27 Ocak 2015 04:36

İSDEMİR’de dananın kuyruğu kopacak

İsdemİr’de yetki belirsizliği devam ediyor. Türkiye’nin sayılı demir çelik kuruluşları arasında yer alan, 5 bin 409 kişinin çalışmakta olduğu İSDEMİR’de yetkili sendika Çelik-İş, yetki mücadelesi veren Türk Metal’in kör dövüşü devam ediyor.

Paylaş

Ersen KORKMAZ*

İsdemİr’de yetki belirsizliği devam ediyor. Türkiye’nin sayılı demir çelik kuruluşları arasında yer alan, 5 bin 409 kişinin çalışmakta olduğu İSDEMİR’de yetkili sendika Çelik-İş, yetki mücadelesi veren Türk Metal’in kör dövüşü devam ediyor. 

İSDEMİR’i yetkisiz yönetmek isteyen İSDEMİR yönetiminin geçtiğimiz yıl temmuz ayı sonunda almış olduğu 330 muvazzaf vardiye amiri yardımcısı, Çelik-İş’in hesaplarını bozdu.

İSDEMİR’de uzun yıllardan beri yetkili olan Çelik-İş Sendikası, yetkiyi yeniden almak için olağanüstü bir çaba harcarken, karşısına çıkan Türk Metal Sendikası nedeniyle ecel terleri dökmeye devam ediyor.
Bir tarafta Çelik-İş Sendikası, diğer tarafta Türk Metal Sendikası yetki için mücadele ederken, İSDEMİR yönetimi de, İSDEMİR’i sendikasız yönetme konusundaki politikalarını sürdürüyor.

İSDEMİR yönetiminin temmuz ayı sonlarına doğru 330 muvazzaf vardiya amiri yardımcısı alması özelliklede Çelik-İş Sendikasının hesaplarını bozdu.

İSDEMİR’e 330 vardiye amir yardımcısını alan İSDEMİR yönetiminin Aralık ayı sonu itibari ile yaklaşık 450 çalışanını teşvik uygulayarak çeşitli nedenlerle işten çıkarması, İSDEMİR yönetiminin İSDEMİR’i sendikasız yönetme isteğinin bize göre en açık örneklerinden biridir.

Çelik-İş Sendikası İSDEMİR yönetiminin Temmuz 2015’te almış olduğu 330 muvazzaf çalışan sorununu Hatay İş Mahkemesine taşıdı.

Çelik-İş Sendikasının talebi, 330 kişinin muvazzaf sayılması. Mahkeme Çelik-İş Sendikasının talebi doğrultusunda karar verirse, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İSDEMİR’deki yetkiyi büyük bir olasılıkla Çelik-İş’e verecek.

Mahkeme; Çelik-İş Sendikasının talebinin tersine karar verirse o zaman işler tamamen Arap saçına dönecek.
İşlerin içinden çıkmaz hal alması ve İSDEMİR’in sendikasız kalması, başta işçiler olmak üzere yetki mücadelesi veren sendikalar ve genelde de Türkiye sendikal hareketine zarar verecektir.

Bu kör dövüşünden kârlı çıkacak kurumda ne yazık ki İSDEMİR’i sendikasız yönetmek isteyen İSDEMİR yönetimi ve bu durumu emsal gösterip kullanmak isteyen siyasi iktidar olacaktır.

Evet! Sonuçta; İSDEMİR’deki yetki mücadelesinde dananın kuyruğu büyük bir olasılıkla 29 Ocak Perşembe günü Hatay İş Mahkemesinde görülecek dava sonunda kopacaktır.

Ancak; bu konuda son sözü, İSDEMİR’de cehennem sıcağında çalışmakta olan çelik işçisi söyleyecektir. Esas olan işçinin kendisinin oturup karar verdiği ve iradesinin açığa çıktığı, söz sahibi olduğu bir sendikadır. 

İSDEMİR’de yetki belirsizliği ile huzursuz ve tedirgin günler geçiren işçilerin sendikasız bir İSDEMİR’e evet dememeleri gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

*DEMOKRAT İskenderun Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

ÖNCEKİ HABER

Metal işçileriyle dayanışma kararı aldık

SONRAKİ HABER

Sendikalar ve İsmailler…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...