25 Ocak 2015 12:12

Demirtaş: Bizi yoksul bırakan sistemi alaşağı edeceğiz

HDP Urfa İl Örgütü'nün 1'inci Olağan Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, , işsizlik oranının en yüksek olduğu Kürt illerini sayarak, 'Bunların hiçbiri tesadüf değil. Türkiye'nin en fukarası, en yoksulu en zengin toprağında yaşıyor. Nereyi kazsan zenginlik var ama biz işsiziz. Bunu da çözeceğiz. Eğer biz işçiler, emekçiler bir iktidar kurabilirsek bu da değişecek. İnsanlar kamyonların kasalarında Adana'ya gitmeyecek. Harran'ın on binlerce yıldır insanı beslediği bu coğrafyada, bizi yoksul bırakan sistemi alaşağı edeceğiz' dedi.

Paylaş

HDP Urfa İl Örgütü'nün "Hz. Eyyüp'ün sabrı ile Hz İbrahim'in isyanı ile Nemrutların barajını yıkmaya geliyoruz" şiarıyla düzenlediği 1'inci olağan kongresi konuşmalarla devam etti. Kobanê Kantonu Enver Müslim'in canlı bağlantı ile halka seslenmesinin ardından DTK Eş Başkanı Selma Irmak söz aldı. Halkı selamlayan Irmak, Kobanê'de devam eden direnişe vurgu yaparak, "Binxetin devrimi serxertin devrimidir" dedi. 2015 yılının Kürtlerin zafer yılı olacağını belirten Irmak'ın ardından ise HDK Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü söz aldı. Türkiye'de bütün kimlik ve inançların bir arada yaşayabileceği yaşamı HDP'nin inşa edeceğini vurgulayan Kürkçü, "Türkiye'de artık böyle bir parti var. Bu parti Türkiye'deki tekçi rejimin en büyük mağduru ve bu tekçiliğe karşı mücadele veren Kürtlerin de ürünüdür. HDP Türkiye'nin bir ucundan bir ucuna iktidara yürüyecek. Bizim partimiz, Erdoğan'ın partisi gibi bir iktidar değil, halkın kendi iktidarı olacak. Partimiz, Êzidilerin, Hristiyanların, Müslümanların, Alevilerin, Kürtlerin, Türklerin her kimliğin ve inancın partisidir. Partimizi Ankara'ya, iktidara göndermek boynumuzun borcu olsun" diye konuştu. Darbe anayasası ile birlikte halklara engel olarak oluşturulan yüzde 10 barajını aşacaklarını ifade eden Kürkçü, "Partimiz, darbe düzeninin getirdiği ve Tayyip Erdoğan'ın savunduğu barajı yerle bir ederek parlamentoya girecek ve her şey bizden sorulacak" dedi.

'KİMSENİN KENDİSİNİ ÖTEKİ HİSSETMEDİĞİ BİR YAŞAMIN İNŞASI İÇİN'

Kürkçü'nün ardından söz alan HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş büyük bir coşku ile karşılandı. Halkı selamlayarak konuşmasına başlayan Demirtaş, "Partimiz, Urfa'da da siyaseti belirleyen bir parti olacak ve bu kongremiz buna vesile olacaktır. Şimdiye kadar emek veren bütün kardeşlerime huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Asla hiçbir arkadaşımızın emeği boşa gitmedi ve gitmeyecek. Yeni seçilecek arkadaşlarımıza da şimdiden başarılar diliyorum" dedi. Eşit ve özgür bir Türkiye için HDP çatısı altında bir araya geldiklerini aktaran Demirtaş, "Tek bir kimsenin kendisini, köle, kendisini gariban hissetmediği, öteki hissetmediği bir yaşamı inşa için yola çıktık" diye konuştu.

'ONURUMUZU KAYBETMEDEN BUGÜNLERE GELDİK'

Kimlikleri yok sayan ve tekçiliği dayatan bir devlet sisteminin yıllarca hüküm sürdüğünü dile getiren Demirtaş, "Bugüne kadar öylesine bir zihniyet bizi yönetti ki kimliğimizden utandık. Allahın bahşettiği kimliği, 'anayasa gereğince' unutmamızı istediler. Bunu kabul etmedik çok şükür. Halkımızın kahraman gençleri sayesinde, onurumuzu kaybetmeden bugünlere geldik. Boyun eğmeyen bir halk gerçeği ile omuz omuza yürüyerek bugünlere geldik" şeklinde konuştu. Bugünden sonra önemli olanın, "Büyük bir iradeye dönüştük ama bugünden sonra ne yapacağız?" sorusunun cevabı olduğunu söyleyen Demirtaş, "Eğer bu mücadele ve emek heba olmasın istiyorsak doğru siyaseti yürütmemiz gerekir. Rojava direnişi, Kobanê direnişi bize iyi gösterdi. Rojava neden ayakta biliyor musunuz? Kürdü, Türkü, Ermenisi, Süryanisi kim varsa bir araya geldiler. Bütün inanç ve kimlikler biraya gelerek dünyaya bir mesaj verdiler. Bu bizim için bir örnektir. İşte HDP de bu şekilde yola çıktı" ifadelerini kullandı.

'ORTADA FAŞİZM İLE ÖZGÜRLÜK ARASINDA SÜREN BİR SAVAŞ VAR'

Hem Rojava'da hem de Türkiye'de iki çizginin var olduğunun altını çizen Demirtaş şöyle devam etti: "İki çizgi var. Hem Rojava'da, hem burada. Bir tanesi diyor 'Ben nasıl istiyorsam öyle yaşayacaksın yoksa seni keserim' o çizginin Suriye'deki temsilcisi IŞİD ve benzerleridir. Türkiye'deki temsilcisi ise AKP, MHP, CHP'dir. İkinci çizgi ise 'Senin kimliğin, anlayışın ne olursa olsun bir arada eşitçe, özgürce yaşayalım' diyen çizgidir. İşte bu çizginin Türkiye'deki temsilcisi HDP'dir. Rojava'da ise PYD'dir, onun kahramanları ise YPG'dir ve YPJ'dir. Ortada faşizm ile özgürlük arasında süren bir savaş var."

'ASKER ANASI GERİLLA ANASI İLE EL ELE PARLAMENTOYA YÜRÜSÜN'

Ortadoğu'da yürüttükleri özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşması için HDP'nin daha da büyütülmesi gerektiğini aktaran Demirtaş, "Biz bu topraklarda sürdürdüğümüz özgürlük mücadelesi zafere ulaşsın istiyorsak, 'Benim kardeşime yapılan bana yapılmıştır' diyorsak,HDP'yi büyütmek zorundayız. Urfa, HDP ile gerçek ve kalıcı bir barışa yürüyebilir. Anaların yüreğindeki acı hiçbir şeye benzemiyor. Nice ananın başucunda durabileceği bir mezarı yok. Analarımız hakkını helal etmediği müddetçe bu topraklar özgürlük görmeyecek. Öncelikle, HDP kadınlara, o yüreği yanık analara emanettir. Sizler bu partiyi büyütecek öz gücümüzsünüz" diye belirtti. Asker, polis ve gerilla analarının yüreğinin yandığını dile getiren Demirtaş, "Bir barış anası ile asker anası el ele parlamentoya yürüsün ve 'bu ülkeye barışı biz getireceğiz' desinler" şeklinde konuştu.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın genç yaşta barışı getirmek için yola çıktığını söyleyen Demirtaş şu ifadeleri kullandı: "Sayın Öcalan, 'Bu topraklara barış getireceğim' diye yola çıkmıştı buradan. 'Genç başladık genç başaracağız' diyen Sayın Öcalan'ın hemşerileri, HDP sizlere emanet. Genç arkadaşlar, fedakarca bir çalışma yürütürlerse bizim baraj sorunumuz yoktur. Baraj zihinlerimizle yazılmış bir engeldir. Zihinlerinizden silin, baraj ortada kalmaz. Biz eğer iyi bir sonuç alırsak, güçlü bir demokrasi, yeni sivil bir anayasa yapmak için de halkımızın da hizmetinde olacağız. Dün Konya'daydım. Dün Mevlana'nın yolunda yürüyenlerin selamını bugün Ali Rahman'ın yolunda yürüyenlere getirdim. Bu ülkede Mevlana'nın yolunda yürüyenler ile Ali Rahman'ın yolunda yürüyenler aynı yolda yürüdüğü vakit bu topraklara barış gelecektir. Devlet aramızdan çekilse bizim birbirimizle bir düşmanlığımız yoktur."

'BİZ EMEKÇİLER BİR İKTİDAR KURABİLİRSEK BU SİSTEM DE DEĞİŞECEK'

Türkiye'deki işsizlik sorununa da değinen Demirtaş, işsizlik oranının en yüksek olduğu Kürt illerini sayarak, "Bunların hiçbiri tesadüf değil. Türkiye'nin en fukarası, en yoksulu en zengin toprağında yaşıyor. Nereyi kazsan zenginlik var ama biz işsiziz. Bunu da çözeceğiz. Eğer biz işçiler, emekçiler bir iktidar kurabilirsek bu da değişecek. İnsanlar kamyonların kasalarında Adana'ya gitmeyecek. Harran'ın on binlerce yıldır insanı beslediği bu coğrafyada, bizi yoksul bırakan sistemi alaşağı edeceğiz" şeklinde konuştu. Türkiye'deki siyaset anlayışını da eleştiren Demirtaş, "Siyasette yükseklik en büyük alçaklıktır. Siyasette 'ben yükseldim halk aşağıda' diyen alçaktır. Çünkü siyasette de en yüksek halktır. İşte biz bu siyaset anlayışıyla varız" dedi.

'SOKAK SOKAK ÇALIŞIP URFA'YI HAK ETTİĞİ YERE TAŞIYACAĞIZ'

Gençlere siyasete girme çağrısında bulunan Demirtaş, 2015 genel seçimleri için de güçlü bir çalışma yürütülmesi gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: "Siyaset yürek işidir, kahramanlık işidir. O da genç arkadaşlarımız da var. Siyasetten çekinmeyin ve heyecanınızla siyaset yapın. Mahalle mahalle sokak sokak çalışacağız ve Urfa'yı hak ettiği yerine taşıyacağız. Urfa halkı için gece gündüz yollarda olacağız. Sandıklara da sahip çıkmak çok önemli. Yerel seçimlerde çok iyi bir çalışma yaptık ancak sandıklara güçlü sahip çıkmadık. Eğer sandıklara güçlü sahip çıksaydık bugün Osman Baydemir kardeşimiz burada, büyükşehir belediye başkanıydı. O yüzden bir daha bu eksikliğe düşmeyelim. Eğer Urfa hazırsa, biz hazırız. Kongrenin coşkusu önünde saygıyla eğiliyor. Kongre salonunu dolduran bütün kardeşlerimi selamlıyorum."

Demirtaş'ın konuşmasının ardından 316 delegenin katılımı ile gerçekleştirilen seçimle birlikte HDP Urfa İl Eş Başkanlığı'na Rıdvan Yavuz ile Sevda Çelik getirildi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İki defa ölümden dönen kadın telefonla korunuyor!

SONRAKİ HABER

Öğrenciler bilimsellikten uzaklaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...