26 Ocak 2015 17:30

Kobanê zaferi halaylar ve havai fişeklerle kutlandı

Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir tarafında sokağa çıkan yüz binlerce kişi Kobanê'nin IŞİD'den temizlenmesini halaylar ve havai fişeklerle kutladı.

Paylaş

Türkiye ve Kürdistan’ın dört bir tarafında sokağa çıkan yüz binlerce kişi Kobanê direnişini halaylar, havai fişeklerle kutladı 

DİYARBAKIR
Kobanê’de YPG’nin zafer kazanmasının ardından Diyarbakır'ın birçok noktasında toplanan kitleler halaylarla özgürlüğü kutladı.

Diyarbakır’da Kobanê zaferi kutlamaları büyük bir coşkuyla yapıldı. Kobanê’den gelen IŞİD’in püskürtülme haberi halkı sokaklara döktü. Fiskaya, Suriçi, Ofis, Bağlar, Diclekent, Şehitlik gibi noktalarda toplanan binlerce kişi havai fişekler eşliğinde çekilen halaylarla Kobanê zaferini kutladı. Oluşturulan araç konvoyları Diyarbakır caddelerinde tur atarken apartmanların balkonlarına çıkan Diyarbakırlılar alkış ve sloganlarıyla Kobanê’yi selamladı.

Kutlamaların adreslerinden biri de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il binası önü oldu. Burada toplanan binlerce kişi büyük bir coşkuyla kutlama yaptı. İl binası önünde toplanan kitleye seslenen DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek, Kobanê’nin tüm insanlığın umudu olduğunu belirterek, “Şehitlerimiz ve halkımızın mücadelesi sayesinde Kobanê bugün özgür. ‘Kobanê ha düştü düşecek’ diyenler iyi bilsin ki Kobanê gibi saldırı altında olan diğer yerlerde özgürleşecek” dedi. Öte yandan Diyarbakır’da bugün saat 15.00’da Batıkent meydanında büyük bir kutlama yapılacağı da duyulurdu. Diyarbakır’daki kutlamaya DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek de katılacak. (Diyarbakır/EVRENSEL)

URFA

Urfa’da da HDP’nin öncülüğünde yaklaşık 2 bin kişilik bir grup Topçumeydanı’nda toplanarak halay çekti. Havai fişek gösterisinin yapıldığı kutlamalara HDP’li Aysel Tuğluk ve İbrahim Ayhan da katıldı. Aysel Tuğluk, burada yaptığı konuşmada, "Kobanê düştü düşecek diyenlere geçmiş olsun” ifadelerini kullandı. Kobanê’de iki alternatifle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Tuğluk, “Ya vatanı terk edecektik ya da direnecektik. Kürt hareketi direnişi tercih etti ve kazandı. Kazandık, halkımız, insanlık kazandı.” şeklinde konuştu.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan da Kobanê’de insanlığın kazandığını kaydetti. Ayhan kazanılan zaferin tüm insanlığın zaferi olduğunu ifade etti. Mücadelenin IŞİD destekçilerine karşı devam edeceğinin atını çizen Ayhan, “IŞİD vahşetini destekleyen, arka çıkan nemrutlar vardır. Bizler bu nemrutları da yok edene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kobanê’deki mücadele ruhu ile Urfa’da da büyük bir zaferi gerçekleştireceğiz. Urfa’nın kalesine özgürlüğün ve direnişin bayrağını asacağız. Kobanê düşmedi, ‘düştü düşecek’ diyenlere de dert olsun.” dedi.

MUŞ

Muş’ta HDP ve DBP’nin çağrısıyla Belediye Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi Kobanê kent merkezinin IŞİD'den kurtarılmasını kutladı. “Bijî Berxwedana Kobanê”, “AKP-IŞİD omuz omuza YPG vuruyor iki domuza”, “Bijî Serok Apo” sloganları ve YPG, PKK şarkıları eşliğinde, yakılan ateşin etrafında halaylar çekerek kutlama yaptı. 
Dondurucu soğuğa rağmen alanlarda kutlamalar devam ederken şehrin bütün mahallelerine yayılan kutlamalar devam ediyor. 

Varto

Varto'da yüzlerce yurttaş meşaleler ile ilçedeki caddelerde yürüyüş yaptı. DBP ilçe binası önünde başlayan yürüyüşte sık sık, "Biji berxwedana YPG/YPJ", "Biji berxwedana Kobané", "Biji Serok Apo", "PKK halktır halk burada" sloganları atıldı. Öğretmenler evi önünde son bulan yürüyüş ardından halk ateşler yakarak halaylar çekti. Ateşlerin yakıldığı ve halayların çekildiği kutlamalar sırasında havai fişek gösterisi de yapıldı. Kutlamalar erbane eşliğinde söylenen direniş şarkıları ile sona erdi. 

İSTANBUL 

İstanbul'un Bağcılar, Esenler, Esenyurt, Sultangazi, Küçükçekmece, Kadıköy, Avcılar ve Taksim ilçelerinde alanlara çıkan yüzlerce kişi, 134'üncü günde IŞİD'den temizlenen Kobanê'nin zaferini selamladı. 

Kadıköy'de polis saldırısı

Aralarında HDP'lilerin de bulunduğu yüzlerce kişi Kadıköy Altıyol Meydanı'nda bir araya gelerek Kobanê zaferini selamladı. "Biji serkeftina Kobanê" yazılı pankartın açıldığı etkinlikte, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri YPG bayrakları ile Kobanê'de yaşamını yitiren YPG, YPJ ve MLKP savaşçılarının fotoğrafları taşındı. Sık sık "Biji berxwedana Kobanê", "Ankara düşer Kobanê düşmez", "Şehid namirin", "Biji PKK yaşasın MLKP" sloganlarının atıldığı etkinlik, müzik eşliğinde çekilen halaylarla başladı. Sloganlar eşliğinde çekilen halayların ardından Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na doğru yürüyüşe geçen kitleye polis gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırdı. Polis müdahalesine havai fişeklerle karşılık veren kitle ardından ara sokaklara dağıldı. Çatışmaların halen devam ettiği öğrenilirken, Kadıköy Altıyol'un polis ablukasına alındığı belirtildi. Saldırı sırasında üç kişi gözaltı alındı.

Taksim 

HDP'nin çağrısıyla Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, "Biji berxwedana YPG", "Biji berxwedana Kobanê" sloganları atarak, MKM sanatçıları tarafından seslendirilen ezgiler eşliğinde Kobanê zaferini selamladı. Kutlamalar devam ettiği sırada kitlenin etrafını saran çevik kuvvet polisleri, kitleyi kalkanlarıyla iterek Tarlabaşı Bulvarı'na sürükledi. Polis müdahalesine tepki gösteren kitle Tarlabaşı Bulvarı'nı bir süre trafiğe kapattıktan sonra, Hacıahmet Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ile YPG bayraklarının taşındığı yürüyüşte, çevredeki yurttaşlar zafer işaretleri yaparak kitleye destek verirken, araçlarda korna çalarak direnişi selamladı. Kutlamalar, Hacıahmet Parkı'nda çekilen halaylar eşliğinde devam ediyor. 

Bağcılar 

Bağcılar Demirkapı Mahallesi'nde bulunan HDP temsilciliği önünde binlerce kişinin katıldığı kutlamalar sürüyor. 

Sultangazi

Kobanê zaferinin ilan edilmesinin ardından Gazi Mahallesi'nde yüzlerce konvoyluk araç oluşturularak, direniş selamlandı. Kitle, havai fişek gösterileri eşliğinde kutlamalara devam ediyor. Öte yandan Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, Avcılar ve Esenler ilçelerinde de kutlamalar devam ediyor. 

SİİRT 

YPG-YPJ'nin Kobanê'nin özgürlüğünü kutlayan mesajları ile birlikte halk, Siirt Belediyesi önüne akın etmeye başladı. 

Belediye önünde toplanan kitle, "Çerxa Şeroşe" marşı eşliğinde çetelerin kaybettiği Kobanê direnişinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sonrası geçilen kutlamalar sırasında ise havai fişekler patlatılıp, hep bir ağızdan "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî berxwedana YPG-YPJ", "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Yine Kobanê ve Şengal direnişlerine dair marşlar ve şarkıların seslendirildiği kutlamalarda el ele tutuşulup uzun halaylar çekildi. Belediye binası önünde yapılan kutlamaların yanı sıra kent merkezinin Conkbayır, Barış, Ulus başta olmak üzere birçok mahallesinde de kutlamalara başlandı. 

ŞIRNAK 

YPG-YPJ güçlerinin Kobanê zaferi Şırnak'ta da halkı sokaklara döktü. Kent merkezinin yanı sıra Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytülşebap ilçelerinde zafer sevinciyle kendilerini evlerinden sokaklara atan yurttaşlar, kutlamalara başladı. 

Kobanê zaferine dair sloganların hiç dinmediği kutlamalar sırasında araçlarla konvoy oluşturulup, korna çalınarak sevinç turları atıldı. Kimi yurttaşların evlerinin ışıklarını yakıp, söndürerek dahil olduğu kutlamalar sırasında atılan havai fişekleri ile ise gökyüzü adeta aydınlatıldı.

SİLVAN

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde de yüzlerce yurttaş, Kobanê zaferini davul zurna eşliğinde kutladı. İlçenin bütün mahallerinden yapılan kutlamalar nedeniyle marşlar ve slogan sesleri ile atılan havai fişekler yükseldi. Kutlamalar sırasında mahalle aralarında yürüyüşler yapılmasıyla bir araya gelen kitlenin sayısı giderek arttı. Yapılan yürüyüşler sırasında evlerinin balkon ve pencerelerine çıkan kimi yurttaşlar da zafer işaretleri, sloganlar ve alkışlarla kitleye destek verdi. 

ERGANİ 

Ergani'deki kutlamaların adresi ise yurttaşların toplandığı DBP binası önü oldu. Kutlamalara ilçede yaşayan Kobanêli aileler de yer aldı. Yurttaşlar çalınan davul ve zurna eşliğinde halaylar çekerken, kafalarının üzerinde havai fişekler patlatıldı.

BİSMİL

Kobanê'nin merkezinin IŞİD'den temizlenmesini kutlamak için Bismil'de sokaklara dökülen on binlerce kişi, cadde ve sokaklarını karnaval alanına dönüştürdü. Çalınan davul zurna ve şarkılar eşliğinde halaylar çeken kitle sık sık "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî serok Apo", Bijî berxwedana YPG,YPJ" sloganları attı. Binlerce insanın katıldığı kutlamalar sırasında kimi yurttaşların silahlarına sarılması engellenemeyince DBP İlçe Örgütü yöneticileri kutlamaları sonlandırmak zorunda kaldı. Fakat dağılmayan kalabalık bir gurup, buradan İstasyon Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yapılan yürüyüşün ardından kitle Batman-Diyarbakır karayoluna gelerek burada yolu trafiğe kapatarak kutlamaya devam etti. 

MERSİN 

Akdeniz HDP ilçe binası önünde toplanan binler Kobanê’in özgürleştirilmesini kutluyor. Her geçen dakikalarda HDP önündeki kitle çoğalırken Kutlamalrın bütün mahallere yayılması bekleniyor. Mersin Sokaklarında “Bîjî Berxwedana Kobanê”, “Bîjî Berxwedana YPG, YPJ”, “Bîjî Serok Apo” sloganları yankılanırken yakılan ateşlerin etrafından binler halaya duruyor. Kutlamalar gecenin geç saatlerine kadar sürmesi bekleniyor. Kutlamalar Mersinin bütün mahallelerine yayılmış durumda.

GÜROYMAK

Kobanê şehir merkezinin özgürleştirilmesinin ardından halk Norşên (Güroymak) DBP ilçe binasının önünde toplanarak kutlamalara başladı. İlçenin bütün mahallerinde ve çarşı merkezinde havai fişekler ve sloganlarla Kobanê’nin özgürleşmesi kutlanırken yurttaşlar Bitlis-Muş yolunu trafiğe kapatarak ateş yaktı. Kutlamalar halay e sloganlarla devam ediyor.

İZMİR

Basname’deki İzmir İl Binasının önündoe toplanan kitlenin kutlama yapmasına polis izin vermedi. HDP İzmir İl Başkanı Cavit Uğur ile görüşen polis kitlenin içinde yüzü kapalı gençler olduğunu belirterek kutlamaya izin vermeyeceklerini bildirdi. Kitlede Bijî Kobanê, BijÎ YPG sloganları ile dağıldı. 

HAKKARİ 

Kobanê zaferi Şemdinli'de de havai fişek ve halaylar ile kutlandı. Kobanê'nin çetelerden temizlendiğinin duyurulması ile Cumhuriyet  Caddesi üzerinde bulunan DBP ve HDP ilçe örgütü önünde bir araya gelen çok sayıda genç kutlama yaptı. Havai fişek gösterisi eşliğinde halay çeken gençler Kobanê zaferini selamladı. Kutlamalar Şemdinli'nin değişik mahallerinde havai fişek gösterileri ile devam etti

ANKARA

Ankara Barış Anneleri Meclisi Kobanê'nin özgürleştirilmesi haberinden sonra Kurtuluş Parkında bir araya gelerek Suruç sınırına doğru hareket etti. Konbanê’nin zaferini kutlamak amacıyla Barış Anneleri ile Ethem Sarısülük annesi Sayfi Sarısülük'de yer aldı. 

Öte yandan Ankara'da yüzlerce kişi Kobanê'nin özgürleştiği haberi almasıyla alanlara akın etti. Yüksel Caddesinde bir araya gelen yüzlerce yurttaş "Bijî Berxwedana Rojava" "Bijî Serok Apo" "Biji PKK, YPG, YPJ" sloganları attı. PKK şarkıları ile Halay çeken yurttaşlar zılgıtlar eşliğinde Kobene'nin özgürleşmesini büyük bir coşku, heyecan ve sevinç ile kutladı. 

Ayrıca HDP tarafından düzenlenen büyük kutlama yarın saat 18.00 de Yüksel Caddesinde gerçekleştirecek.

5 YAŞINDA BİR ÇOCUK YARALANDI
Kobanê'nin IŞİD'den temizlenmesinin ardından Kürdistan'da birçok merkezde halk sokaklara çıkıp, kutlamalar yaparken Mardin Nusaybin'deki kutlamalara kan bulaştı. İlçenin birçok noktası gibi kutlamalara sahne olan Fırat Mahallesi'nde yer alan Şirin sokakta 5 yaşlarında bir çocuk, nerden geldiği belli olmayan bir kurşunun omuz ile boyun kısmı arasına isabet etmesi sonucu yaralandı. 

İsminin H.S. olduğu öğrenilen küçük çocuk, yaralanması üzerine hemen Nusaybin Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. İlk müdahalesi yapılan çocuk, daha sonra ambulansla Mardin Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. H.S. isimli çocuğun hayati tehlikesinin olmadığı ancak yarın ameliyata alınabileceği belirtildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Arınç: Yurtdışındaki okulları kapatma yetkimiz yok

SONRAKİ HABER

Kobanê kutlaması yapanların üzerine aracını sürdü: 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...