29 Ocak 2015 19:18

Kısmen özgür ama...

Geçen yılki basın özgürlüğü raporunda Türkiye’yi “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde gösteren Freedom House örgütü, bu seneki özgürlük raporunda “kısmen özgür” kategorisinde tuttu

Paylaş

Geçen yılki basın özgürlüğü raporunda Türkiye’yi “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde gösteren Freedom House örgütü, bu seneki özgürlük raporunda “kısmen özgür” kategorisinde tuttu. Ayrıca Türkiye’deki basın özgürlüğü problemlerinin devam ettiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye’den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “otoriter eğilimlerine” vurgu yapıldı.

Dünyada basın özgürlüğü konusunda çalışan uluslararası kuruluşların en önemlilerinden Freedom House örgütü, ülkelerdeki özgürlüğü incelediği geleneksel yıllık raporunu açıkladı. Dünya genelinde siyasi haklar ve özgürlüklerin üst üste dokuzuncu sene de gerilemeye devam ettiği belirtilirken, raporda Türkiye’de basın özgürlüğü kısıtlamalarının sürmesine, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaşanan problemde oynadığı role vurgu yapıldı.

YASAKLAR VE SANSÜR

Raporun Türkiye bölümünde medya ve ifade özgürlüğüne yönelik kısımlarından ayrıntıla şu şekilde:

* Erdoğan ve AKP’li yetkililer ghainh dedikleri aralarında eleştirel gazetecilerin, iş insanlarının ve Alevi liderlerinin de olduğu karşısında açıklama yaptı.

* Aralıkta Gülen ile ilişkili olan aralarında gazeteci ve senaristlerin de olduğu 30’dan fazla kişi gözaltına alındı.

* İfade özgürlüğü Anayasal koruma altında olmasına rağmen otosansür ve gazeteciler üzerindeki hükümet baskısı arttı. Yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili çalışan gazeteciler hakkında soruşturmalar açıldı, bazıları işlerinden atıldı.

* Hapis gazetecilerin sayısı azalsa da hâlâ 150 gazeteci hakim karşısına çıkacak.

* Akademik özgürlükler otosansüre uğradı. Kürt meselesi ya da Ermeni Soykırımı ile ilgili 1. Dünya Savaşı çalışmaları gibi hassas konular siyasi baskı altına alındı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Genç kadın, boğazı kesilip kalbinden bıçaklandı

SONRAKİ HABER

'Basın özgürlüğünde Türkiye kötüye gidiyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...