29 Ocak 2015 17:59

'Hepimizin grevi' başladı - Canlı Blog

10 kent ve 22 fabrikada 15 bin metal işçisinin grevi başladı. DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'in MESS dayatmasını kabul etmeyerek aldığı grev kararı ilk olarak İstanbul'da kurulu bulunan Ejot Tezmak'ta hayata geçti. Gün boyunca fabrikalardan dakika dakika gelişmeleri bu sayfamızda aktaracağız.

Paylaş

10 kent ve 22 fabrikada 15 bin metal işçisinin grevi başladı.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'in MESS dayatmasını kabul etmeyerek aldığı grev kararı ilk olarak İstanbul'da kurulu bulunan Ejot Tezmak'ta hayata geçti.

Gün boyunca fabrikalardan dakika dakika gelişmeleri bu sayfamızda aktaracağız. Grev, gün boyu Hayat Televizyonu'ndan da canlı görüntülerle ekranlarınıza yansıyacak. Hayat TV'nin canlı yayınını takip etmek için tıklayın.

İL İL, FABRİKA FABRİKA GREV PROGRAMI

 

 

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER...


22.50: Fatih Polat: 680 işçinin çalıştığı Kroman Çelik fabrikası önünde grevci işçiler grev ateşini  yaktı bekliyor

22.30: Fatih Polat: Gebze'de Sarkuysan Fabrikası'nda işçiler grev nöbetinde, keyifleri yerinde

21:40 Hasret Gültekin Kozan: Gebze'de Kroman Çelik işçisi, dört koldan direniş çadırlarını kurdu.

21:30 Hasret Gültekin Kozan: Gebze Yücel Boru'da işçiler grev ateşini yaktı, bekleyişini sürdürüyor!..

Emek Partisi üyeleri İstanbul Bağcılarda bulunan PAKSAN Makine'deki grev yerine sloganlarla yürüyerek grevci işçileri destek verdi.

 

Hayat televizyonu'nda Emek Forum programı Gebze'den canlı yayında. Metal işçileri grevi değerlendiriyor.

Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu çalışanları grev halayına durdu  VİDEO: instagram.com/p/yci6jKEuzB/

18.24 Halil İmrek: Yücel boru işçileri Hayat Tv ve Evrensel gazetesi muhabirleriyle  yemeklerini paylaştı. 

18.22 Halil İmrek: Dörtyol yücel boru işçisi Hayat Tv muhabiri olarak grevlerini işçi arkadaşlarına sordu 

18.14 Ümit Kartal : Balıkçıoğlu Döküm'den işçiler vardiya çıkışında Paksan işçilerinin direniş çadırını  ziyaret etti

18.00 Ümit Kartal : Paksan işçileri grev çadırını büyütüyor."Metal kondu" 24 saat çadırda olacaklar.

Dörtyol Yücel boru’da grev halayı

Osmaniye’de greve ilk destek Emek Partisi’nden geldi. İl Başkanı Ökkeş Nergis ve il yöneticileri Eğitim Sen Kadirli temsilcisi Mustafa Çuhadar ile eski Kirmikli belediye başkanı Ali Murtaza Doğan da ziyarete katıldılar. Birleşik Metal-İş Örgütlenme Uzmanı Yakup Aslandoğan ve işyeri temsilcileri de teşekkür konuşması yaptı.

Osmaniye’de yücel boruda grev, halaylarla ve oyunlarla başladı. 

16.30 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak fabrikasında çalışan baba-oğul, grevin ilk gününden hatıra fotoğrafı

15.57 Tolga Alp Turgut: Grevdeki Ejot Tezmak işçilerine gelen destek her dakika artıyor.

15.55 Veli Şahin: Konya'da ambar işçisi Zihni Yiğit grevde olan Mahle işçilerinin soğuk hava şartlarına karşı ısınmaları için yakacak eşya getirdi.

15.39 Tolga Alp Turgut: HDP heyeti grevdeki Ejot Tezmak işçilerini ziyarete geldi.

15.21 Veli Şahin: Konya Mahle işçisi Ramazan Ekinci, Almanya'da bugün greve çıkan IG Metall Sendikası işçilerine dayanışma selamı gönderdi. Ekinci, "Almanya'daki işçi kardeşlerimize Konya'dan selamlar olsun. Beraber kazanacağız" dedi.

15.20 Tolga Alp Turgut: Genç Hayati'den Ejot Tezmak işçilerine destek ziyareti: 'Metal işçisi köle değildir'

15.16 Ümit Kartal: Paksan'da işçilerden fabrika kapısında grev selfie'si!

15.05 Veli Şahin: Konya'da Nakliyat İş üyesi iş yeri temsilcisi Orhan Şahbaz, "Bugün burada kardeş sendikamız ve üyeleriyle dayanışma içinde olmaya geldik. Bu sadece metal işçilerinin değil tüm Konya işçisinin sorunu. Konya işçileri sendikalaşmalı, bir araya gelmeli" dedi. "Konya'da işçi hakkı neredeyse yok çünkü sendika yok birlik yok" diyen Şahbaz, "Bu grevde bu cendereyi kıracağız" dedi.

14.50: Konya HDP İl Eş Başkanı ve yöneticileri grevdeki Mahle işçilerini ziyaret etti. HDP İl Başkanı Hasan Ateşçi, "Halkların yaptığı tüm direnişleri birleştirmeliyiz" dedi.

14.40 YÜCEL BORU'DA GREV PANKARTLARI ASILDI

14.20 MANİSA SCHNEIDER ELEKTRİK PATRONU DA MESS'TEN AYRILDI

14.06 Didem Çelik: Patronun greve saatler kala geri adım atarak MESS'ten çıkması sonrası Kocaeli Bekaert'te işçiler, MESS için temsili cenaze töreni düzenliyor!

14.05 GREVİN MERKEZİ GEBZE'DE BÜYÜK COŞKU: METAL İŞÇİSİ TARİH YAZIYOR

13.39 Veli Şahin: Konya'da Mahle işçileri grevde. Fabrika önüne çadır kuruluyor. Anadolu Şubesi Sekreteri Satılmış Yılmaz, "Yerel basın bizleri vermiyor. Patronların nerede yemek yaptığını bile yazan basın işçilere değer vermiyor" dedi. CHP'ye ziyarete gittiklerini söyleyen Yılmaz, "CHP yönetimi gelmedi tepkimizi sizlerle iletiyoruz" dedi.

13.38 MUDANYA'DA SINIF DAYANIŞMASI

13.26 Eskişehir'de direnişteki ICF işçileri, DEMİSAŞ işçileriyle ekmeklerini paylaşmaya geldi.

13.08 'Çocuklar babaları ile direnişte' (Fotoğraf: Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şube)

12.55 Tolga Alp Turgut: Ejot Tezmak işçilerine Eğitim Sen İstanbul 4 No'lu Şube destek verdi.

12.45 Emine Uyar: Manisa Schneider Electric işçileri "birleşe birleşe kazanacağız" diyerek greve çıktı.

12.40 KESK Istanbul Şubeler Platformu Paksan Makina işçilerinin grev çadırını ziyaret etti.

12.38 Gebze'de miting alanı dolmaya başladı

12.00 Volkan Pekal: Dörtyol Yücel Boru'da işçiler toplanmaya başladı.  DİSK Bölge Temsilcisi Kemal Aslan ve Genel İş 2 nolu Şube Başkanı Cebrail Dağhan 13.00'te greve başlayacak olan işçileri ziyaret etti.  Yoksulluk ücretinin kabul edilemeyeceğini dile getiren Kemal Aslan grevin tüm işçi sınıfının grevi olduğunu belirterek grevi Adana'daki kamuoyu ile birlikte büyütmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

11.58 HDK İstanbul 3. Bölge Meclisi grevci Paksan işçilerini ziyaret etti.

11.50 Konya Mahle'de 110 işçi greve çıktı. Bu, Konya''da son 20 yıl içerisinde ilk grev. Greve Nakliyat İş, Genel İş, Eğitim Sen, SES destek ziyaretinde bulundu. Ayrıca Petrol-İş'ee bağlı Pakpen işçileri desteğe gelecek.

11.35 EĞİTİM SEN'DEN GREVE DESTEK

Eğitim Sen metal işçileriyle dayanışma için yaptığı açıklamada, işçileri grev süresince yalnız bırakmayacaklarını bildirdi. Açıklama şöyle: “Metal işçilerinin grevinin kararlı ve mücadeleci bir çizgide ilerlemesi ve kazanımla sonuçlanması, sadece grevdeki metal
işçileri açısından değil, tüm işçi ve emekçiler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle işçi ya da kamu emekçisi ayrımı yapmadan tüm işçi ve emekçilerinin bu onurlu mücadelenin kazanımla sonuçlanmasını için metal grevini sahiplenmesi, metal
işçilerine yalnız olmadıklarını hissettirmeleri gerektiği açıktır. Türkiye’de işçi ve emekçilerin en temel haklarına yönelik saldırıların hız kazandığı kamu emekçilerinin iş güvencesinin, işçilerin kıdem tazminatının hedefe konulduğu bir dönemde metal işçilerinin grevi, Türkiye sınıf hareketi ve sendikal hareket açısından tarihi önemde bir grevdir. Metal işçilerinin grevi, kamu emekçilerinin önümüzdeki dönem başlayacak olan toplu sözleşme sürecinin gidişatında belirleyici etkisi olacak bir grevdir. Bu anlamda bu grev, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin, hepimizin grevidir. Eğitim Sen olarak örgütlü olduğumuz her yerde greve çıkan işçilerle dayanışma içinde olacağımızı, grevin başarıya ulaşması için her türlü dayanışmayı göstereceğimizi belirtiyor, metal işçilerinin bu onurlu mücadelede yalnız olmadıklarının bilinmesini istiyoruz."

11.30 Ümit Kartal: Belediye-İş 2'Nolu Şube üyeleri grevci Paksan işçilerini ziyaret etti.

11.15 BTS'DEN GREVE DESTEK AÇIKLAMASI

TCDD'de örgütlü Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), greve çıkan metal işçileriyle dayanışma mesajı yayımladı. BTS'nin
mesajında şunlar ifade edildi: “Sendikanızın almış olduğu karar doğrultusunda hayata geçirilecek grev işçi sınıfı, emek hareketi ve demokrasi açısından büyük önem taşımaktadır. Grevinizin başarıya ulaşması ve kazanacak olmanız bizlerin de kazanımı olacaktır. Sendikamız olarak, metal işçisinin grevinin önemini ve karşı karşıya kalacağı saldırıları bizler de geçmiş deneyimlerimizden biliyoruz. Bugüne kadar 'Sendikasız Demokrasi, Grevsiz Toplu Sözleşmesiz Sendika Olmaz' şiarıyla yıllardır alanlarda haykıran kamu emekçileri olarak metal işçilerinin yanında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.”

11.07 Gebze'de metal işçilerinin Cumhuriyet Meydanı'na doğru 3 koldan yürüyüşü sürüyor.

Gebze Kroman işçisi: Bugün bizim için büyük bir gün. Mücadelemizi başarıyla sonuçlandıracağımıza inanıyoruz. Türk Metal, işverenle güçbirliği yaparak işçiye sözleşmeyi kabul ettirmiştir. Bizimki kesinlikle bu şekilde olmayacak.

11.05 Dörtyol Yücel Boru'da işçiler gelişmeleri Hayat TV'den izliyor...

10.40 Direnişteki Ülker işçileri grev ziyaretlerini sürdürüyor. Paksan'dan sonra Ejot Tezmak işçilerini ziyarete geldiler.

10.27 Mersin/Çimsataş'ta grev başladı.

Çimsataş işçisi: Şimdiye kadar dayatmalara dayandık artık 'Hayır' diyoruz.

10.20 Paksan İşçisi: Bu grev sadece metal işçisinin değil işçi sınıfından yana olan herkesin grevidir.

10.15 Gebze Cengiz Makine'de grev pankartı asıldı (Fotoğraf: DİSK/Gıda-İş)

10.10: Gebze'de üç koldan yürüyüş sürüyor. Yürüyüş kollarından birini oluşturan Sarkuysan, Kroman Çelik, Çayırova Boru işçileri yol kapatarak grevci sınıf kardeşleriyle buluşmak için sloganlarla yürüyor.

10.00 DİSK Genel Başkanı Kani Beko Gebze Cengiz Makine önünde konuşuyor: Bu grev sadece Birleşik Metal-İş'in değil, tüm DİSK'in, tüm Türkiye işçi sınıfının, dünya emek hareketinin grevidir.

09.46 Cengiz Makine önünde konuşan Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu: Bugün metal işçileri tarih yazıyor. Bu düzeni ortadan kaldıracağız. Bu ülkeyi sırtlayan metal işçilerinin ezilmesine izin vermeyeceğiz. Metal fabrikalarını MESS'ten koparta koparta dev olarak gösterilen patron sendikasını cüceye çevireceğiz.

09.44 Bilecik Demisaş işçisi: Bitti dedikleri işçi sınıfı işte burada. Bize 3 yıllık sözleşme komedisiyle geldiler. Biz buna cevap vermeye geldik. Çoluğumuz çocuğumuz için grevdeyiz.

09.42: Bilecik Demisaş Şube Başkanı Bayram Kavak: Nasıl 15-16 Haziran unutulmuyorsa bu grev de unutulmayacak. MESS'e diz çöktüreceğiz.

09.38 Ülker işçileri metal işçileri ile dayanışma için Paksan grev çadırını ziyaret etti.

09.35 Gebze Sarkuysan'da grev sözcüleri...

09.32 Cengiz Makine işçileri "Yaşasın sınıf dayanışması", "İnadına sendika inadına DİSK" sloganlarıyla yürüyüşe hazırlanıyor. Gebze'de işçiler üç koldan yürüyüşe başladı.

09.27: Cengiz Makine işçisi:  Mücadelemizde haklıyız, haklarımızı alacağız ve kazanacağız. Fabrikada her bölümde işçilerin fikirlerini aldık, bu talepler doğrultusunda bir taslak hazırladık. Metal işçisi bir sonraki gününü bile düşünemiyor. Ücretler çok düşük. Metal işçisi nefes alamıyor. Bütün metal işçilerinin desteğini bekliyoruz.

09.25 Bilecik-Demisaş'ta grev halayı başladı.

09.20 Bilecik-Demisaş işçisi grev önlüğünü giydi: 'Gemileri yaktık geri dönüş yok'

09.15 Kroman Çelik'te grev başladı (Fotoğraf: Birleşik Metal-İş)

09.07 Bülent Kepenek: Gebze Cengiz Makina'da da grev halaylarla başladı

09.05 Eylem Lodos: Bilecik Demisaş'ta grev başladı Birleşik Metal Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak açıklama yapıyor.

09.00 İzmir Mahle'de işçiler grev önlüğünü giydi.

08.57 Eren Ergine: Paksan'da işçiler grev pankartını fabrikaya astı.

08.55 evrensel, 'Hepimizin grevi' manşetiyle grev alanlarında.

08.50 Eylem Lodos: Bilecik'te Demisaş' tayız. "direne direne direnişten zafere" sloganları atılıyor.

08.45 Paksan işçileri "İnsanca yaşam için grevdeyiz" diyor. İşçilerin taşıdığı dövizler arasında "Doğacak çocuğum için grevdeyim" dikkat çekiyor.

08.40 İstanbul'da kurulu Paksan'da grev halayı başladı

Günün ilk grevcilerinden Paksan işçileri, "Gücünüz bize yetmez" diyor.

08.15 İzmir'de Mahle işçilerinden patrona mesaj: 'Şaka mı sandın gülüm'

07.00 Metal grevi Ejot Tezmak'ta başladı. Grevden ilk haberler ve kareler için tıklayın

METAL GREVİNE ÖZEL İNTERAKTİF SAYFA

ÖNCEKİ HABER

Metal grevinden ilk kareler

SONRAKİ HABER

Nadir rastlanan ‘yalancı güneş’ görüntülendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...