27 Ocak 2015 03:58

‘Gücümüze güvenmeyi öğreneceğiz’

Kadınların yaşamın her alanında yok sayıldığı, ezildiği, şiddete ve sömürüye maruz kaldığı bir dönemde, Kocaelili kadınlar dayanışma derneği açtı.

Paylaş

Okan BAŞAL
Duygu AYBER
Kocaeli

Yanı başımızda savaşın tüm vahşetiyle yıkımlarını sürdürdüğü, coğrafyamızda ise kadınların yaşamın her alanında yok sayıldığı, ezildiği, şiddete ve emek sömürüsüne maruz kaldığı bir dönemde, Kocaelili kadınlar açtıkları dernek ile umudu büyütmek adına büyük bir adım attılar. Kocaeli’nin farklı mahallelerinden, semtlerinden, farklı kültürlerden kadınlar yaşadıkları ortak sorunları paylaşmak ve buna çözüm üretmek için Derince ilçesinin Yenikent Mahallesinde Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin açılışını yaptılar.

Açılış sırasında gazetemize bilgi veren Dernek Başkanı Didem Çelik, “Kadınlar bu derneğin birçok ihtiyaçlarını gidereceğinden eminler. Çünkü kadınların sosyalleşebileceği hiçbir alan yok. Kadınların yan yana geldiğinde neler yapabileceğini göstermek için, ‘Söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var’ şiarıyla çıktık yola ve bu dernekle bunun ilk meyvelerini elimize almış oluyoruz” dedi. Çelik derneğin yürüteceği faaliyetleri ise şöyle anlattı: “Kadınların talepleri doğrultusunda çeşitli eğitim çalışmalarına başlayacağız. Müzik, resim benzeri kurslar açıp, film gösterimleri yapacağız. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne de böyle hazırlanacağız. Esenyalı Kadın Derneği gibi derneklerin de tecrübelerinden yararlanarak kadınlar için en iyisini yapmaya çalışacağız.”

KOCAELİ’DE İLK DEFA KADIN DERNEĞİ AÇILDI

Kuruluş sürecini başından bu yana Ekmek ve Gül yayınları üzerinden takip ettiklerini söyleyen Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Çilem Tekalmaz da, “Yanlarında olduğumuzu göstermek, destek vermek ve tecrübelerimizi aktarmak için geldik. Derneğe gelen kadınlar “Neden?” diye sormayı öğreniyor. Bu tecrübeleri Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğine gelen kadınlar da edinecektir” dedi.

Cihangül Bektaş ise “Ben başlangıçta ‘Yapamayız, 3-5 kadınız, değiştiremeyiz’ diye kaygılarım vardı. Sonra baktım ki birlikte bir şeyler yapıyoruz, 3-5 kadın oldu 15 kadın. Birbirimize her açıdan destek olduk. Karamsarlığa her düştüğümde ezilen kadınlar geldi aklıma ve bu öfkeyle kalktım ayağa. Benzer düşünceleri bu derneğe üye olan kadınlar da yaşayacaktır” diye konuştu.

Açılışta kurulan stantta görüştüğümüz derneğe üye olanlardan kadınlardan Nezaket Bektaş ise, heyecanlı olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Böyle bir derneğin açılması bana güç verdi. Ayrıca dernek şiddet gören kadınlar açısından da önemli bir yerde duruyor.”

ÖNCEKİ HABER

E-devlet şifremizi alınca nerede çalıştığımızı öğrendik

SONRAKİ HABER

Sarısülük ailesi ikinci kez hakim karşısına çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...