25 Ocak 2015 10:49

Ayaklanmanın 4. yılında hükümet kan akıttı

Mısır’da Hüsnü Mübarek diktatörlüğünü deviren ayaklanmalarının ilk günü kabul edilen 25 Ocak 2011’in 4’uncü yıl dönümü nedeniyle yürüyüş yapmak isteyen Mısırlılara polis saldırdı. En az 15 kişi öldü, 35 kişi yaralandı.

Paylaş

Mısır’da Hüsnü Mübarek diktatörlüğünü deviren ayaklanmalarının ilk günü kabul edilen 25 Ocak 2011’in 4’uncü yıl dönümü nedeniyle yürüyüş yapmak isteyen Mısırlılara polis saldırdı. En az 15 kişi öldü. 

İlk olarak cumartesi Kahire’de düzenlenen eyleme saldıran polis, Şeyma el-Sabağ isimli kadını katletti. Bugün de İskenderiye’deki eylemde ise 53 yaşındaki bir erkeğin ve 17 yaşındaki bir genç kızın öldüğü haberi geldi. Hastaneye kaldırılan bazı yaralıların durumunun ağır olduğu belirtiliyor. Bahira kentinde de polisin gösterilere saldırdığı ve ilk bilgilere göre en az 2 kişinin öldüğü duyuruldu.

Mısır Sağlık Bakanlığı, toplamda Kahire'de biri polis 11, Bahira'da 2, Gize'de 1 ve İskenderiye'de 1 kişinin öldüğünü açıkladı.

ŞEYMA’NIN ÖLÜMÜ ÖFKE YARATTI

6 Nisan Gençlik Hareketi tüm kentlerde sokağa çıkma çağrısı yaparken Kahire’de Tahrir Meydanı, el Nahda Meydanı ve bu meydanlara çıkan tüm sokaklar da kolluk kuvvetlerinde kapatıldı.  

Sosyalist Halk İttifakı Partisi’nin cumartesi düzenlediği eyleme saldıran polisin, Şeyma el-Sabağ parti üyesini yakın mesafeden vurarak katletmesi büyük öfke yarattı. Hükümet, Şeyla el Sabağ’ın kolluk kuvvetlerince öldürüldüğünü reddetse de Daily News Egypt’in haberine göre savcılık, el Sabag’ın ölümünün araştırılması talimatını verdi. Savcının, Talat Harb Meydanı’ndaki barışçıl gösteriye müdahale eden polis memurlarının soruşturma için çağrılması, olayla ilgili polis kayıtlarının savcılığa gönderilmesini istedi. Hangi polisin eylemde görev aldığı ve müdahale için kullanılan silahların kayıtları da talep edildi. 

İŞÇİ HAKLARI ÜZERİNE ÇALIŞIYORDU

33 yaşındak Şeyma el-Sabağ’ın, İskenderiye’de Sosyalist Halk İttifakı Partisi’nın önde gelen üyelerinden olduğu,  işçi ve insan hakları konularında danışmanlık yaptığı öğrenildi. El Sabağ, evli ve 5 yaşında bir erkek çocuk annesiydi. 

Sosyalist Halk İttifakı Partisi Üyeleri, cumartesi günü, Mısır Devrimi’nin 4. yılını anmak için Tahrir Meydanı’na yürümek ve devrim süreci boyunca öldürülen Mısırlıları anmak için çiçek bırakmak istemişlerdi. 

POLİSTEN YÜRÜYÜŞ İÇİN RESMİ İÇİN ALINMIŞTI

Öte yandan Sisi Hükümeti’nin İçişleri Bakanlığı Şeyma el-Sabağ’ın polis kurşunuyla öldürüldüğünü reddediyor, yürüyüşçülerin attığı havai fişekle öldüğünü ileri sürüyor. 

Başbakan İbrahim Mahlab konuyla ilgili “kim yanlış yaptıksa adil bir soruşturma ile yargılanacağına” inandığını söyledi, “25 ocak sonrası devlet hukuka ve hukukun herkes için uygulanmasına saygı duyuyor” dedi.  Sosyalist Halk İttifakı Partisi Genel Sekreteri Moataz El Şenavi ise polisin yürüyüşü dağıtmak için “aşırı güç” kullandığını söyledi. El Şenavi yürüyüşün polisten resmi izin alınarak yapıldığını da belirtti.  

Şeyma el-Sabağ’ın öldürülmesine öfke sosyal medyaya da yansıdı. Eski Cumhurbaşkanı adayı Hamdin Sabahi, twitter hesabından Şeyma’nın ölümünden İçişleri Bakanını sorumlu olduğunu yazdı ve “Büyük devrimden dört yıl sonra hala, görüşlerini barışçıl olarak ifade etmek isteyen Mısırlıların kanının akıtılması açıklamaz ve kabul edilemez” dedi. 

Mısır’da 2013 yılında kabul edilen yasa ile polisten önceden izin alınmadan yürüyüş yapmak yasaklandı, bu yasaya dayandırılarak gözaltına alınan ve tutuklanan çok sayıda gösterici olduğu belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

SYRIZA tek başına iktidarı 2 koltukla kaçırdı

SONRAKİ HABER

PSAKD AİHM kararlarına uyulmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...