28 Ocak 2015 16:37

'Adalet Bakanlığı katliamı savunuyor'

Her ayın 28'inde olduğu gibi Ocak ayında da Şırnak Adliyesi önünde bir araya gelen Roboskili aileler, Adalet Bakanlığı'nın AYM'ye gönderdiği görüşünde Genelkurmay Başkanlığı ile aynı zihniyette olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlenen eylemlerde de katliamdaki cezasızlık niyetine vurgu yapıldı.

Paylaş

Roboskili aileler, her ayın 28'inde Şırnak Adliyesi önündeki adalet arayışlarını sürdürdü. Roboskili ailelerin adliye önündeki açıklamasına, DBP ve HDP Şırnak yöneticileri, İHD Şırnak Şubesi, KURDÎ-DER, MEYADER ve KESK Şırnak Şubeler Platformu yöneticileri de destek verdi. Aileler adına konuşan Ferhat Encü, Kobanê'de DAİŞ çetelerine karşı kazanılan zaferde yaşamını yitiren, yaralanan ve mücadele edenleri selamlayarak konuşmasına başladı. Adalet Bakanlığı'nın Roboski katliamı ile ilgili AYM'ye gönderdiği skandal görüşe ilişkin, Roboski katliamını gerçekleştirenlerin halen yargılanmadığını hatırlatarak, adaleti temsil etmesi gereken Adalet Bakanlığı'nın asker ile aynı zihniyette olduğunu vurguladı. Encü, "Adalet Bakanlığı, katliamı meşrulaştırmaya ve savunur pozisyonuna girmişlerdir" diyerek, yapılan katliamın bilinçli ve planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini belirtti.

'AKP KATİLDİR, TAYYİP ERDOĞAN KATİLDİR'

Encü, Roboski katliamının hesabının sorulmaması halinde yeni katliamların yaşanabileceğini söyleyerek, herkesi Roboski'nin katillerinden hesap sormaya çağırdı. Encü'nün konuşmasının ardından, henüz 12 yaşında iken Roboski katliamında yaşamını yitiren Şerafettin Encü'nün yaşam hikayesi ablası Zilan Encü tarafından okundu. Encü'nün yaşam hikayesinin okunmasının ardından aileler, "Roboski'yi unutma, unutturma", "Katil devlet hesap verecek sloganları" atarken Roboskili aileler çekim yapan sivil polislere, "Hepiniz katilsiniz, AKP katildir, Tayyip Erdoğan katildir" diye tepki gösterdi.

ANKARA'DA ADALET TALEBİ

Roboski İçin Adalet Girişimi üyeleri, sorumlularının hala yargılanmadığı Roboski katliamına ilişkin Yüksel Caddesi'nde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Katiller bulunsun Roboski bir daha asla" yazılı pankart açan girişim üyeleri, "Roboski için adalet istiyoruz" sloganı attı. Girişim adına yapılan açıklamada, Roboski katliamının üzerinden 37 ay geçtiği belirtilerek, katillerinin bir an önce bulunması talep edildi. Kitle, her ayın 28'inde Yüksel Caddesi'nde olmaya ve Roboski için “adalet” istemeye devam edeceklerini belirtti.

İHD: ROBOSKİ KATLİAMI MEŞRULAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

İHD İstanbul Şubesi Adalet ve Hakikat Komisyonu da Roboski katliamının faillerinin halen açığa çıkarılmamasına ilişkin Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı. "Roboski'ye adalet, failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemde konuşan İHD İstanbul Şubesi Adalet ve Hakikat Komisyonu üyesi Kıvanç Sert, bin 130 gündür Roboski katliamının faillerinin korunduğunu belirterek, katliama ilişkin Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada “takipsizlik” kararının verilmesi üzerine katledilenlerin ailelerin AYM'ye başvurduğunu söyledi.

AYM'nin Adalet Bakanlığı'ndan görüş aldığını ve ailelerden de bakanlığın görüşü hakkında karşı görüş istediğini dile getiren Sert, ailelere karşı beyan talebi ile birlikte Adalet Bakanlığı'nın 28 sayfalık görüşünün de gönderildiğini belirtti. Adalet Bakanlığı'nın AYM'ye gönderdiği görüşünde “Yaşam hakkının ihlal edildiğine” dair başlığında skandal ifadelerin yer aldığını söyleyen Sert, bu görüşe göre hareket eden devlet güçlerinin son 13 yılda hiçbir çatışma olmadan sokakta 241 çocuğu katlettiğine dikkat çekti. AKP hükümetinin, kendi politikaları ekseninde devlet ajanları tarafından gerçekleştirilen hiçbir cinayet ve katliamı soruşturmadığını, faillerini yargılamadığını, terfi ettirdiğini belirten Sert, "Barış, adalet ve hukukun üstünlüğü için biz insan hakları savunucuları olarak, kanun önünde eşitlik ve failler yargı önünde hesap verinceye kadar Roboski'ye adalet failler yargılansın demeye devam edeceğiz" diye konuştu. Açıklamanın ardından eylem son buldu.

İZMİR'DE SESSİZ EYLEM

Roboski İçin Adalet Girişimi üyesi bir grup Konak'taki Sümerbank önünde, Roboski katliamının sorumlularının ortaya çıkartılması ve hesap sorulması talebi ile sessizlik eylemi yaptı. Ellerinde Roboski katliamında ölenlerin fotoğraflarını taşıyan grup bir süre sessizce ayakta bekledi. Grup üyeleri yoldan geçenlere de Roboski katliamında neler yaşandığına dair bilgilendirmelerin yer aldığı el ilanlarını dağıttı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Cinayet zanlısı, jandarmaya pusu kurdu: 1 asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Nihat'ın katledilmesiyle ilgili bir polis tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...