28 Ocak 2015 01:00

Mekan Artı kapanıyor

2010’da açılan ve pek çok oyunu sahneleyen Mekan Artı kapanıyor. Üftade sokaktaki mekanın yerine çamaşırhane açılacak. Artı’nın ekibi ise yeni mekan arıyor.

Paylaş

2010 yılında eski bir oto-yıkama yerinden çağdaş bir sanat mekanına dönüştürülerek kapısını açan Mekan Artı, mülk sahibinin el değiştirmesi nedeniyle kapanıyor. Mekanın açıklamasına göre yeni mülk sahiplerinin “Mekanı bir sahneden çamaşırhaneye çevirmek istemesi nedeniyle kapanıyor”.

üçKİŞİ – Tek Seyircilik Oyun, Bizde Yok, Sesler, Şiddet Üçlemesi 1-Ayna, Şiddet Üçlemesi 2-Şeker, Şiddet Üçlemesi 3-Kalem, 80’lerde Lubunya Olmak, 90’larda Lubunya Olmak, Şahmeran’ın Bacakları gibi oyunlarıyla seyircisiyle buluşan Mekan Artı şimdi “dönüştürebilecekleri” yeni bir yer arıyor.

ÜFTADE SOKAK’TAKİ BİR DÖNÜŞÜM HİKAYESİ

Üftade Sokak’ta yaşanan bu dönüşümün hikayesi ekibin veda metninin satırlarından okunuyor;
Türkiye’deki sanat ve kültür politikalarının nasıl işlediğini, sanatçının yaşamasına yönelik değil, her an cezalandırılmasına yönelik bir sistemin hakim olduğunu, bizden önce mücadele eden ve bayrağı teslim aldığımız değerli sanatçılardan biliyorduk. Fakat bu durması imkansız bir koşuydu artık. Bayrağı devralan engellere aldırmadan koşacaktı.

SAHNE YERİNE ÇAMAŞIRHANE

Tüm mücadele ve dayanışmaya rağmen Mekan Artı Sahnesi kapanıyor. Artık alışageldiğimiz sahnelerin kapanma haberlerine bir yenisi daha ekleniyor. Ne yazık ki içinde bulunduğumuz sistem sahnelerin ömrünü uzatmak, onlara destek olmak ve varlıklarını sürdürmelerine olanak vermek üzerine kurulu değil.
Mekan Artı sahnesi, ev sahibesinin mekanı satması ve yeni sahiplerinin mekanı bir sahneden çamaşırhaneye çevirmek istemesi nedeniyle kapanıyor. Mekan Artı olarak dileğimiz yolumuza kaldığımız yerden devam etmek. Bu nedenle önerilerinize, desteklerinize, fikirlerinize açığız! Dönüştürebileceğimiz yeni bir yer arayışındayız. Ancak yüksek kiralar, kentsel dönüşümün yarattığı olumsuz etkiler yeni bir yer bulmamızı zorlaştırıyor. Bu nedenle sanatseverlerin fikirlerini, önerilerini, desteklerini bekliyoruz. Yeni yer arayışımızda her türlü yardıma ve öneriye açığız!

SON OYUN KÖK

Mekan Artı olarak son ayımızda, geniş bir seçkiyle, hem var olan hem de geçmişte sahnelediğimiz oyunlardan bir program hazırlıyoruz.  üçKİŞİ – Tek Seyircilik Oyun, Bizde Yok, Sesler, Şiddet Üçlemesi 1-Ayna, Şiddet Üçlemesi 2-Şeker, Şiddet Üçlemesi 3-Kalem, 80’lerde Lubunya Olmak, 90’larda Lubunya Olmak, Şahmeran’ın Bacakları şubat ve mart ayı içinde sahnelenecek. Mekan Artı kapanışını 14 Mart’ta , ilk oyunu olan “Kök” ile yapacak.
Bizler beş yıl önceki heyecanımızı muhafaza ederek, yeni bir yer bulup yolumuza devam edeceğiz. Sanatın, popüler olandan beslendiği, tek bir sese dönüştüğü bu dönemde; güçlü olanı güçlendirmek ve güçsüz bir muhalife dönüştürerek hükmedenin varlığını kuvvetlendirmek için değil, aykırı olan sanatı, hükmeden yanında güçlü ve sert bir zıt olarak var etmek için kendi varlığımızı koruyacağız!
Yolumuza devam edeceğiz!

ÖNCEKİ HABER

Yoksulların Pirlo'su

SONRAKİ HABER

‘Geleceğimiz mütevelli heyetine teslim edildi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa