi (EMEP) Van İl Örgütü yaptığı açıklamada kararın kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Emek Partisi Van İl binasında yapılan açıklamaya Van'da aylarca kalıcı iş için mücadele eden İŞKUR işçileri ve Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan taşeron işçiler de katıldı. Açıklamayı okuyan Emek Partisi Van İl Başkanı Hayrettin Alan, daha önce yasaklanan Cam işçilerinin ve Çay işçilerinin grevlerini hatırlatarak, "Anlaşılan o ki işçilerin ve emekçilerin en küçük hak talebi ulusal güvenliği değil, ama Hükümeti ciddi bir biçimde rahatsız etmektedir. Bu yasaklama kararı Hükümetin işçiyi değil MESS patronlarının çıkarını öncelikli gördüğünün açık bir kanıtı olmuştur. Bir süre önce Türk Metal’in imzasıyla sözleşme süresinin üç yıla çıkarılması ve ücretlerdeki erimeye karşı grevden başka seçeneği kalmayan Birleşik Metal İş’te örgütlü işçilerin grevini yasaklayarak hükümet, işçi ve emek düşmanı bu işbirliğini bir kez daha göstermiştir" dedi.

GREV YASAĞINI GAZETELER NASIL GÖRDÜ?

13:10 Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 29 Ocak'ta metal işçileri tarafından başlatılan grevin hükümetçe yasaklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. İşçilerin her gün yaşamını yitirirken "insanca yaşamak ve insanca çalışmak istiyoruz" diye hak arayışına giriştiklerine "tehdit" edildiğinin belirtildiği açıklamada, "Birleşik Metal-İş Sendikası ve greve çıkan metal işçileri, MESS'in bütün tehditlerini, grev kırma girişimlerini aşarak kararlılıkla grev önlüklerini giydikleri ilk gün ilan etmişlerdi. Bu sadece metal işçilerinin değil bütün işçilerin grevi! Şimdi de bu dayatmaya sessiz kalmayacaklarını, haklarını alıncaya kadar meşru mücadeleye devam edeceklerini ilan ediyorlar" diye belirtildi. Açıklamada, HDK olarak grevi sahiplenildiğini ve sahiplenilmesi gerektiğinin ifade edilen açıklamada, işçilerin grev haklarının gasp edilmesine karşı gösterecekleri direnişte sonuna kadar yanlarında oldukları belirtildi. 

13:00 Aydınlar Platformu grev yasağına tepki göstermek için İstanbul’da grevde olan Ejot ve Paksan işçilerini ziyaret etti. Ejot işçileri tarafından coşkuyla karşılanan aydın ve akademisyenler yasağa tepki gösterdi. Desteğin kendilerine güç verdiğini söyleyen Birleşik Metal-İş 2 No'lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram, işçilerin grev yasağını tanımadığını söyledi.  Yrd. Doç. Nilgün Tunçcan Ongan, “Bu yasağa karşı onların yanında durmaya onların iradesine sahip çıkmaya devam ediyoruz. Grev hakkı temel insan hakkıdır. Bu hakkın engellenmesi meşru değildir. Burada bu arkadaşlarımızın emeklerinden güçlerini kullanma hakları engellendiği gibi Anayasal hakları da engellenmiştir. Mücadeleyi sürdürme kararlılığını sürdüreceğiz” dedi. Aydın ve akademisyenler buradaki ziyaretin ardından Paksan işçilerini ziyaret etti. 

İŞÇİ DURAĞINDA EVRENSEL NÖBETİ

12:40 Konya'da 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mahle fabrikasında işçiler, hükümetin grevi yasaklamasından sonra ne yapacaklarını kararlaştırmak üzere bir araya geldi.

KONYA'DA '80 SONRASI İLK GREV

12:30: Hayat Televizyonu canlı yayınında konuşan Ejot Tezmak işçileri, toplantı sonrasında verdikleri kararın 'şalter indirme' yönünde olduğunu söylediler.

12:24 SDP üyesi 6 kişi, metal işçilerine destek için Kızılay’da yolu trafiğe kapattı. Polis müdahalesi sonucu plastik kelepçe takılan SDP üyeleri, polis otobüsüne bindirilerek emniyete götürüldü.

12:04 Birleşik Metal-İş 2 Nolu Şube Başkanı Bayram Yılmaz: Ejot işçilerinin kararı şalterin inmesi yönünde

 

12:03 Paksan'da bekleyiş sürüyor. İşçilerin tamamı fabrika önünde sabahladı.
PAKSAN İŞÇİLERİNDEN SENDİKACILARA: ÖLMEK VAR, DÖNMEK YOK

11:54 Ejot Tezmak işçileri fabrika avlusunda "Fabrikalar MESS'e mezar olacak" ve "İşgal, grev, direniş" sloganları atarak toplandılar.

 

ÖNCEKİ HABER

HDP Menderes ilçe binasına taslı ve sopalı saldırı

SONRAKİ HABER

Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin kongresi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...