28 Ocak 2015 00:42

‘Geleceğimiz mütevelli heyetine teslim edildi’

Merhabalar;2012 yılından beri aile bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma Vakfında (SYDV) İş Kanunu’na tabi olarak belirsiz süreli personel sıfatıyla çalışmaktayım.

Paylaş

Sosyal Yardımlaşma Vakfı Çalışanı

Merhabalar;
2012 yılından beri aile bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma Vakfında (SYDV) İş Kanunu’na tabi olarak belirsiz süreli personel sıfatıyla çalışmaktayım.
Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları her il ve ilçede 3294 sayılı Kanun’la kurulan ve muhtaç vatandaşlara devletin yardımlarını ulaştırmaya yetkili yapılardır. Bu yapılar; illerde vali başkanlığında, ilçelerde ise kaymakamlar başkanlığında oluşturulmuş mütevelli heyetler tarafında idare edilmekte.
2012 yılında işverenim kaymakam olmak suretiyle ve KPSS puanıyla açıktan atama suretiyle işe alındım. Bana imzalatılan sözleşmede özet olarak Aile Bakanlığına bağlı olduğum ve İş Kanunu’na tabii olduğum yazmaktaydı. Buna tabii ki bir itirazım yok.
2013 sonlarına doğru Koop-İş Sendikası SYDV personelinin devletle olan doğal ilişkisini belirlemek ve bizim de hakkımızı savunmak amacıyla sendikalaşma çalışmalarına başladı. bizim adımıza toplu iş sözleşmesi yapma amacıyla gerekli tüm yasal izinleri aldı. Fakat Aile Bakanlığı bu durumdan rahatsız olmuş olacak ki 15 gün önce 9 bin SYDV personelinin özlük haklarıyla ilgili bir duyuru yayımladı. Söz konusu duyuru sosyal yardımlar genel müdürlüğü imzasıyla ülke genelindeki 973 vakfa ve 9 bin çalışana ulaştığında bizim iş güvencemiz elimizden alınmış ve maaşlarımızı belirleme yetkisi de vakıf mütevelli heyetlerine teslim edilmişti. Dolayısıyla vakıf çalışanlarının iş güvenceleri ve her türlü özlük hakları kaymakam ve valilere devredilmiş oldu. Madde madde ne haklarımız alındı tek tek sıralayacak olursak;
1) Maaşlarımız sosyal yardımlar genel müdürlüğü bünyesinde iş yürüten fon kurulu tarafından belirleniyor ve her yılın ocak ve temmuz aylarında birer maaş ikramiye alıyorduk.
Yeni hali ise; her vakfın mütevelli heyeti, eli altında çalışan personelin maaşını belirlemede tek yetkilidir. Maaşlar mevcut asgari ücret ile en yüksek bölge SYDV çalışanı maaşı arasında olmak zorundadır. (Brüt 1200-3 bin 500 TL arası. Net ise 940-2 bin 500 lira arası) İkramiye ise tamamen mütevelli heyetlerinin elinde olup isteyen mütevelli heyet ikramiye verirken istemeyen vermeyecek. Ne büyük adaletsizlik!
2) Her vakıf, personeliyle yaptığı sözleşme gereği personel İş Kanunu’na aykırı davranmadıkça personelini işten atamıyordu. Direkt olarak aile bakanlığına bağlıydık.
Yeni hali ise; her vakıfta personel istihdamına tek yetkili vakıf mütevelli heyetleridir. Nisan 2012 ile ocak 2015 arası işe alınan personeller tekrar gözden geçirilerek 28 Şubat 2015’e kadar işe devam ya da işten atılma durumları sosyal yardımlar genel müdürlüğüne bildirilecektir. Yani benim iş güvencem kaymakam beyin iki dudağı arasında.
Peki mevcut haklarımızı iyileştirmek yerine neden elimizden aldılar?
Koop-İş Sendikası 9 bin SYDV çalışanının sendikal haklarını temsile yetkili tek yapı olarak temsil yetkisini idare mahkemesinden almıştı. Bunun üzerine bakanlık buna karşı çıktı ve sendikayı bir üst mahkemeye şikayet etti. Ne tesadüf ki üst mahkeme de sendikanın yetkisini onayladı ve konu şu an Yargıtaya kadar gitmiş durumda. Sosyal yardımlar genel müdürlüğü sırf sendikalaşmayalım diye 973 vakıfla ilgili tüm işlemlerin tüm sendikal hakların konuşma yeri olarak vakıf mütevelli heyetlerini adres göstermek amacıyla mevcut haklarımızı elimizden alan 13 Ocak 2015 tarihli duyuruyu yayımladı. Adı geçen duyuruda beni can evimden vurmuş 2 maddeyi zaten yukarıda yazdım.
Özetle; sendikalaşıyoruz diye ve sendikamız temsil yetkisini aldı diye mütevelli heyetler maaşlarımızı düşürmekle ve bizi işten atmakla tehdit ediyor. Onların karşısında el pençe divan durmamız isteniyor ve bu maalesef devlet-bakanlık izniyle yapılıyor. Ben bugün 2 bin 200 lira maaş alıyorum, önümüzdeki ay mütevelli heyeti bana; “Sana 900 lira maaş beğenmiyorsan işten çık” ya da “Benim 28 Şubat 2015’e kadar zaten yetkim var” mantığıyla bana işten çık demeyeceğinin maalesef garantisi yok.
Ve bir çelişki daha. KPSS ile işe girdiğimiz ve İş Kanununa tabi olduğumuz halde çalıştığımızı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları halen kamu kurumu değil. Ama bize yaptırdıkları engelli ve yaşlı maaşları (2022 sayılı Kanun) ve Genel Sağlık Sigortası işlemleri (5510 sayılı Kanun) kamu işi olarak görülüyor. Nereden baksan tutarsızlık...

ÖNCEKİ HABER

Mekan Artı kapanıyor

SONRAKİ HABER

Tüm işçiler metal grevini desteklemeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa