29 Ocak 2015 18:07

Artin Sayadyan’ın öyküsü !f’te

!f İSTANBUL’un önemli bölümlerinden biri olan !f Kült’te bu yıl Sergei Parajanov’un “Narın Rengi” (Sayat Nova) filmi yer alıyor.

Paylaş

!f İstanbul’un önemli bölümlerinden biri olan !f Kült’te bu yıl Sergei Parajanov’un “Narın Rengi” (Sayat Nova) filmi yer alıyor. 

Kafkas dağlarında yaşamış en büyük ozan olarak kabul edilen Ermeni Artin Sayadyan’ın, nam-ı diğer Sayat Nova’nın (Şarkıların Efendisi) şiirlerinden esinlenen Narın Rengi, ozanın hayatındaki kırılma noktalarını son derece imgesel bir dille perdeye aktararak sinemayla ilgili alışkanlıklarımızı tokatlıyor. Restore edilmiş versiyonuyla izleyicilerle buluşan bu kült film, çekildiği zaman ve coğrafya için konu itibariyle oldukça cesur. Yönetmeninin tutuklanmasında ve hapis yatmasında da epey bir rol oynamış. 1968’de çekilen, son derece deneysel ve gerçeküstücü olan bu eser, şairin iç dünyasının yönetmenin hayal gücüyle harmanlanarak üç boyutlu minyatüre dönüşmüş hali adeta. Peş peşe sıraladığı dini ve kültürel sembollerle dolu zengin görsel tablolarıyla aşkı, acıyı, hayal kırıklığını ve hüznü anlatan film gizemli, bazen ürkütücü, fakat tam anlamıyla düşsel bir ziyafet.

Sergei Parajanov, Tiflis, SSCB’de doğdu (Şimdiki Gürcistan sınırlarında) doğdu. birçok ödüllü filmin yönetmenliğini üstlenen Parajanov’un filmografisinde Shadows of Forgotten Ancestors (1964), Narın Rengi (1968) ve Aşık Garip (1988) bulunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bronx Pi’de ‘Full Faça’

SONRAKİ HABER

HRW: AKP'nin muhalifleri sindirme politikası devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...