26 Ocak 2015 10:17

Boko Haram Nijerya’nın kuzeydoğusuna saldırdı

Boko Haram militanları Nijerya'nın kuzeydoğu kenti Maiduguri’ye saldırı düzenledi. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentin çevresinde yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Paylaş

Boko Haram militanları Nijerya'nın kuzeydoğu kenti Maiduguri’ye saldırı düzenledi.

BBC’nin haberine göre Sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentin çevresinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Nijerya ordusu da Boko Haram mevzilerine hava saldırıları düzenliyor.

Nijerya güvenlik yetkilileri Boko Haram’ın kuzeydoğu kenti Monguno’nun kontrolünü de ele geçirdiğini duyurdu.

Boko Haram’dan kaçan on binlerce kişi Maiduguri’ye sığınmıştı. Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan da önceki gün kenti ziyaret etmişti. Borno eyaletinin başkenti olan Maiduguri'de yaşayanlar, şiddetli patlama ve çatışma sesleri duyduklarını ifade etti. Güvenlik güçleri yolları ve iş yerlerini kapattı.

BBC’ye konuşan kent çevresinden bir Nijeryalı, “ordunun yeterince etkili olamadığını ve yüzbinlerce kişinin kenti terk ettiğini” söyledi. Boko Haram'ı halkın püskürtmeye çalıştığını belirten Nijeryalı “Bizi ordu değil, yalnızca dualar korur” dedi. Saldırının kentin dış mahallesi Njimtilo’da başladığı belirtiliyor.

Reuters’a konuşan mahalle sakini Rachel Adamu, “Lütfen bizim için dua edin, tehlikedeyiz, ciddi bir saldırıyla karşı karşıyayız” dedi.

’38 ASKERİN CESEDİNİ GÖRDÜM’

Nijerya ordusu sözcüsü Chris Olukolade attığı tweet’te saldırı sonrası kentte ve Borno eyaletinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu. Moronti bölgesinden Buba Kyari, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, “Her yerde mermiler uçuyor. Tek duyduğumuz silah ve patlama sesleri. Roket güdümlü el bombasıyla saldırdılar, kentten kaçmaya çalışan benim mahallemden biri öldü” dedi.

Abuja’dan bildiren BBC muhabiri Chris Ewokor, ordunun militanlara karşı havadan ve karadan saldırı düzenlediğini aktardı. Yine BBC’ye konuşan ve ismini vermek istemeyen bir gazeteci, Njimtilo'da en az 38 askerin cesedini gördüğünü söyledi. Boko Haram 2013 yılı Aralık ayında da Maiduguri’yi almaya çalışıyordu.

Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, Şubat ayındaki seçimler öncesi seçim kampanyası için dün kenti ziyaret etmişti. Jonathan, kente 16 Ocak’ta yaptığı ziyarette de Boko Haram’dan kaçan yaklaşık 5 bin mültecinin kente sığındığını söylemişti.

Adı, “Batı eğimi haramdır” anlamına gelen Boko Haram 2002 yılında kuruldu ve militanları 2009 yılında İslam devleti kurma amacıyla saldırılar düzenlemeye başladı. Çoğu Nijerya'nın kuzey doğusundan olmak üzere on binlerce kişi Boko Haram'dan kaçmak için evlerini terk ediyor. Uluslararası Af Örgütü, hâlâ yüz binlerce sivilin ciddi risk altında olduğu uyarısında bulunuyor. (BBC)

ÖNCEKİ HABER

Beko: 6 Şubat'ta emekçiler faşizmi yargılayacak

SONRAKİ HABER

Tunus’ta yeni hükümete itiraz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...