29 Ocak 2015 13:38

Siz hiç yanarak öldünüz mü?

İstanbul Esenyurt'ta 11 Mart 2012’de bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırda çıkan ve 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili olarak 13 kişinin, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2 yıldan 23.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya devam edildi. Davada Avukatı Gökhan Küçük, hazırladığı, “Siz hiç yanarak öldünüz mü” başlıklı 112 sayfalık dilekçesini özetleyerek okudu

Paylaş

İstanbul Esenyurt'ta 11 Mart 2012’de bir alışveriş merkezi inşaatı şantiyesindeki çadırda çıkan ve 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili olarak 13 kişinin, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2 yıldan 23.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davaya devam edildi. 

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Ömer Gülmez, Mehmet Altun, Kadir Altun, Abdullah Altun, Şaban Bakırcı, Cem Yıllar ve Hikmet Tezcan ile tarafların avukatları müşteki yakınları ile aileleri katıldı.

‘SİZ HİÇ YANARAK ÖLDÜNÜZ MÜ?’

Duruşmada söz alan, ölenlerden bazılarının yakınlarının avukatı Avukatı Gökhan Küçük, hazırladığı, “Siz hiç yanarak öldünüz mü” başlıklı 112 sayfalık dilekçesini özetleyerek okudu. Avukat Küçük, dilekçesine, olayda hayatını kaybeden 11 işçinin fotoğraflarını göstererek ve adlarını teker teker okuyarak başladı. 

‘OLASI KASTTAN’ CEZALANDIRILSIN’

“Bizler Esenyurt’u unutmadık, unutmayacağız” diyen Avukat Küçük, bu dava başladığından başladığından beri Türkiye’de 3 bin 479 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini hatırlattı. Avukat Küçük, dosyaya konulan ve işçilere de kısmen kusur atfeden bilirkişi raporlarında hatalar bulunduğunu savunarak, sanıkların ''olası kasıtla adam öldürme'' suçundan cezalandırılmalarını istedi. 

KAYI İNŞAATA TAZMİNAT SUÇLAMASI

Bir kısım katılanların Avukatı Berrin Demir, “Ölen işçilerin kanuni mirasçıların verilmesi gereken ferdi kaza sigorta poliçesindeki tazminatı Kayı İnşaat kendisi almış ve ailelere kendi bütçesinden ödüyormuşçasına hareket etmiştir. Aileleri bu şekilde kandırarak onların ceza davasından vazgeçmelerini sağlamıştır. Bu şekilde maktullerin yakınları Kayı İnşaat tarafından dolandırılmış ve mağdur edilmiştir. Müvekkillerimizin bu sigorta poliçesinden haberleri yoktur. Destekten yoksun kalma tazminatı da esasından mahkemelerce verilecek miktardır'' dedi.

Cumhuriyet Savcısı Selçuk Cengiz, dosyanın esas hakkındaki mütalaasını bildirmek için kendisine verilmesini istedi. Mahkeme heyeti, dosyanın esas hakkındaki mütalaasının vermesi için savcıya gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, 11 Mart 2012'de Esenyurt Güzelyurt Mahallesi Yıldırım Beyazıd Caddesi'ndeki Marmara Park şantiyesinde, inşaatı devam eden alışveriş merkezinin kaba inşaatını üstlenen Kaldem Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin işçi barınma çadırlarında yangın çıktığı kaydedildi. 

Yangında 11 işçinin hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, şüpheliler Abdullah Altun, Kadir Altun, Şaban Bakırcı, Erdal Gümüş, Cem Yıllar, Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Kaan Akarsu, Ömer Faruk Gülmez, Hikmet Tezcan, Andreas Michael Hohlmann ve Mehmet Altun'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "taksirle yangına neden olmak" suçlarından 2 ile 23 yıl altışar ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. 

ESENYURT’U UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ

Öte yandan duruşmadan önce Adalet Arayan İşçi Aileleri Platformu, ellerinde, “Esenyurt’u unutmadık, unutturmayacağız” afişi ve ölen işçilerin fotoğraflarıyla basın açıklaması yaptı. 

Açıklamayı aileler adına okuyan Tuncer Emir, bugün bu davanın 14. duruşması için buluştuklarını belirtti. İş cinayetlerinin devam ettiğini kaydeden Demir, “Sorumlular belli. İşverenin iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almaması, denetim sorumluluğu olanların gerekli-etkin denetim yapmaması” dedi. Esenyurt yangınında hayatını kaybedenler anısına bu bölgede bir park yapılması gerektiğini söyleyen Demir, “İş cinayeti lanetinin unutulmamasının bir işareti ve kaybettiklerimizin anısına saygımızı temsilen bir anıt dikilmelidir” dedi. Aileler açıklamanın ardından, “İş kazası değil cinayet” sloganı atarak açıklamaya son vererek duruşma için adliye binasına girdiler. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Barış Anneleri Kobanê'de

SONRAKİ HABER

‘Korkutan’ karne hediyesi Mecliste

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...