29 Ocak 2015 00:59

'Onlar başarırsa biz de kazanacağız'

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçilerinin grevi bugün başlarken, tüm metal işçilerinin gözü de bu grevde. Eskişehir’de Türk Metal’in örgütlü olduğu Arçelik fabrikası işçileri greve çıkan işçi kardeşlerine başarılar dilerken 'Onlar başarırsa bilmeliyiz ki biz de kazanacağız' dedi.

Paylaş

Gökmen TURNA
Eskişehir

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçilerinin grevi bugün başlarken, tüm metal işçilerinin gözü de bu grevde. Eskişehir’de Türk Metal’in örgütlü olduğu Arçelik fabrikası işçileri greve çıkan işçi kardeşlerine başarılar dilerken “Onlar başarırsa bilmeliyiz ki biz de kazanacağız” dedi.

Grevin başarıyla sonuçlanması halinde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ifade eden başka bir Arçelik işçisi de, “Arçelik’te çalışan bir işçi 3 sözleşme boyunca ne almış” diye sordu. Gecen sözleşme döneminde 100’e yakın Arçelik işçisinin tepki gösterdiği için işten atıldığını hatırlatan işçi, “Bizler bir vardiya 1000’e yakın işçi fabrikadan çıkıp, şehir merkezine kadar 15 kilometre yürüyerek geçen sözleşmeyi reddtmedik mi? Ama ne oldu, bizleri baskıyla susturdular. İşçiler sendikaları ile varlar, o yüzden grev kararı işçilerin isteği ve sendikanın olumlu tavrıyla alınmıştır. Bu yüzden ben diyorum ki, bu grev başarılırsa kesinlikle hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır” diye konuştu.

BİRİ KAYBEDERSE DİĞERİ DE KAYBEDER

8 yıl Arçelik’te çalışan bir işçiyle görüşüyoruz. Hangi sendikaya üye olurlarsa olsunlar işçilerden biri kaybederse diğer işçilerin de kaybedeceğini söyleyen işçi, bu nedenle de geçen sözleşme döneminde yaşananların unutulmaması gerektiğini belirtti. Arçelik’te Türk Metal’in örgütlü olduğunu hatırlatan işçi, “Türk Metal’in attığı imza, onlar ne derse desin, kesinlikle bir satış sözleşmesidir.” dedi. Birleşik Metal-İş’in aldığı grev kararını selamlayarak işçi arkadaşlarına başarılar dileyen işçi, konuşmasına şöyle devam etti: “Onlar başarırsa bilmeliyiz ki bizlerde kazanacağız. Ne yazık ki bunu sadece kendi aramızda konuşuyoruz, bunu yüksek sesle söylemek bizler açısından işten atılmak demek. Ama şunu bilmeliler ki hem işverenler hem teslim olmuş sendikalar metal işçisi bir ışık görürse ki bu aslında grevdir, başarıya da ulaşırsa bu ışığın büyümesi için elinden geleni yapacaktır.”

'SON 3 DÖNEMDE BİZ KAYBEDİYORUZ'

Son 3 dönemde hep işçilerin kaybettiğini belirten bir diğer işçi de tam 14 yıldır Arçelik’te çalışıyor. Geçen dönem sözleşmeye tepki gösteren Arçelik işçilerinin Türk Metal’in de yardımıyla işten çıkarıldığını anlatan işçi, “Ben şu an greve giden işçi arkadaşlarımın bu demokratik ortama sahip olmalarını bile önemsiyorum. Sendikaları ile aralarında bizimki gibi bir uçurum yok. Bu bile tek başına önemli. Umarım başarılı olurlar. Onların başarısını ve yaptıklarını tüm metal işçileri takip ediyor. Arçelik’te yemek aralarında ve iş çıkışlarında konuşulan tek konu metal grevi. Birçok arkadaşımız hem greve çıkacak işçilerin işlerinin çok zor olduğunu düşünüyor hem de işçilerin başarılı olmasını istiyor” diye konuştu.

‘CANI GÖNÜLDEN BAŞARILAR DİLİYORUM’

“Grev çok kolay bir iş değil. Birçok sorun yaşayacaklar” diyerek greve çıkan işçi arkadaşlarını uyaran bir başka Arçelik İşçisi ise bütün metal işçilerinin greve çıkan işçilerin başarısına muhtaç olduğunu söyledi. Arkadaşlarına sessizce destek vermek zorunda olduklarını dile getiren işçi, “Umarım güzel bir zafer kazanırlar. Bu hepimize bir umut olur. Grev demek açlıkla, yokluklarla, sıkıntılarla yüz yüze gelmek demek. Grevci işçiler hepimiz için bu yola girdilerse, emekten yana olan herkesin de onlara destek olması gerekiyor” dedi. Tüm Metal üyesi işçilerin gözünün bu grevde olduğunu kaydeden işçi, bu grevin başta metal işçileri olmak üzere herkese anlatılması gerektiğini belirtti. İşçi kardeşlerine canı gönülden başarılar dilediğinin vurgulayan işçi, “Bilsinler ki metal işçileri onlarla gurur duyuyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler gazetemize yazdı: Hepimiz metal işçisiyiz

SONRAKİ HABER

Çiğli İşçi Kurultayı grev hazırlıklarını yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa