28 Ocak 2015 01:00

‘Gerçek failler hala ortada yok’

TSK’nin sınır ötesi operasyonlarına karşı 2011 yılında yapılan canlı kalkan eyleminde gaz fişeğinin göğsüne isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Yıldırım Ayhan’ın ilk duruşması 25 şubat 2015 tarihinde görülecek.

Paylaş

Meltem OKTAY
Selman ÇİÇEK

TSK’nin sınır ötesi operasyonlarına karşı 2011 yılında yapılan canlı kalkan eyleminde gaz fişeğinin göğsüne isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Yıldırım Ayhan’ın ilk duruşması 25 şubat 2015 tarihinde görülecek. Çukurca Asliye Mahkemesi’nde görülecek ilk duruşma öncesi DİHA’ya konuşan Van Barosu Başkanı Murat Timur, 4 yıla yakın bir süre geçmesine kuru bir soruşturmadan öteye gidilmediğini ve olayın gerçek faillerinin ortaya çıkarılmadığını dile getirdi. Timur, “Dosyada bulunan sanıkların önemli bir kısmına takipsizlik kararı verildi. Bu davanın da takipsizlik ile sonuçlanacağına inanıyoruz” dedi. Davanın “taksirle insan  öldürmek” suçlamasıyla açılmasına tepki göstereren Timur, “Burada kasıtlı adam öldürme durumu söz konusu. Ama iddianamede Yıldırım Ayhan’ın sanki yanlışlıkla, tedbirsizlik sonucu öldürüldüğü kabul ediliyor” dedi.   

Öte yandan Ayhan’ın ölümünün üzerinden yaklaşık 4 yıl geçtikten sonra  sonuçlanan soruşturmada  sadece bir kişi sanık sandalyesinde oturuyor.

‘ÇEKİRDEK DEFORME EDİLDİ’

Ayhan’ın vücudunda bulunan gaz fişeği çekirdeğinin deforme olduğu ve hangi silahtan çıktığının tespit edilemediğine ilişkin değerlendirmenin olduğunu ifade eden Timur, bu tür dosyalarda şüpheleri ortaya çıkarılmayacağının işin başından belli olduğunu söyledi.

‘DAVAYI TAKİP EDECEĞİZ’

İddianamenin taksirlerle insan öldürme suçlamasıyla hazırlandığını ancak Ayhan’ın kasten öldürüldüğünü dile getiren Timur, “Biz davayı sonuna kadar takip edeceğiz. 25 Şubat’taki duruşmaya meslektaşlarımız ile birlikte gideceğiz. Burada da çok adil bir kararın verilmesi yönünde bir beklenti içerisinde değiliz. Burada kasten adam öldürmeden dolayı kolluk görevlileri hakkında ayrıntılı bir iddianame hazırlanması gerekiyor” dedi.

‘KAMUOYU TEPKİSİNİ  BİTİRMEK İSTİYORLAR’

Van Baro Başkanı Murat Timur, kolluk kuvvetlerinin karıştığı cinayet dosyalarının  üstünün kapatıldığını ifade ederek “Ama bu dosyada kamuoyunun gösterdiği yoğun tepki sonrası bir soruşturma açıldı. Ve bu soruşturma sonrası kamuoyunun bu olaya karşı aslında duyarlılığını yavaş yavaş yitirmesi için bir sürece yayıyor” diye konuştu. Dosyada görüntü kayıtlarının olmamasının olayın üzerinin örtüleceği endişesini arttırdığını kaydeden Timur, “Bu olayın içinde görüntü olmasına rağmen sadece olay anına ilişkin görüntünün olmadığı şeklinde jandarmanın emniyet müdürünün gönderdiği cevap bu durumu somut olarak ortaya koymakta” şeklinde konuştu.

BARIŞ İÇİN YÜRÜMÜŞTÜ

Van İl Genel Meclis Üyesi BDP’li Yıldırım Ayhan sınır ötesi operasyonlara karşı 28 Ağustos 2011 tarihinde  “Barış için sınıra yürüyoruz” eylemleri kapsamında  Hakkari’nin Çukurca ilçesine canlı kalkan olarak giden kitlenin içerisindeydi. Sınıra yürüyen kitleye askerler tarafından yapılan saldırıda Ayhan göğsüne isabet eden gaz bombası fişeği ile yaşamını yitirmişti. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Grevle dayanışmayı ilmek ilmek öreceğiz

SONRAKİ HABER

Irkçılar kendi arkadaşlarını öldürmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...