26 Ocak 2015 14:27

'Ukrayna ordusu, Rusya’yı çevrelemek için kullanılan bir NATO lejyonu'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun Rusya’yı çevrelemek gibi jeopolitik amaçlar için kullanılan bir NATO lejyonu olduğunu söyledi.

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun Rusya’yı çevrelemek gibi jeopolitik amaçlar için kullanılan bir NATO lejyonu olduğunu söyledi.

Yaşananlara bakıldığında Ukrayna ordusunun ulusal çıkarlar peşinde olmadığı eleştirisi getiren Putin, “Rusya’yı çevreleyerek etkisiz hale getirmek isteyen yabancı bir NATO lejyonu ile karşı karşıyayız. Söylediklerinden farklı amaçları var” suçlamasında bulundu.

St.Petersburg’da Gorni Ulusal Madencilik Üniversitesi öğrencileri ile bir araya gelen Rus lider, “Temelde bir ordu değil, yabancı bir lejyon. NATO’nun yabancı lejyonu olan ordu, Ukrayna’nın çıkarlarını düşünmüyor” dedi.

Kiev yönetiminin Donbas bölgesinde barışçıl bir çözüm bulunması ile ilgili yoldan vazgeçtiğini kaydeden Putin, “Maalesef Kiev yönetimi, Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesini istemiyor. Önce enformasyon ajanları, güvenlik servisleri, sonra da ordu kullanılıyor” şeklinde konuştu.

Ukrayna yönetiminin askeri operasyonları durdurma konusunda sert bir engelle karşılaştığını vurgulayan Rus lider, “Maalesef ateşkesi yeniden toparlanma için kullanıyorlar ve sonra yeniden savaşa başlıyorlar. Binlerce kişi öldürüldü. Bu tam bir trajedi” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’da bir sivil savaşın yaşandığını ifade eden Putin, “Ben Ukrayna’da birçok kişinin yaşananları anladığını düşünüyorum” dedi.

Doğu Ukrayna’da ateşkese rağmen artan iç savaşta son haftalarda yüzlerce kişi yaşamını yitirdi. Barış görüşmeleri ile ilgili çalışmalarda henüz somut bir ilerleme sağlanamadı.

NATO:SAÇMALIK

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ‘Ukrayna’da bir NATO lejyonu savaşıyor’ sözleriyle ilgili açıklama yaptı.

Brüksel’de toplanan NATO-Ukrayna Konseyi toplantısı sonrasında sorulara cevap veren Stoltenberg, söz konusu iddiayı ‘saçmalık’ olarak nitelendirdi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, iddia edilenin tam aksine, Ukrayna’da savaşa yabancı güçlerin Ruslar olduğunu öne sürdü.

Rusya’nın Ukrayna’da ayrılıkçıları ağır teçhizatlarla desteklediğini dile getiren Stoltenberg, Ukrayna’daki krize askeri bir çözüm olmadığını belirtti ve Minsk Anlaşmaları temelinde barışçıl müzakereleri öncelediklerini kaydetti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bugün görüşeceğini de ifade eden Stoltenberg, görüşmede Ukrayna krizini de ele alacaklarını söyledi. Stoltenberg, Kremlin'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve bunu bedelini ekonomik yaptırımlar olarak ödemesinin önemli olduğunu öne sürdü.

Jens Stoltenberg ayrıca, "Rus yanlısı ayrılıkçıların ateşkesi ihlal ettiğini" belirtti ve Rusya'ya bu unsurlar üzerindeki nüfuzunu kullanarak ateşkese uyması çağrısında bulundu. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Birgül Ayman Güler CHP'den istifa etti

SONRAKİ HABER

İspanya'da Yunanistan'a ait F-16 düştü: 10 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...