27 Ocak 2015 03:48

Sınırlar içindeki özgürlük

Konservatuardan mezun olur olmaz Dem Oyunları’nı kuran Özgür Yetkinoğlu, konservatuardan arkadaşları Ali Murat Altunmeşe, Ayşegül Aslan, Erçin Işık, Müge Küçükyılmazlar ve Oğuz Öztekin’in oynadığı, Ferdi Merter’in yazdığı “Kuğular Şarkı Söylemez” oyununu sahneye koydu. Geçen kasım ayında galasını yapan oyun Tatavla Sahnesi’nde seyircileriyle buluşuyor.

Paylaş

Ezgi Görgü

Konservatuardan mezun olur olmaz Dem Oyunları’nı kuran Özgür Yetkinoğlu, konservatuardan arkadaşları Ali Murat Altunmeşe, Ayşegül Aslan, Erçin Işık, Müge Küçükyılmazlar ve Oğuz Öztekin’in oynadığı, Ferdi Merter’in yazdığı “Kuğular Şarkı Söylemez” oyununu sahneye koydu. Geçen kasım ayında galasını yapan oyun Tatavla Sahnesi’nde seyircileriyle buluşuyor. 

Tiyatronun üretken olduğu bir dönemde bu olumlu havadan etkilenip kurulan Dem Oyunları, ülke sorunlarını işleyen bir metinle sahnede. Yeni kurulan bir ekip olarak bir araya gelen oyuncular ve yönetmen Özgür Yetkinoğlu, okuldayken bir çok tiyatro oyunu çıkardıklarını, üniversiteler arası tiyatro yarışmalarına katıldıklarını ifade ediyor. O zamanki heyecanlarını kaybetmeden okuldan sonra da kendi meslekleri olan tiyatroya devam etmek metin arayışına giriyorlar. 

BÜL, SER VE MEL’İN DOSTLUĞU

Yetkinoğlu, henüz 17 yaşındayken okuduğu “Kuğular Şarkı Söylemez”in hikayesinden etkileniyor. Uzun bir zaman boyunca bu metindeki Bül karakterini oynamak istediğini söylese de, bu oyunda yönetmenlik yapıyor, Bül’ü ise Ali Murat Altunmeşe oynuyor. 

Oyunda aralarında sıkı bir dostluğun olduğu Bül, Ser ve Mel başta olmak üzere yan karakterlerde yer alan anne, dayı ve kardeşin bu üç karakter üzerindeki yansımalarını seyrediyoruz. Bunları seyrederken Ser’in başına gelen kötü bir olayın yıllar süren çatışmaları, ilişkisinde yaşadığı anlaşmazlıkların nedenine de dayanıyor. Ser’in çocukken yaşadığı travma, Bül ile anlaşabilmesine, onu anlayışla karşılamasına da yol açıyor. 
Bül’ün yaşadığı hayatın toplum tarafından kabul görülmemesi, ailesinin kendini reddetmesine yol açan bir durum. Bu yüzden, eşcinsel olan Bül’ün hayatı genel olarak kendi kendine çizdiği sınırlarla kurduğu bir çizgide ilerliyor. Duygusal açıdan epey zorlayan bir karakter olan Bül’e hazırlanırken Ali Murat Altunmeşe, Bül’ün mutlu olmaya çalıştığını, insan olmanın üzerine eğildiğini anlatıyor, bu süreçte de ‘sınırlarını çizen’ Bül, Ser ve Mel’le bir hayat kurmaya hazır duruyor. 

Tiyatroda hikaye anlatmanın önemine inanan yönetmen Özgür Yetkinoğlu, bir sonuca varmanın doğru olmayacağını söylüyor, bu oyunda geçen hikayedeki karakterlerin yaşayışlarına değen AIDS’in kişiler üzerindeki yansımalarını aktarmaya çalışıyor. Öte  yandan bulaşıcı bir hastalıkmış gibi uzak duran genel toplum yapısını örnekleyen aile üyelerinin davranışlarına yer veriyor. Zaten hastalıktan ziyade, bunun insan davranışlarını nasıl etkilediğini, birdenbire değişen halleri gösteriyor oyun. Türkiye’de neredeyse her özellik, kimlik yapısı üzerinden ayrımcılığa uğradığımız ülkemizde oyuncuların hedefi farklılıkların sorun yaratmadığını gösterebilmek, bunu anlayan insanların çoğalmasını sağlayabilmek” diyor.

Kuğular Şarkı Söylemez, Dem Oyunları’nın ilk oyunu kasım ayından beri sahneleniyor, Ali Murat Altunmeşe, Erçin Işık, Ayşegül Aslan, Müge Küçükyılmazlar, Oğuz Öztekin sahnede yer alıyor. Önümüzdeki ilk gösterim Tatavla Sahnesi’nde 22 Ocak’ta olacak.

ÖNCEKİ HABER

CRR Caz Şubatı’nı sunar

SONRAKİ HABER

Paksan işçisi greve hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...