29 Ocak 2015 17:07

‘Gelsinler bu maaşla 5 çocuk yapsınlar da görelim’

Grevdeki Birleşik Metal İş üyesi işçiler gazetemize konuşarak yaşadıkları geçim sıkıntılarını dile getirdi. Evli oldukları halde bile aldıkları maaşlardan dolayı hala aileleriyle birlikte kaldıklarını anlatan işçiler kendilerinden 3 ya da 5 çocuk isteyen yetkililere de seslenerek “Gelsinler bu maaşla 5 çocuk yapsınlar da görelim” dediler.

Paylaş

Metehan UD
Alicem AYDIN
İstanbul

Bugün ülke genelinde 22 fabrikada binlerce metal işçisi MESS’in dayatmalarına karşı greve çıktı. Greve çıkan fabrikalardan biri de İstanbul Bağcılar da bulunan PAKSAN Makine. Yüze yakın işçinin çalıştığı fabrika grevin ilk günü coşkulu olarak geçti.  

Birleşik Metal İş üyesi işçiler gazetemize konuşarak yaşadıkları geçim sıkıntılarını dile getirdi. Evli oldukları halde bile aldıkları maaşlardan dolayı hala aileleriyle birlikte kaldıklarını anlatan işçiler kendilerinden 3 ya da 5 çocuk isteyen yetkililere de seslenerek “Gelsinler bu maaşla 5 çocuk yapsınlar da görelim” dediler.   Grevin başarılı bir şekilde sonuçlanacağını düşünüyor musunuz diye sorduğumuz da işçiler hep bir ağızdan ‘Direne Direne Kazanacağız’ sloganını attı. 

‘AYRI EVE ÇIKMAK İSTİYORUZ AMA OLMUYOR’

PAKSAN Makinenin imalat biriminde makine operatörü olarak altı seneden beri çalışan 
Halil İbrahim Yıldırım evli ve bir çocuk babası. Şu anki aldığım maaşla ayrı eve çıkmak zor olduğu için ailesiyle beraber kaldığını dile getiren genç işçi Yıldırım “İster istemez ailevi sorunlar oluyor. Ayrı eve çıkmak istiyoruz ama olmuyor. Yeni evli bir çiftiz, çocuğumuz var ve ayrı bir evde yaşamak istiyoruz eşimle.  Ama elden bir şey gelmiyor hayat şartları bu. 1400-1500 maaş alıyoruz ama yıl sonu vergi dilimine girdiği için bu 1300’e düşüyor.  Bu maaşla kiraya da çıkmayı göze alamıyorum. Çocuğum var ve onun geleceğini de düşünmek zorundayım” dedi. 

‘PAZARDA ENFLASYON YÜZDE 20-25’

Aldıkları maaşlardan memnun olmadıkları için greve çıktıklarını dile getiren beş yıllık PAKSAN işçisi Şerafettin Özçelik de şunları söyledi “Asıl meselemiz ücretler. Patronumuzla konuştuğumuzda ‘benim sendikam MESS, sizinki Birleşik Metal. Beni karıştırmayın MESS’le sizin sendikanız aranızda halledin’ diyor. MESS ise bize açlık sınırı dayatıyor. 3 yıllık sözleşme dayatıyor, 3 yıllık sözleşme bizim için büyük kayıp. Bugün 3 yıllık sözleşme teklif eden MESS yarın beş senelik teklif edecektir. Zaten aldığımız maaşlar enflasyon karşısında eriyor. Enflasyon yüzde 2-3 çıkıyor ama pazara çıktığımız da gerçek enflasyonun yüzde 20-25 olduğunu görüyoruz” 

‘700 TL İLE NASIL GEÇİNELİM’

İşverenlerinden insanca bir yaşama yetecek kadar bir ücret istediklerini söyleyen Özçelik “Ben de bu maaşla evlenebileceğimi düşünmüyorum. 27 yaşındayım ve beş senedir burada çalışıyorum. Burada arkadaşların hepsi geçim sıkıntısı çekiyor. Bugün en kötü ev kirası 600 TL, kalan 700 TL ile nasıl geçinelim. Bütün PAKSAN işçileri olarak sonuna kadar bu grevi götüreceğimizi,  başarıyla sonuçlandıracağımızı düşünüyoruz. 

‘BU MAAŞLA BİZ BEŞ ÇOCUĞA NASIL BAKACAĞIZ?’

İlyas Ceylan: 98’den beri bu fabrikada çalışıyorum. 38 yaşındayım. Evli bir çocuk babasıyım. Bu maaşla çocuğuma iyi bir gelecek sağlayabileceğimi düşünmüyorum. Bu hayat şartlarında bu kadar ucuz bir işçilikle bir gelecek düşünemiyorum. Biz aldığımız maaşla bir çocuk bile bakamazken yetkililer bizden 3-5 çocuk yapmamızı istiyor ama biz beş çocuğa nasıl bakacağız. Bu hayalden öte bir şey değil bu açlık maaşıyla. 

Murat Lâçin: 28 yaşındayım ve 3 yıldır bu fabrikada çalışıyorum. Daha yeni evlendim ama ben de aldığım maaştan dolayı hala ailemle yaşamak zorunda kalıyorum. Bu maaşla zor olacağı için ayrı eve çıkamıyoruz. Bu koşullarda çocuk yapmayı düşünemiyoruz. Kimse düşünemez bunu çünkü bin 500 TL maaşla bir de çocuğa bakamayız. Biz greve çıkma gücümüz örgütlüğümüze ve sendikamızdan alıyoruz. Ve biz birlikte hareket ettiğimiz de MESS bizi yenemez. Ben buradan bizden 3 çocuk, 5 çocuk isteyenlere sesleniyorum gelsinler bin 500 TL maaşla 5 çocuğu yapsınlar da, geçinsinler de göreyim. 

 

ÖNCEKİ HABER

Bursaspor Başkanı: Satılık futbolcumuz yok

SONRAKİ HABER

'Grevdeki oğlumu yalnız bırakmaya razı olmadım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...